az weelde depot

Heb je ooit al eens een ziekenhuis gezien waar je geen doktersjassen nodig hebt, maar eerder een schaar en wat lijm?

Wel, welkom in Weelde, waar AZ Turnhout het toekomstig “Gasthuis in het Groen” alvast een beetje tastbaar maakt. Hoe? Door een deel van het ziekenhuis na te bouwen… in karton! Ja hoor, de toekomst van de gezondheidszorg blijkt verrassend licht en makkelijk recycleerbaar.

Kartonnen kamers, maar geen kartonnen ziekenhuismensen.

Van woensdag tot vrijdag konden de medewerkers van AZ Turnhout hun innerlijke kind naar boven halen en door kartonnen gangen wandelen alsof ze op de bouwdoos-afdeling van de IKEA zijn beland. In een loods die de gemeente Ravels beschikbaar stelde, had het ontwerpteam samen met de architect drie patiëntenkamers, twee consultatieruimtes en de kern van het ziekenhuis opgebouwd uit maar liefst 500 meter karton, geschonken door het lokale bedrijf Smurfit Kappa (a.k.a. Smurfit Westrock, want nieuwe naam, zelfde karton). Een groot kinderfeest voor volwassenen, met een serieuze ondertoon: het is tijd om te testen of alles in het nieuwe ziekenhuis wel gaat passen – letterlijk.

De grote vraag: Kan ik hier met een bed doorheen zonder te crashen?

En geloof het of niet, er worden serieuze vragen gesteld. Want wie wil er nu vast komen te zitten in een gang met een bed dat niet wil draaien? Of wat als je met een broodbuffetwagen uit de lift komt terwijl er net een patiënt passeert? Chaos! Daarom worden deze logistieke nachtmerries nu al getest, nog voor de eerste echte steen gelegd is. "Moet ik te ver lopen om afval weg te gooien?" en "Kan ik tegelijk een patiënt én de schoonmaakkar uit de weg gaan?" zijn vragen die medewerkers kunnen helpen beantwoorden tijdens hun kartonnen ontdekkingstocht.

Gasthuis in het Groen: een 500-tal kartonnen gezinswoningen?

Volgens Griet Braekmans, directeur masterplan (of eerder ‘kartonnen architect’), is het ontwerpen van dit ziekenhuis te vergelijken met het bouwen van 500 eengezinswoningen. Denk aan je eigen huis bouwen, maar dan keer 500, en elk ‘gezin’ heeft andere wensen. Simpel toch? Nee, helemaal niet! Daarom worden de medewerkers nu al betrokken, want wie weet er beter hoe een ziekenhuis moet werken dan de mensen die er dagelijks rondlopen?

Van karton naar beton tegen 2031

Momenteel zit het project nog in de ontwerpfase, maar tegen 2026 willen ze de eerste echte graafwerken starten. En als alles volgens plan gaat, verhuist het hele ziekenhuis – of toch de échte versie, niet die van karton – in 2031 naar de nieuwe site aan de Steenweg op Merksplas in Turnhout. Tot dan mogen we alvast genieten van het kartonnen proefproject in Weelde. Wie weet, misschien binnenkort een kartonnen operatiezaal?

Met dank aan Smurfit Kappa (voor het royale aanbod karton), de gemeente Ravels (voor de loods) en de Digitale Fotografieclub Turnhout (voor de bewijsmaterialen).

Test logistiek

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren