Boomplant in Overbroek

Afgelopen winter plantte Natuurpuntkern Ravels met zijn Beheerteam Overbroek weer een heleboel bomen.

Ze plantten zoveel bomen dat het hele gebied dat ze wilden bebossen op dit moment ook volledig bebost is.

Boomplant in Overbroek

De eerste beplantingscampagne – die van einde 2022 – is zeker geslaagd te noemen, er is relatief weinig uitval. En nu maar groeien.

Respecteer onze runderen aub

En de runderen zijn terug – 4 koeien en 4 kalveren. Als alles voorspoedig verloopt zijn ze binnen enkele maanden met twaalf. Dat is mooi. Respecteer deze dieren. Bewonder ze vanop afstand en hou de hond die je eventueel bij je hebt aangelijnd.

runderen Overbroek2

Sinds kort worden er door de firma Vandervelden Algemene Bosbouw uit Hamont-Achel beheerwerken uitgevoerd. Deze beheerwerken houden voornamelijk in:

- het verwijderen van exoten (Amerikaanse vogelkers, rododendron, paplaurier, bamboe, …)

- het plaatsen van een begrazingsraster voor de runderen.

Met exoten worden planten (en dieren) bedoeld die hier niet van ouds thuis zijn, uitheems dus. We hebben het dan vooral over neofieten, planten die hier de laatste 500 jaar geïntroduceerd zijn. Soms plakt er een exact jaartal op: 1492, zijnde de ontdekking van Amerika. Het verwijderen van de exoten is goed voor de biodiversiteit.

Tegenstrijdig… neen , zeker niet.

Dat klinkt tegenstrijdig maar is het allesbehalve. Volgend klassiek voorbeeld wordt vaak aangehaald. Op een Amerikaanse eik leven slechts een 20-tal soorten insecten. Op en rond de inheemse zomereik leven ongeveer 450 (!) insectensoorten. Van deze diversiteit aan insecten profiteren dan weer een diversiteit aan vogels. Daarnaast zijn sommige exoten zodanig invasief dat ze de inheemse plantengroei volledig verdringen. Dat is wat met name bamboe en rododendron op Overboek doen.

Wil dat zeggen dat op Overbroek alle Amerikaanse eiken gaan verdwijnen? Nee, Natuurpunt heeft ervoor gekozen om de Amerikaanse eiken in de, toch wel, karakteristieke dreven te behouden. Vleermuizen nestelen momenteel graag in de Amerikaanse eiken. Maar er wordt naar gestreefd opdat ook andere bomen daarvoor gebruikt zouden worden. Dus hier en daar zullen er in het bos, vooral jongere, exemplaren verdwijnen om op termijn plaats te maken voor de Zomereik.

Zo, als je straks Overbroek nog eens bezoekt ben je bij deze weer extra geïnformeerd over wat er daar gebeurt. Natuurpunt verwelkomt je graag.

Met eventuele opmerkingen en vragen kan je terecht op volgend e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Beheerteam Overbroek Natuurpunt Turnhoutse Kempen, kern Ravels

runderen Overbroek3

 

 

 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren