In uitvoering van het Vlaams regeerakkoord is enkele weken geleden op initiatief van Vlaams minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor plattelandsbeleid, een ontwerp van decreet tot vaststelling van de regels inzake de verdeling van het Vlaams Plattelandsfonds - of kortweg het plattelandsfonds – aan het Vlaams parlement ter goedkeuring voorgelegd. Op 8 mei werd het ontwerp decreet in de commissie landbouw, visserij en plattelandsbeleid goedgekeurd. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de vraag van de plattelandsgemeenten om bijkomende middelen te voorzien zodat zij hun taken kunnen blijven vervullen. Naar aanleiding van de begrotingscontrole 2013 heeft de Vlaamse Regering 6 miljoen voorzien voor de uitvoering van het plattelandsfonds. Dit heeft tot gevolg dat reeds dit jaar 37 gemeenten kunnen genieten van de middelen uit het fonds. Bij die gemeenten zit ook Ravels dat als enige gemeente van de provincie Antwerpen geld krijgt toegewezen, zijnde 209.411 euro.

Heel wat plattelandsgemeenten kampen met een aantal problemen omwille van hun typische plattelandskenmerken, met name hun uitgestrektheid, lage bevolkingsdichtheid en de hoeveelheid open ruimte. Ook is het gemiddelde inkomen en de waarde van het onroerend goed lager op het platteland. Bovendien hebben de gemeenten vaak weinig economische activiteit waaruit ze voldoende inkomsten kunnen putten.

De gemeenten die in aanmerking komen voor financiering uit het fonds, zijn geselecteerd omwille van hun plattelandskarakter op basis van het criterium open ruimte, meer bepaald: het inwonersaantal per vierkante kilometer en het percentage bebouwde oppervlakte.

In een tweede stap werd bepaald hoeveel elke gemeente kon krijgen, met een maximum van 250.000 euro per jaar per gemeente. Bij deze verdeling werd rekening gehouden met de fiscale draagkracht van de gemeenten.

Om nu concreet gebruik te kunnen maken van de toegewezen financiering, moeten de betrokken gemeenten (een) project(en) indienen. Hierbij wordt gestreefd om de administratieve last voor de gemeenten zo beperkt mogelijk te houden.

De projecten moeten gericht zijn op één van de volgende plattelandsdoelstellingen: - inspanningen leveren tot het vrijwaren en ontwikkelen van de open ruimte, - bijzondere aandacht hebben voor de kwetsbare gebieden, meer bepaald de natuurgebieden, - een functioneel wegennet op het platteland verder onderhouden, herstellen of heraanleggen, - bijdragen tot het beheren en onderhouden van het waterstelsel van lokaal belang, - rurale ondernemers ondersteunen, - de landbouw op het platteland versterken en verbreden, - toerisme en recreatie op het platteland kansen geven, - aandacht hebben voor kwetsbare groepen op het platteland en - de leefbaarheid van de dorpen stimuleren.

Plattelandsgemeenten die_steun_krijgenEen overzicht van de 37 gemeenten en de bijhorende trekkingsrechten waarop ze recht hebben krijg je door te klikken op de afbeelding hiernaast.

Nu het ontwerp decreet in de commissie landbouw, visserij en plattelandsbeleid werd goedgekeurd is een volgende stap de goedkeuring hiervan door de plenaire vergadering van het Vlaams parlement. Daarnaast wordt intussen ook gewerkt aan een uitvoeringsbesluit.

Met het plattelandsfonds wil minister-president Peeters van CD&V tegemoet komen aan de uitdagingen waar tal van plattelandsgemeenten voor staan. Als behoeders van de open ruimte hebben zij een uitermate belangrijke rol, maar net het vrijwaren van die open ruimte brengt een aanzienlijke kost mee of leidt ertoe dat deze gemeenten minder inkomsten kunnen genereren. Met deze middelen hoopt Peeters hen een steun in de rug te kunnen geven.

 

Walter Luyten is trots op zijn Ravels.

Eerder maakte een studie al duidelijk dat het Vlaamse platteland, met zijn uitgestrekte akkers en weiden vol schapen en koeien, met uitsterven bedreigd is. Toen bleek ook dat in de provincie Antwerpen vandaag nog maar één echte landelijke gemeente over blijft,namelijk Ravels. Alle andere gemeenten zijn of raken stilaan volgebouwd. Deze bevindingen toverden toen een grote lach op het gezicht van onze burgemeester Walter Luyten. Die is nog steeds trots op het feit dat minder dan 10 procent van de oppervlakte van onze gemeente is bebouwd. Met zijn open landschap, de vele natuur, de bossen en de vele landbouwvelden is Ravels nog steeds een prachtige gemeente om bijvoorbeeld rustig te fietsen en te wandelen.

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren