PERSBERICHT
Gezamenlijk persbericht Van alle oppositiepartijen uit de Gemeenteraad van Ravels Namens N-VA Ravels, Dorpslijst Ravels en Onafhankelijk Ravels
19 december 2013: Voor onmiddellijke publicatie
Tijdens de Ravelse gemeenteraad kwam maandagavond de begroting en de veelbesproken meerjarenplanning aan bod. Veel woorden werden daaraan niet vuil gemaakt door Burgemeester Luyten. Hij gaf een korte toelichting met de daarbij veelzeggende verklaring dat Ravels weer puik werk heeft geleverd om het budget onder controle te houden. Vanuit de oppositiepartijen werden zeer kritische vraagtekens gezet bij de plannen.
Verdoken verhoging van de gemeentebelastingen
Al snel bleek dat CD&V net zoals de voorgaande jaren de goed nieuws show bracht. Maar een bevriezing van de personenbelasting is niet per definitie het bewijs dat Ravels er financieel goed voor staat, zo blijkt uit de cijfers. Als het gemeentebestuur het geld niet openlijk int door een verhoging van de belastingen, dan maar via andere wegen. Talloze heffingen en tarieven zoals voor afval en drinkwater nemen toe, terwijl Ravels op dat vlak al veruit de duurste gemeente uit de regio is.
Alle financiële reserves zijn verdwenen
Al tijdens de vierkiezingscampagne van vorig jaar wezen de oppositiepartijen erop dat CD&V een gevaarlijk spel speelt door op de beschikbare reserves te teren. Die argumenten werden toen zonder schroom weggelachen. Amper een jaar later liggen de bewijzen op tafel. Uit het meerjarenplan 2014-2019 blijkt dat het bestuur verplicht zal zijn uit te gaan van een kasresultaat van nog amper 8.000 Euro tegen het einde van 2019. In 2013 was dat resultaat nog 7 miljoen Euro! Voor 2014 wordt zelfs een budgettair verlies van 5 miljoen Euro voorspeld.
Gebrek aan lef en visie
Maar het meerjarenplan rammelt niet alleen financieel. Ook ontbreekt het plan aan lef en visie. In de eerste plaats is dat duidelijk zichtbaar op vlak van de lokale economie. In vergelijking met andere gemeentes doen we het daar zelfs 25 keer slechter! Raadslid Mario Langenhuizen diende daarop een voorstel in met een ambitieuze doelstelling om binnen drie jaar de netto groei van het aantal ondernemingen in Ravels groter of minstens gelijk te maken aan het gemiddelde in Vlaanderen. Alle raadsleden van de oppositie stemden in. Alleen CD&V stemde tegen.
Ravels gaat achteruit op vlak van verkeersveiligheid
Ook op het terrein van verkeersveiligheid presteert Ravels opvallend zwak. Terwijl in Vlaanderen de verkeersveiligheid opnieuw toeneemt, laat Ravels een sterke verslechtering van de verkeersveiligheid zien. Het aantal klachten en meldingen over onveilige verkeerssituaties in ons dorp nemen hand over hand toe. Daar waar verkeersveiligheid in het verkiezingsjaar 2012 nog een prioritaire doelstelling van CD&V was, is die voor de komende jaren gewoonweg geschrapt. Het voorstel om verkeersveiligheid weer op te nemen als prioritaire doelstelling, concreet en ondubbelzinnig verwoord in termen die de Ravelse burger begrijpt, werd door CD&V eenvoudigweg afgewezen.
Meten is weten, maar niet in Ravels
De Ravelse bevolking kan met dit plan getuige zijn van een pover stuk dat uitblinkt in vaagheid en gebrek aan ambitie. Het ontbreekt aan heldere, verstaanbare en vooral meetbare doelstellingen. Het is duidelijk dat het college kiest voor nog meer zand in de ogen van de Ravelse burger. In geen geval wil men het risico lopen afgerekend te kunnen worden op haar zwakke beleid. Door de meetlat weg te halen is het makkelijk om iedereen in het ongewisse te laten. Ravels maakt de noodzakelijke omslag naar de nieuwe politieke cultuur niet en hoort daarmee duidelijk bij de achterblijvers.
Spijtig genoeg wordt de Ravelse burger het slachtoffer van deze oude politieke cultuur. Daar waar andere gemeentes de bevolking actief laten meepraten en meebeslissen, wordt in Ravels de burger gewoonweg de mond gesnoerd. Steeds weer blijkt dat ook de man in de straat actief wil meepraten over de serviceverlening, de verkeersveiligheid, de lokale economie enz.. Maar alle nieuwe initiatieven om de burger meer aan het woord te laten worden zoveel mogelijk afgehouden.
Het komt er nu op aan dat de beschikbare middelen worden omgezet in maximaal resultaat voor onze inwoners. En wat dat betreft is het meerjarenplan dus gewoonweg nog niet af.