fusie gemeentenMet welke buren gaan we samenwonen ?
Een week geleden werd plots de noodzakelijkheid om te fuseren in onze Vlaamse gemeentes weer een hot item in het nieuws. Vooral langs SPA zijde waren er verschillende kopstukken die ervoor pleitten om een nieuwe noodzakelijke fusie onder ogen te zien voor alle gemeenten met een inwonersaantal dat kleiner is dan 20.000. Dat zelfs de SPA er in hun argumenten pleidooi de kerk en zijn fusionerende parochies betrok was merkwaardig.

Vereenvoudiging ?

Er werd gesteld dat de gemeenten bepaalde taken in handen zouden moeten nemen die nu door de federale overheid moeten worden gedaan. Er zit dus een nieuwe ronde gemeentelijke fusies aan te komen op lange of middenlange termijn. Zo’n fusie zou meer klaarheid moeten scheppen in het kluwen van intercommunales van allerhande aard waar dan iedereen een graantje van moet meepikken door zitpenningen en mandaten waarmee kwistig wordt rond gestrooid.

thumb turnhoutTURNHOUT ?

Nu vragen we ons eigenlijk af waar onze modale Jan met de Ravels pet zou kiezen indien het werkelijk zover komt. Ik vrees dat wij van den boerenbuiten niet gaan kiezen om te fusioneren met de (stad) Turnhout, en eigenlijk is het Turnhout die de meest noodlijdende is uit onze omliggende buren met zijn 42.000 inwoners, zijn zware schuldenlast en snel stijgende aantal leefloners (5.6/1000 inwoners).

 

thumb oudturnhOUD-TURNHOUT ?

Oud-Turnhout daarentegen zouden we dan weer wel zien zitten met zijn  8 leefloners (0.6/1000 inwoners) . Als één der rijkste gemeenten uit ons land willen zij natuurlijk ook proberen om aan te sluiten met een buur die ook goed in de slappe was zit.

 

thumb arendonkARENDONK ?

Of zouden we liever voor Arendonk gaan….. Het streefdoel is om gemeenten te creëren van minimaal 20.000 inwoners en samen met Arendonk zouden we dan op een flinke gemeente komen met ongeveer 28.000 inwoners. Het probleem met Arendonk zijn de staatsbossen die zich pal tussen de twee gemeenten bevindt. Of zou dit op langere termijn juist kunnen worden omgebogen in een voordeel.

 

thumb baarleBAARLE-HERTOG ?

Door de recente aankondigingen van de Nederlandse fusie tussen de gemeente Baarle-Nassau en Ullicoten, Chaam of  Alphen is ook Baarle-Hertog stilaan op zoek naar een partner. Met Ravels is reeds een verregaande samenwerking op gebied van medische interventies maar ook Merksplas heeft nauwe banden met het enclavedorp via Zondereigen. Merksplas grenst dan weer niet aan Ravels door de vorige fusie van 1977 die het stukje Weelde-Statie aan Turnhout toewees. Jammer genoeg is het totaal inwonersaantal (+/- 2.800 )dat het Belgisch getinte Baarle telt nog niet voldoende om de limiet van 20.000 te halen

 

thumb ravelsVOOR WIE KIEST RAVELS ?

Omdat we altijd weer curieus zijn wat de mensen uit Ravels, Weelde, Poppel, Ravels-Eel en Weelde-Statie denken over bepaalde zaken hebben we links op deze pagina een enquête geplaatst waar u zelf kan kiezen voor welke gemeente u zou kiezen moest het in de toekomst zover komen.

 

 


{mijopolls 2}

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren