Op 4 augustus 1914 trekt het Duitse leger België binnen.
Hierbij laat het een spoor van vernieling en dood achter bij de verovering van vele dorpen en steden die later martelaarsteden genoemd worden.
Vluchten naar Tilburg in 1914, lezing door Gerard Otten.
Duizenden Belgen slaan op de vlucht en vinden een veilig onderkomen in het neutrale Nederland. Dat land wordt, vooral vanaf de val van Antwerpen in oktober, overspoeld door vluchtelingen. Meer dan een miljoen Belgen (bijna 1 Belg per 6 Nederlanders!) vinden er onderdak, voedsel en kleding. Langs de weg en per spoor bereikten meer dan tienduizend vluchtelingen Tilburg. Wat betekende deze enorme instroom voor deze toen nog kleine stad?
Gerard Otten gaat met u terug naar 1914 en vertelt u het verhaal van de Belgische vluchtelingen in Tilburg. Hij toont hierbij vele foto’s en neemt Hub van Erve mee. De grootvader van Hub nam van 1914 tot 1919 de Lierse familie Van den Broek op in zijn kleine woning. Beide families zijn nog steeds bevriend.
Gerard is stadsgids bij de stichting Stadsgidserij Tilburg en hij organiseert gegidste rondvaarten in Tilburg. Hij geeft verschillende presentaties over Tilburg. Hub van Erve is kleinzoon van een spoorman uit Tilburg die in de Eerste Wereldoorlog onderdak gegeven heeft aan de familie Van den Broeck.
Toegang: € 3,00 (incl.drankje)Meer info en reservatie: www.dewouwer.be – tel. 014 65 48 65 of 014 65 21 55 – www.facebook.com/dewouwer.Dinsdag 7 februari 2017 om 20.00 uur in De Brouwerij, Weeldestraat 86, 2381 Ravels.