Er waren alweer enkele maanden verstreken na de laatste buurtvergadering rondom het Opvangcentrum voor asielzoekers te Weelde.
Tijd dus om nog eens een evaluatie te maken van de laatste maanden, zo net na de Paasvakantie.
De verwelkoming gebeurde door Sem Erkens en Hilde Van Gastel die als verantwoordelijke voor de vluchtelingenopvang Rode Kruis Vlaanderen verrassend genoeg aanwezig was op deze vergadering. Haar aanwezigheid had vooral te maken met het feit dat de voormalige centrummanager niet langer werkzaam is als centrum manager, zijn arbeidscontract is niet verlengd. Men is dus op zoek naar een nieuwe centrum manager op dit ogenblik. Els Konings, centrum verantwoordelijke van Leopoldsburg is voorlopig ad interim manager tot de nieuwe adjunct centrummanager wordt aangeworven.
Dalende cijfers.
Het meest opvallende waren de cijfers van de vluchtelingen toeloop die plots een fikse duik naar beneden maakten sinds januari. De redenen daarvoor is aan de ene kant het feit dat de weersomstandigheden het in deze maanden niet toelieten om de gevaarlijke oversteek te maken, maar we kunnen er niet omheen dat het afsluiten van de grenzen aan de randen van fort Europa ook heeft bijgedragen aan deze rem op de vluchtelingenstroom.
Overlijden van bewoner opvangcentrum kwam hard aan.
Het overlijden van één van de bewoners, een Syriër van 48 met een medisch probleem is hard aangekomen bij de mensen op het centrum, zowel bij de bewoners als de mensen van het Rode Kruis. De man die zijn familie in Turkije had moeten achterlaten had reeds eerder medische problemen gekend en overleed plots na een namiddagje paardrijden in Arendonk. Hij is ondertussen in Turnhout begraven omdat de repatriëringskosten te hoog oplopen. Het respectvolle afscheid dat door de bewoners werd georganiseerd was echter een beklijvend moment dat een diepe indruk heeft nagelaten bij alle betrokkenen.
Er verblijven nu 476 bewoners op het OC, 324 mannen en 152 vrouwen. Hierbij zitten 124 minderjarige kinderen. Hoewel er een hele rit nationaliteiten verblijft op Depot Weelde wordt het overgrote deel ingenomen door Afghanen (313), Syriërs (70) en Irakezen (47).
21 onder hen hebben ondertussen het statuut verkregen als vluchteling, 20 als oorlogsvluchteling, eentje die als subsidiair vluchteling erkend is. Het verschil tussen deze statussen is het feit dat een status als subsidiair vluchteling elk jaar weer opnieuw wordt bekeken en kan worden ingetrokken zodra het voor de betrokkene opnieuw veilig is in zijn land van herkomst.
Al drie kindjes geboren in het opvangcentrum.
foto archief
Vorig weekend is er alweer een nieuwkomertje geboren, de derde ondertussen die het Opvangcentrum als zijn eerste thuis kent. De mama’s bevallen wel in Turnhout, niet op het centrum zelf voor alle zekerheid.
In de drie klasjes op het centrum worden ondertussen al flinke vorderingen gemaakt en als men langs de woonunits wandelt moet je niet verrast zijn als je in het Nederlands wordt aangesproken door één van de vele jonge kinderen die er rondlopen.
Ondertussen worden er steeds meer activiteiten ontplooid op het centrum en dit is mede te danken aan de inzet van de groep vrijwilligers die ondertussen is uitgegroeid tot zo’n 50 personen.
Indien u zich geroepen voelt om ook een handje toe te steken bij één van de vele activiteiten bent u nog altijd welkom. Een telefoontje naar Sem Erkens ( Tel: 0477870971 ), de integratiemedewerkster op het centrum of een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kan u zeker verder helpen.
Een van de meest gevolgde activiteiten is het Start to Run programma dat enkele weken geleden werd opgestart. Dit had tot gevolg dat er op de eerste wedstrijd van de Ravelse Zomer Marathon al bijna 30 deelnemers zich hadden ingeschreven. Met groot succes ook, want het enthousiasme droop van de groep af omdat ze nu ook eens konden meedoen aan een activiteit in hun nieuwe woonplaats met de lokale inwoners.
Goede verstandhouding met de buurtbewoners.
Bij de rondvraag na de vergadering kwamen opvallend weinig problemen aan de orde. De naaste bewoners die waren vertegenwoordigd hebben zo goed als geen problemen gekend. Ze wijten dit toch wel aan het feit dat de mentaliteit van deze bewoners volstrekt anders is dan de vorige passage in 2010/2013. Ook de inzet van het eigen busvervoer in de periode dat de jongeren naar school trokken in januari/februari heeft een gunstige invloed gekend op het vermijden van problemen die de kop dreigden op te steken en burgemeester Luyten beklemtoonde dat de gemeente daar het Rode Kruis erg dankbaar voor was om op deze manier mee te denken aan de lokale bewoners die op dat ogenblik hun veiligheid en dat van hun kinderen in gevaar voelden komen.
Slechts vijf PV’s opgesteld vanaf november.
Op zulke momenten is het erg belangrijk om in te grijpen vooraleer er iets gebeurd zodat de lont uit het kruitvat wordt gehaald. De burgemeester, zoals altijd goed in cijfers had maar een erg kort lijstje met PV’s die er zijn opgemaakt in de periode november 2015/ april 2016. Er waren slechts 5 PV’s opgesteld, allemaal op het centrum zelf. Er is geen enkele PV opgesteld voor overlast of iets anders buiten het centrum en dat is een goede zaak voor de omgeving. Hoewel de perceptie soms nog iets anders is, lijken er zich op dit moment op gemeentelijk vlak helemaal geen problemen voor te doen gerelateerd met het opvangcentrum.
Opendeurdag op 14 mei.
De opendeurdag die voor de maand april was gepland is een maandje uitgesteld. De dagdagelijkse beslommeringen lieten het nog niet toe om de voorbereidingen te starten voor deze toch wel erg belangrijke dag voor het opvangcentrum. Eindelijk is nu echter toch een datum bekend geraakt om iedereen uit onze gemeente de gelegenheid te geven om het centrum te komen bezoeken en de leiding heeft grootse plannen om de bewoners zelf een deel van de rondleidingen te laten doen. Het zal dan wel nog niet in perfect Nederlands zijn, maar we zijn nu al benieuwd wat dit gaat geven.