wandelen

Dit jaar is het aan Weelde-Statie om als gastheer te fungeren voor de Elfenwandeling, waarvan de opbrengst volledig ten goede komt van de 11.11.11-aktie. Starten doe je vanuit de plaatselijke gemeentezaal. Je kan de wandeling aanvatten met een lus rond de startplaats, welke geldt voor de afstanden 8, 10, 14, 16, 30 en 32 km. Het Bels Lijntje, de vroegere spoorwegverbinding tussen Turnhout en Tilburg, nu omge-toverd tot een populair fiets- en wandelpad, vormt de centrale doorsteekas van het Turnhouts Vennengebied.

Dit recent in ere hersteld heide- en vennengebied ga je van dichterbij verkennen. Na de gebruikelijke aanloop over het fietspad neem je een veldweg, welke je ten einde uitzicht biedt op één der grotere vennen, Grote Klotteraard genaamd. De 8, 14 en 30 km maken hier linksomkeer om over een lange zandweg en langs Kraenevenheide weer op het Bels Lijntje te belanden voor de terugweg.

Elfenwandeling 2013_fDe 10,16 en 32 km vervolgen opnieuw even over het Bels Lijntje en passeren het ven “Kleine Klotteraard” met vlakbij de uitkijktoren, waar je de gelegenheid hebt om vanuit de hoogte het prachtige Vennengebied te overschouwen. Je duikt wat verder een heide-zijpad in, om dan via een bosstrook en zandweg aan de ingang van een volgend ven, Zwart Water, te belanden. De doorsteek hierlangs vormt één der hoogtepunten van deze wandeling. Tijd nu om de terugkeer aan te vatten over het Bels Lijntje, met nog een kort bospad als afwisseling.

Je kan nu even verpozen in de vertrekzaal en wat energie opdoen voor de grote lus. Deze brengt je na de klassieke aanloop over het fietspad, gevolgd door een parallel lopend bospad aan de voet van Schaluinen, een uitgestrekt bosgebied in Baarle-Hertog. De kortste afstanden (5, 14 en 16 km) opteren al snel voor de terugweg, o.m. langs een mooie beukendreef en een voormalig klooster. Voor de anderen (21, 30 en 32 km) is het nog een tijdje heerlijk kuieren in de Schaluinense bossen welke zij uiteindelijk verlaten om koers te zetten naar de con-troleplaats in het chiro-lokaal aan Baetenheide. Van hieruit maak je een lusje door het speelbos, met o.m. een bijenstand en kam-salamander-poel. Het gaat nu richting het oude centrum van Weelde, met z’n vestinggracht, de Borcht, de oude pastorie en de statige Sint-Michielskerk met z’n Vorsterhuisje. Finaal beland je in de volgende, unieke rustpost: de buik (gelaglokaal) van de prachtig gerestaureerde Molen Arbeid Adelt (1850), waar je het uitgebreide molen-arsenaal kan bewonderen.

Stilaan wenkt echter de terugtocht. Die laat je eerst nog langs het kapelletje van de Singel (1867) laveren, om dan koers te zetten naar de gemeentebosssen de Hoogeindse Bergen. Die doorkruis je eerst over kronkelende, smalle bos- en zand-paden, waarbij je ook enkele grafheuvels (oude begraafplaatsen) op je weg vindt. Dan schakel je over op bredere bosdreven die langs het Militair Domein uitgeven op de industriezone van Weelde-statie. Een wat langere veldweg leidt je uiteindelijk terug naar de vertrekzaal.

Openbaar vervoer: snelbus of trein Antwerpen-Turnhout, dan lijnbus 460 Turnhout-Baarle-Hertog (elk uur): deze stopt op 300 m (halte Stationstraat) van de startplaats.

Meer info: 0499/72 25 49 – www.deravelsewandelaars.be

Info : folder elfenwandeling 2014

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren