nvaN-VA opiniestuk over vragenkwartiertje gemeenteraad. Dit stuk is geschreven door Gert Laurijssen, fractieleider N-VA

Op de gemeenteraadszitting van maandag 6 mei diende N-VA Ravels een voorstel in om een openbaar vragenkwartiertje toe te voegen aan de agenda van de openbare zittingen om de inwoners van Ravels meer medezeggenschap te geven in het gemeentebeleid. De oppositie in Ravels vindt dat met dit initiatief het gemeentelijk beleid een stuk opener en transparanter zou kunnen worden. CD&V, die in Ravels al jarenlang de absolute macht heeft, veegde het voorstel van de tafel.

Al tijdens de afgelopen verkiezingscampagne had N-VA er een punt van gemaakt dat het beleid in Ravels onvoldoende transparant is. Gemeenten die bestuurd worden door een absolute meerderheid, zoals dat in Ravels al jaren het geval is, hebben volgens N-VA fractieleider Gert Laurijssen de neiging om alles binnenskamers te regelen zonder al te veel pottenkijkers. Met de toevoeging van een openbaar vragenkwartiertje zou volgens N-VA het bestuur een krachtig signaal kunnen leveren dat het wel degelijk open en transparant is. "Niets is democratischer dan burgers rechtstreeks aan het woord te laten tijdens de gemeenteraad. Burgers het rechtstreekse woord tijdens de gemeenteraad ontnemen is dan ook een gewone verderzetting van de ouderwetse politieke cultuur in Ravels." aldus Gert Laurijssen.

Geen plaats voor platvloerse discussies

Tijdens de zitting bleek al snel dat CD&V niet gewonnen was voor het vernieuwende idee. Bij monde van haar fractieleider liet ze verstaan dat er al veel mogelijkheden zijn voor burgers om hun stem te laten horen bij de gemeente. Inwoners kunnen volgens CD&V een volksraadpleging organiseren, tijdens de openingsuren van het gemeentehuis naar de administratie komen, enz... Alleen zijn die opties voor N-VA onvoldoende. Het belangrijkste doel van het stellen van rechtstreekse vragen tijdens de Raad, is volgens N-VA precies dat ze openbaar zijn. Iedereen kan op die manier zien en horen dat raadsleden oprechte aandacht hebben voor een onderwerp wat voor burgers klaarblijkelijk belangrijk is. Daarnaast kan het stellen van mondelinge vragen een openbare reactie van het college ontlokken. Maar dat gaat voor CD&V te ver. Ze reageerde daarop met het antwoord dat er geen ruimte is voor platvloerse discussies.

Te veel werk voor de administratie

N-VA had in haar voorstel opgenomen dat het stellen van openbare vragen steeds beperkt zou worden tot een kwartier. Wanneer iedere vraag zo'n 5 minuten in beslag zou nemen, dan zou dit betekenen dat er iedere keer slechts maximaal 3 vragen moeten worden behandeld. Maar dat blijkt volgens CD&V te veel werk te zijn voor de gemeentelijke administratie.

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren