NVDR: dit artikel is voor rekening van N-VA en haar lijsttrekker Gert Laurijssen. RAWEPO is enkel het kanaal dat mensen uit Ravels wil inlichten over wat er gebeurt in de gemeente. Persberichten van politike partijen zijn voor rekening van de schrijvers/woordvoerders van de partijen en geven niet de mening weer van RAWEPO. We proberen zoveel mogelijk onze neutraliteit te bewaren, maar af en toe wil ik dit duidelijk stellen. "Schiet niet op de boodschapper !!

opiniestuk n va

GEEF DAT GELD GEWOON TERUG! 

Duizenden Euro’s uit de Gemeentekas van Ravels heeft Schepen Van de Pol de laatste 5 jaar in eigen zak laten verdwijnen, bovenop zijn al riante wedde als schepen. En dat is niet ethisch zegt N-VA. Ze doet nu een warme oproep aan de schepen en vraagt om al dat geld netjes terug te betalen. 

“Stop daarmee! Toon verantwoordelijkheid en stel het belang van de gemeente nu eens voor één keer boven je eigen belang”. 

Heel het verhaal begon 5 jaar geleden, in de zomer van 2013, net nadat Schepen Van de Pol weer 6 jaar zeker was gesteld van zijn zitje als Schepen van de Gemeente Ravels. 

In dat jaar stopt hij met zijn job die hij nog had naast de politiek. Maar het salaris wat schepen Van de Pol voor de uitvoering voor zijn ambt krijgt van de Gemeente Ravels, blijkt zonder die job niet genoeg voor hem. Niet tegenstaande hij net als alle andere schepenen van Ravels jaarlijks al een wedde van 40.406 Euro krijgt, klopt hij aan bij de RVA. Schepen Van de Pol wil nog wat dopgeld bij. Het antwoord kunt u al raden; als je al een salaris hebt van meer dan 40.000 Euro, per jaar, dan is stempelen niet aan de orde. De RVA laat dan ook weten dat Schepen Van de Pol niet in aanmerking komt om stempelgeld te krijgen.  

Maar wat dan volgt, tart werkelijk alle verbeelding…

De schuld van de gemeente

Schepen Van de Pol stapt daarop naar de gemeentesecretaris van Ravels en stelt dat hij dankzij zijn hoge salaris als schepen niet in aanmerking komt voor stempelgeld. Het is dus naar eigen zeggen “de schuld van de gemeente” dat hij geen stempelgeld kan trekken. Hij stelt daarbij meteen voor dat de gemeente dan maar zijn stempelgeld moet uitbetalen, uit de gemeentekas. Volgen voor wie volgen kan… 

Er wordt getoverd met interpretatie van allerlei juridische teksten en de gemeente beslist dan maar om het stempelgeld aan Schepen Van de Pol te gaan compenseren. Hierdoor hebben we in Ravels vandaag 5 schepenen die een wedde krijgen van 40.406 Euro per jaar en 1 schepen die daar nog een stevig schepje bovenop laat doen. Schepen Van de Pol krijgt uit de gemeentekas vandaag zijn riante wedde als schepen, plus de volledige som aan geld die hij ‘naar eigen zeggen’ als stempelgeld zou hebben moeten krijgen.  

Besloten zitting

De N-VA vond dit een aanfluiting van goed en eerlijk bestuur en agendeerde deze wanpraktijk als een punt op de gemeenteraad. De gemeenteraad is immers het democratische hart van de gemeente waar dit soort van zaken moeten uitgelegd en bediscussieerd kunnen worden. Maar dat was niet naar de zin van de CD&V meerderheid. Die besliste om het heikele punt achter gesloten deuren te behandelen, zodat er geen pers en toeschouwers konden meeluisteren. 

“Ik heb daar recht op”

Waar de N-VA zich vooral zorgen om maakt is dat Schepen Van de Pol dat alles maar heel normaal lijkt te vinden. De N-VA confronteerde hem met de vraag of het wel correct was tegenover zijn andere collega’s schepenen en of hij zich niet schaamde tegenover mensen die het écht moesten redden met een klein pensioentje of met een schamele uitkering. Het enige wat Schepen Van de Pol nog kon roepen was ‘dat hij daar recht op had’. Op de vraag of hij dat allemaal maar normaal en ethisch correct vond, bleef het heel stil. 

Beschamend

De mogelijkheid om te gaan stempelen is een verworven recht binnen onze sociale zekerheid voor iedereen die het écht moeilijk heeft. Een soort tijdelijk vangnet voor wie door omstandigheden zonder werk is gevallen en daardoor zijn gezin niet kan onderhouden. “Maar dat vangnet heeft een schepen die al meer dan 40.000 Euro van de gemeente krijgt, niet nodig” zegt de N-VA. “Hoe haalt iemand het zelfs nog maar in zijn hoofd om het te durven vragen! Het is onbegrijpelijk. Wij vragen ons oprecht af of Schepen Van de Pol iedereen nog recht in de ogen kan kijken. In Ravels zijn er mensen die het iedere maand moeten stellen met een schraal pensioentje van een paar honderd Euro of de boterham uit hun eigen mond moeten houden om hun kinderen nog iets te kunnen geven.”

Dreigmail

Het enige moment waaruit bleek dat Schepen Van de Pol zich betrapt voelde is de dreigmail die hij daags na de gemeenteraad hoogstpersoonlijk naar Gert Laurijssen van N-VA stuurde. (mail verstuurd op woensdag 3 oktober 2018, om 11:04) Hierin waarschuwde hij voor de persoonlijke gevolgen voor Laurijssen als hij met dit dossier naar de pers zou stappen. Maar Laurijssen was niet onder de indruk van deze bedreiging. “Het mag nu helemaal duidelijk zijn dat Schepen Van de Pol erg verveeld zit met het feit dat zijn politieke zakkenvullerij bekend is geraakt in Ravels. Hij zal nu niet anders meer kunnen dan in te gaan op het terechte verzoek van N-VA om het geld terug te betalen aan de gemeente. Dat is ook niet meer dan logisch. Dit is de puurste vorm van persoonlijke verrijking op de kap van de belastingbetaler. En zelfs al is er vanalles bedacht om het juridisch uit te kunnen leggen, dan is het nog steeds totaal imorreel en onethisch. Dit is geld wat de gemeente kan gaan investeren in zaken die wél belangrijk zijn, zoals vrijliggende fietspaden, veiligheid en beter onderwijs.” 

Goed huisvader

Aan burgemeester Luyten vraagt de N-VA om mee te werken. “Hij zegt altijd dat hij de gemeente als een goed huisvader beheert” zegt Gert Laurijssen van N-VA. “Wel, dan wordt het hoog tijd dat die huisvader zijn kinderen eens tot de orde roept en vraagt om alles netjes terug te betalen. In de maatschappelijke context waarin we vandaag leven kan het écht niet meer dat een schepen zich buitensporig verrijkt met gemeenschapsgeld.” 

Vuile campagne

CD&V verwijt de N-VA een “vuile” verkiezingscampagne te voeren. Gert Laurijssen blijft  daar rustig onder. “Eerder was er al het gesjoemel met de verharding van privéwegen door Schepen Van den Borne. Nu weer dit. Als een bestuur zich bezondigt aan wanpraktijken, aan gesjoemel en aan misbruik van belastinggeld van de Ravelse bevolking, dan is het niet meer dan normaal dat dit openbaar wordt gemaakt. Het is de taak van de oppositie om toe te kijken op het correct en eerlijk besteden van belastinggeld. En ja, we zitten op een paar dagen voor de verkiezingen. Mensen hebben het recht op de volledige waarheid, zodat ze hun stem kunnen uitbrengen op basis van de juiste informatie en niet op basis van wat men mensen in het verleden allemaal heeft wijsgemaakt. 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren