DIT IS EEN OPINIESTUK VAN MARIO LANGENHUIZEN, ONAFHANKELIJK ZETELEND RAADSLID IN DE GEMEENTE RAVELS. 

Stemverklaring bij de besluitvorming over het door het college voorgestelde meerjarenplan 2014-2019.
17 december 2013 om 11:50

ANALYSE

1.    De opzet en inrichting van het meerjarenplan 2014-2019 beogen een trendbreuk met het verleden. Bij de nieuwe aanpak vormen de resultaten die bereikt moeten worden het uitgangspunt. Resultaten moeten daarom beschreven worden in ambitieuze, ondubbelzinnige en meetbare effecten die een directe betekenis hebben voor de burger. Deze omslag is lastig, maar belangrijk en noodzakelijk, om het bestuur transparant te maken en de dienstverlening te richten op de burger.

De door het college voorgestelde beleidsdoelstellingen zijn vrijwel allemaal beschreven in termen van activiteiten. Het gemeentebestuur: investeert, voert beleid, ondersteunt, ontwikkelt enz. Het zijn geen heldere, meetbare, beschrijvingen van resultaten en daarom is een evaluatie op basis van resultaten onmogelijk terwijl dat nou juist de kern is van de nieuw ingevoerde werkwijze.

2.    Het is vanzelfsprekend maar ook een wettelijke plicht om de burger te betrekken bij de beleidsvoorbereiding, de uitwerking van de gemeentelijke dienstverlening en de evaluatie ervan. Van enige inbreng van de Ravelse inwoner is niet gebleken.

3.    Ondanks de meerdere keren uitgesproken wens tot samenwerking met de raadsleden is daaraan niet of nauwelijks inhoud gegeven. Het geeft te denken dat de opstellers zomaar bijna zes maanden op de planning uitlopen en de raadsleden slechts de wettelijke minimumtermijn van twee weken ter beschikking krijgen.

OPPOSITIEVOORSTELLEN TER VERBETERING VAN HET MEERJARENPLAN  

1.    Lokale ondernemingen: Neem als beleidsdoelstelling op dat binnen drie jaar de netto groeiratio van het aantal ondernemingen binnen Ravels groter of gelijk zal zijn aan die van het Belfius-cluster (vergelijkbare gemeentes in Vlaanderen) en dat niveau tijdens de laatste drie jaar van deze legislatuur behouden of verder verbeterd wordt --- Afgewezen.

2.    Participatie van de burger: Maak van de burgerparticipatie een beleidskeuze en werk die uit in concrete zaken als het met regelmaat bevragen van de burger over beleidskeuzes en de jaarlijkse evaluatie van het gevoerde beleid --- Afgewezen.

3.     Verkeersveiligheid: neem op als beleidsdoelstelling dat het gemeentebestuur de verkeersveiligheid en een degelijke verkeersinfrastructuur garandeert met speciale aandacht voor de zwakke weggebruikers. De waardering van de Ravelse inwoners voor de lokale verkeersveiligheid en verkeersinfrastructuur zal, vastgesteld door middel van bevragingen, tenminste 60/100 scoren en tijdens deze legislatuur met tenminste15/100 punten stijgen --- Afgewezen.

4.     Beleidsdoelstellingen:  Beschrijf de prioritaire beleidsdoelstellingen (zoals de Vlaamse regering dat voorschrijft) als te bereiken effecten, als te realiseren ambitieuze, meetbare, doelstellingen waarin de burger zich herkent --- Afgewezen.

Een tegenstem was, spijtig genoeg, onvermijdelijk.

16 december 2013
Onafhankelijk raadslid gemeente Ravels
Mario Langenhuizen

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren