ravelsSlechts enkele punten op de agenda van de gemeenteraad van gisteren en men ging onmiddellijk van start met de cliffhanger van de week, het openbare vragenkwartiertje.
Elders op deze site kan u de argumenten lezen van de verschillende partijen, behalve van Dorpslijst Ravels.
N-VA, met name Gert Laurijssen had vorige gemeenteraad een voorstel gelanceerd om een vragenkwartiertje in te voeren om de transparantie van het Ravelse bestuur te verhogen en de burger een bijkomend platform te verschaffen om zijn vragen te stellen in verband met het dagelijkse bestuur of om rechtstreeks meer inhoudelijke vragen te stellen aan de betrokkenen. Voorzitter Segers liet raadslid en CD&V fractieleider Van Steen aan het woord om de visie van CD&V weer te geven.


Deze somde de talrijke mogelijkheden op die er al bestaan om vragen te stellen zoals de onlangs ingevoerde meldingskaart waar in 2012 toch 200 keer gebruik van werd gemaakt. Ook de volledige administratie op het gemeentehuis van Ravels staat ter beschikking van de burger en een mail is snel gestuurd. Verder staan op de Ravelse website alle bestuursleden en organen duidelijk vermeld met telefoonnummers en zelfs mobiele nummers.
Fractieleider Van Steen ging zo nog even door met het oplijsten van de verschillende mogelijkheden maar moest toch erkennen dat de openbare karakter van het voorstel van N-VA toch van een andere aard is.
Zo moet er helemaal open worden geantwoord op de vraag van de vragensteller in het bijzijn van de rest van de gemeenteraad, dat ligt toch wel net even iets anders dan wanneer men met dezelfde burger een privégesprek voert. Zo zijn er bijvoorbeeld nog wel enkele vragen die ikzelf zou willen stellen over bepaalde zaken. We kunnen ons wel voostellen dat een drukkingsgroep bijvoorbeeld liever dit soort confrontaties aan zou willen gaan in plaats van via de telefoon of andere kanalen de publiciteit te gaan opzoeken. Het is natuurlijk de vraag of dit dan weer geen platform zou bieden voor wat CD&V platvloerse polemieken noemde. Dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn van de maandelijkse gemeenteraad.
Om een lang verhaal kort te maken, na het debat werd natuurlijk gestemd over het voorstel, CD&V stemde tegen, N-VA en Dorpslijst stemden voor. Dit was echter niet voldoende zodat er geen vragenkwartiertje zal worden geprogrammeerd.

Verder werd er nogal wat aandacht besteed aan het voorstel tot overname van gewestweg N135 ( Pastorijstraat en Steenweg Baarle) die zou worden over gedragen aan de gemeente omdat het gewestelijk karakter van deze weg over de jaren heen verloren is gegaan.

Blijkbaar is in het voorstel al een financiële afspraak verwerkt om de weg een volledige make-over te geven met een vrijliggend fietspad aan één zijde. Bij aanname van het voorstel zou de financiering niet door de gemeente moeten worden gedaan maar door het gewest. Er zou dan ook vrij vlug kunnen worden over gegaan tot de volledige vernieuwing van de weg. Indien het voorstel niet wordt aanvaard moet er rekening worden gehouden met onteigeningen en 2 smallere fietspaden die wettelijk zijn voorzien voor een gewestweg. Ook de bomen moet de gemeente erbij nemen en die kunnen niet zomaar worden gerooid en verwisseld voor jongere exemplaren. Daar gaat Bosbeheer dan weer over oordelen, zodat we als gemeente kunnen worden opgezadeld met de kosten van het onderhoud van deze bomen. Al bij al is de keuze toch simpel, het onteigenen zal ettelijke malen duurder zijn dan het onderhoud van de bomen zodat de gemeenteraad akkoord gaat met de overdracht.

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren