snoek AA 20240825

Gisteren deed Dries uit Poppel een opmerkelijke vondst tijdens een wandeling langs de AA-vallei achter de Krommendijk.

Hoewel hij zelf geen visser is, viel zijn oog op een forse vis die duidelijk in nood verkeerde.

Dries besloot het dier aan wal te brengen, maar helaas kon hij niet meer helpen. De vis bleek een prachtige snoek te zijn, maar de hulp kwam te laat.

Door de aanhoudende regen staat er momenteel ongeveer een halve meter water in de AA, voldoende voor roofvissen om op jacht te gaan. Dat een snoek van zo'n formaat – ongeveer een halve meter lang – hier wordt gespot, is vrij bijzonder voor een beek als de AA.

De AA ontspringt in Weelde, in de buurt van de Stenenbrug vlakbij de Stadstraat, en steekt bij Rovert in Poppel de grens over naar Nederland. Daar versmelt de AA met de Roverchtse en Poppelse Leij om verder te stromen als de Leij. Dit dal, ooit een moerassig gebied vol poelen en plassen waar vroeger volop werd gezwommen, gevist en 's winters geschaatst, heeft nog steeds een rijke watergeschiedenis. De Leij duikt in Tilburg onder het Wilhelminakanaal door en komt aan de andere kant weer boven als de Voorste Stroom en stroomt verder de Maasvallei in.

De snoek is waarschijnlijk vanuit Nederland de grens overgezwommen, op zoek naar prooien die in de AA te vinden zijn. Dat deze vis de AA als zijn jachtgebied koos, is een positief teken dat de waterkwaliteit in de beek goed is. Helaas liep deze jacht voor de snoek zelf slecht af. Zelf hebben we in onze jonge jaren (jaren zestig) veelvuldig geprobeerd om vissen te vangen in de Aa, zelden waren deze groter dan 10cm, met af en toe een uitschieter als een katvis zich liet vangen.

Hoewel het triest is dat de snoek het niet heeft overleefd, wijst zijn aanwezigheid op een gezonde beek waarin roofvissen gedijen. Laten we hopen dat dit een voorbode is van een nog levendiger ecosysteem in onze lokale wateren.

snoek AA 20240825 3

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren