tandartsTandartsen uit onze nabije regio kunnen de werkdruk niet meer aan en weigeren om nog nieuwe clienten aan te nemen. Het bijkomende probleem dat enkele onder hen weldra ook nog op pensioen gaan zal deze druk niet verminderen, alleen nog maar doen toenemen. Tijd dus om aan de spreekwoordelijke alarmbel te trekken! Misschien dat één of andere jonge tandarts(e) het ziet zitten om in onze mooie landelijke grensgemeente een nieuwe praktijk te starten, ze zal er wel bij varen ! Meer dan acht op de tien tandartsen neemt vandaag in Vlaanderen geen nieuwe patiënten aan. In de Kempen is dit zelfs nog hoger. Bijna 60 % van de tandartsen geeft aan dat patiënten minimum twee weken moeten wachten op een afspraak. In 20 % van de gevallen gaat het zelfs om periodes langer dan een maand.
De VBT (Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen) verwacht dat in de komende jaren heel wat tandartsen met pensioen zullen gaan. Waar nu jaarlijks ongeveer 100 nieuwe tandartsen bijkomen, vertrekken er gemiddeld 200 op pensioen. Dit is duidelijk een onhoudbare situatie. Veel zou kunnen worden opgevangen door mondhygiënisten zoals in Nederland en Duitsland. Zo is tandsteen, een van de meest voorkomende problemen in de praktijk bij een tandarts, een probleem dat heel snel kan behandeld worden door een mondhygiënist. Momenteel laat de wetgever dit niet toe. Een nieuwe opleiding tot mondhygiënist zou hier tot een gedeeltelijke oplossing kunnen leiden. De beroepsvereniging VBT pleit hier al tien jaar voor. Maar blijkbaar kan de VBT niet tot een akkoord komen met het VVT (Verbond der Vlaamse Tandartsen).
Daarnaast is voor gezonde tanden een goede preventieve tandverzorging zeer belangrijk. Een goede preventieve verzorging kan bijdragen tot een verlichting van de werkdruk en tot een verschuiving van zwaardere tandproblemen naar meer onderhoudsgerichte taken, die dan weer kunnen worden opgevangen door een mondhygiënist.

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren