celtic uprise

Van 16 t.e.m. 22 november 2023 organiseert de Motorized Brigade een grootschalige militaire oefening in NEDERLAND en BELGIE: CELTIC UPRISE 2023.

Tijdens deze oefening worden een 700-tal militairen en 150 voertuigen ingezet, voornamelijk van de Motorized Brigade. Ook een Franse compagnie (+/- 200 personen) neemt deel aan CELTIC UPRISE 2023.

De militairen zullen werken in een Artikel 5 scenario waar ze verschillende specifieke inzetmethodes trainen: patrouilles, beveiliging van gevoelige punten, aanvallen op objectieven, escorte van konvooien, anti-terrorismeacties, medische evacuaties, …

Doelstelling oefening

Een van de doelstellingen van de oefening is het testen en verhogen van de interoperabiliteit (samenwerking) van de Belgische en Franse landstrijdkrachten. Dat kadert in het CaMo-project (Capacité Motorisée), dat streeft naar een doorgedreven operationele samenwerking tussen Franse en Belgische eenheden.

Waar vindt de oefening plaats?

De deelnemende troepen worden initieel ontplooid in OIRSCHOT (NL) waar ze zich op hun opdrachten zullen voorbereiden (13-16 november). De acties zullen plaatsvinden in wel-gedefinieerde zones in de provincies ANTWERPEN (Arendonk en Weelde) en LIMBURG (omgeving Leopoldsburg). Onderweg zullen ze een aantal objectieven moeten behalen en worden er verschillende incidenten gesimuleerd.

Wat kun je zien?

De oefening CELTIC UPRISE verloopt zowel op openbaar als militair terrein. Ook in onze gemeente zal de oefening zichtbaar zijn vanaf 16 november tot ongeveer 20 november. De oefening zal zich voornamelijk rond het militair domein van Weelde afspelen Het kan echter wel gebeuren dat er militaire voertuigen op straat zullen rondrijden indien ze zich moeten verplaatsen van de ene locatie naar de andere. Dit kan zowel overdag als 's nachts.

Wat moet je weten?

Tijdens de oefening worden blank munitie, rookpotten, seinpatronen... gebruikt. Het kan dus gebeuren dat je in de buurt van het militair domein van Weelde knallen hoort. Er zal getracht worden om rekening te houden met het tijdstip van het uitvoeren van deze acties.

Voor de volledige oefening is ‘veiligheid’ een absolute prioriteit!  Houd afstand van minimaal 100 meter van het event. Het militair domein is nog steeds verboden terrein voor onbevoegden en mag dus niet betreden worden tijdens de uitvoering van deze oefening! Spotters worden niet toegelaten!

De hulpdiensten zijn op de hoogte.

Mocht je vragen hebben, neem dan contact op met de dienst communicatie via 014 65 67 04 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Schade?

Het gebeurt zelden dat een dergelijke oefening materiele schade berokkent, maar mocht je eigendom schade hebben opgelopen naar aanleiding van deze oefening, maak dan zeker de nodige foto's en neem contact op met het groene nummer 0800/99 830.

Meer info:

Motorized Brigade: https://www.mil.be/nl/evolutie-van-defensie/de-gemotoriseerde-brigade/

CaMo project: https://www.mil.be/nl/evolutie-van-defensie/camo-een-uniek-strategisch-partnerschap/

celtic uprise full

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren