Bloedstockbeeld6

Eindejaarsperiode gooit extra roet in het eten: gemiddeld 19 procent minder donoren tijdens kerstvakantie 

Rode Kruis-Vlaanderen trekt aan de alarmbel: de bloedvoorraad van de negatieve bloedgroepen staat momenteel stevig in het rood.

Bovendien staat de eindejaarsperiode voor de deur, een periode waarin er elk jaar een terugval in het aantal donoren is. “Tijdens de kerstvakantie komen er gemiddeld zo’n 19 procent minder donoren dan normaal. We gaan dus een kritieke periode tegemoet”, waarschuwt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen. “Daarom zijn we dringend op zoek naar extra donoren. En dan vooral mensen met een negatieve bloedgroep.”

De bloedvoorraad van alle negatieve bloedgroepen (A-, B-, AB- en O-) staat momenteel erg laag. Meer nog: voor elk van die bloedgroepen dreigt een kritisch tekort. Voor O negatief is dat bovendien een extra groot probleem, omdat het de zogeheten “universele donoren” zijn. Het bloed van deze donoren kan namelijk aan patiënten van alle bloedgroepen gegeven worden.

Eindejaarsperiode.

De eindejaarsperiode die voor de deur staat, maakt de situatie des te meer zorgwekkend. Want Rode Kruis-Vlaanderen ziet bijna elk jaar een terugval in het aantal donoren tijdens de kerstvakantie. Gemiddeld komen er tijdens die twee weken zo’n 19 procent minder donoren dan normaal.

“De mensen zijn tijdens de eindejaarsperiode minder bezig met bloed geven dan tijdens de rest van het jaar. Voor velen is de kerstvakantie een drukke periode, vol met familiefeesten, nieuwjaarsrecepties en andere vakantieplannen. Dan blijft er natuurlijk minder tijd over om bloed te komen geven. Onze boodschap is dus duidelijk: we doen een warme oproep aan alle Vlamingen om de komende dagen en weken bloed te komen geven, zéker als je een negatieve bloedgroep hebt.” Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen

Het bloed dat een donor geeft, redt levens. Want het gaat naar patiënten die het broodnodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan moeders na een moeilijke bevalling, kinderen met leukemie of mensen die een ongeval gehad hebben: die patiënten zijn er natuurlijk ook tijdens de kerstperiode.

Bestaande donoren én nieuwe donoren kunnen op diverse plaatsen bloed geven: in één van de 13 donorcentra of tijdens één van de talrijke lokale bloedinzamelingen, die gewoon blijven doorgaan tijdens de kerstvakantie. De procedure is zeer eenvoudig: ga naar rodekruis.be/bloed, check de locatie en het tijdstip dat jou het best uitkomt en maak een afspraak. Of maak telefonisch een afspraak via het gratis nummer 0800 777 00.

Bloedstockbeeld4 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren