Oud-Turnhout weigert hun klacht te behandelen.

vaartstraat per dag 250 autos

Sinds de vestiging van een bedrijventerrein op de terreinen van de oude pannenfabriek in Oud-Turnhout is de verkeersdruk in de Vaartstraat in Ravels drastisch  toegenomen.

De enige toegangsweg naar dit bedrijventerrein loopt immers langs de Vaartstraat in Ravels, wat dagelijks voor grote verkeers- en veiligheidsproblemen in deze woonstraat zorgt. De gemeente Oud-Turnhout weigert nu een klacht van het lokale buurtcomité hierover te behandelen.

Buurtcomité De Voartjutters uit de Vaartstraat klaagt de verkeersituatie in hun straat al geruime tijd aan. Verkeersmetingen sinds 2022 tonen aan dat er gemiddeld 50 en op sommige dagen tot bijna 100 vrachtwagens door de straat rijden. De smalle woonstraat kan dit zware verkeer niet aan, wat leidt tot gevaarlijke situaties en overlast.

vaarstraat voor kinderen op straat is het hier wel te laat

 De terreinen van de oude pannenfabriek vormen al jaren een probleem. Volgens de gewestplannen zijn ze ingekleurd als industriegebied maar de site voldoet al lang niet meer aan de hedendaagse voorwaarden. Al sinds 2012 werken de betrokken gemeenten, Oud-Turhout, Ravels en Turnhout samen met de provincie Antwerpen aan een oplossing. Een herbestemming tot recreatie met een nieuwe ontsluiting naar de N119 Turnhout-Baarle werd vooropgesteld.

 Ondanks deze plannen heeft Oud-Turnhout onverwachts besloten om er een bedrijventerrein toe te laten. “Oud-Turnhout heeft zelfs de vereiste voorwaarden niet gecontroleerd”, weet het comité. “Op een industriegebied zoals hier mogen KMO’s en ambachtelijke bedrijven enkel opereren onder zeer specifieke voorwaarden. Oud-Turnhout geeft zelf toe dat ze die voorwaarden niet eens gecontroleerd heeft. De eigenaar van de terreinen kreeg zo carte blanche met de gekende gevolgen voor de buurt.”

 Over heel deze situatie diende het buurtcomité afgelopen juni een klacht in bij Oud-Turnhout, ondersteund door 68 handtekeningen. Deze klacht weigert Oud-Turnhout nu te behandelen. Volgens Oud-Turnhout omdat er al eerder een klacht was over de verkeerssituatie in de Vaartstraat. Het buurtcomité wijst erop dat hun klacht voornamelijk gericht is tegen de rol van het gemeentebestuur in deze zaak. Hier heeft het gemeentebestuur echter geen oren naar. De klacht gaat slechts als beleidssignaal afgehandeld worden. Wat overigens, meer dan 90 dagen na het indienen van de klacht, nog steeds niet gebeurd is.

Vaarststraat dit is was een woonstraat

 “Dit is een slag in het gezicht van alle inwoners van de Vaartstraat en de ondertekenaars van onze petitie”, klinkt het bij het buurtcomité. "Oud-Turnhout weigert zijn verantwoordelijkheid op te nemen en schuift de schuld af op andere partijen zoals IOK en de provincie Antwerpen. De leefbaarheid in onze straat wordt opgeofferd voor economische belangen waar wij enkel de lasten van ondervinden."

vaartstraat beloftes uit 2012

vaartstraat ontsluiting pannenfabriek

vaartstraat oud turnhout de lusten ravels de lasten

 Een oplossing is ondertussen dan ook verder weg dan ooit. “Er had nooit een bedrijventerrein op de site van de oude pannenfabriek mogen komen.”, laat het comité nog weten. “Maar we beseffen maar al te goed dat de klok nu ook niet makkelijk teruggedraaid zal kunnen worden. Oud-Turnhout maakte in dit dossier zware fouten en wij vragen dan ook dat Oud-Turnhout zijn verantwoordelijkheid opneemt en met oplossingen komt. Voor ons hoeven de bedrijven die er ondertussen gevestigd zijn ook niet het slachtoffer te worden van het wanbeleid van Oud-Turnhout maar de ontsluiting via onze straat is onaanvaardbaar.”

Het buurtcomité vraagt alle betrokken instanties dan ook om zo snel mogelijk werk te maken van een alternatieve ontsluiting van de site en dringt aan op een constructieve dialoog. "De huidige situatie is niet langer houdbaar," stelt de woordvoerder. "Wij willen een oplossing die de veiligheid en leefbaarheid van onze buurt garandeert.”

 vaartstraat

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren