We konden er nauwelijks nog naast kijken…..
Het massale protest van de scholieren die in Brussel elke donderdag Brussel inpalmen.... met scholieren uit onze gemeente.
Nu ook op zondag naar Brussel.
Twee weken geleden was er al een grote delegatie spijbelaars vanuit de Turnhoutse Kempen in Brussel aanwezig op de betoging. Eén van hen was Jens Van Loon, student humane wetenschappen uit Ravels die samen met enkele anderen de initiatiefnemer was in Turnhout. “Het begon met een kleine groep op sociale media, waarin we elkaar motiveerden om mee te gaan. Die groep ontplofte al snel”, vertelde hij toen enthousiast aan de GvA. “Ik voelde meteen dat er veel engagement was en dat iedereen zijn of haar stem wilde laten horen. Het is hoog tijd dat er iets verandert.”
Zondag aanstaande is er alweer een oproep om massaal naar onze hoofdstad te trekken om het zogenaamde draagvlak te tonen voor een betere aanpak van het klimaatprobleem.
Jens Van Loon doet via Facebook een oproep om ook zondag mee naar Brussel te trekken. Het moet niet altijd om te spijbelen zijn, het klimaat is er elke dag om voor te betogen.
Gemakkelijke kritiek van de oudere generaties.
Hier en daar zien we dan ook de berichten opduiken op sociale media die de jongeren van alles en nog wat verwijten, net of wij (lees: de oudere generaties) allemaal zo heilig zijn geweest.
Nog zo’n dooddoener die iedereen graag deelt zijn de foto’s van de verlaten festivalweides….. net of wij deden dat zoveel beter ??? Ik herinner me nog levendig de festivalweides van Torhout of Werchter in de jaren ’80. Die lagen er ook niet bepaald netjes bij na afloop. Tenminste zijn er nu al systemen op poten gezet om de tenten te recupereren, die gingen vroeger gewoon de container in… De plastic beker politiek kan je niet aan de jongeren wijten, die is opgelegd vanuit de overheid.
Het leukste zijn echter de betogen van “de oudere generaties” die zogezegd een leerling tegenkomen met de stelling dat het de schuld is van de vorige generatie, alle vervuiling, de klimaatopwarming, kortom alle kwalen van deze tijd zijn de schuld van de oudere generaties. Een voorbeeld is de post op social media die u hier kan lezen, het is erg gemakkelijk op deze ook op een andere manier te bekijken. De vele argumenten die worden aangehaald zijn niet de fouten of gevolgen van de jeugd want toen de veranderingen zich voltrokken waren ze niet eens geboren. Nogmaals een feit dat het juist goed is dat ze nu aan de alarmbel hangen voor het echt te laat is.
Draai het of keer het ..... Vorige generaties zijn verantwoordelijk.
Maar is dit echt wel zo? Hebben wij als vorige generaties in grote mate bijgedragen aan het feit dat we in minder dan 50 jaar in een kritiek klimaattijdsgewricht zijn beland?
Het antwoord moet volmondig JA zijn, niet onze oma’s of opa’s uit de jaren vijftig of zestig maar de latere generaties hebben er in grote mate voor gezorgd dat we beland zijn op een punt dat er actie moet worden ondernomen. Dat is een standpunt van alle grote wetenschappelijke studies op het gebied van klimaatbeheersing. Het is een vaststaand feit dat de mens een grote impact heeft op deze veranderingen, wat Jean-Marie Dedecker ook mag beweren met zijn belachelijke theorieën over onheilsprofeten in de Afspraak.
We moeten juist fier zijn op het initiatief van Anuna en haar leeftijdsgenoten, wij doen het in elk geval niet. Het feit dat dit in schooltijd gebeurt is bijzaak en heel erg gemakkelijk om kritisch over te zijn. Velen leren op die donderdagen zoveel meer dan wat wij in onze hele schoolcarrière hebben opgestoken over het klimaat. Net omdat ze spijbelden kregen ze de media aandacht die er anders nooit was geweest als ze dit op pakweg een gewone een woensdagmiddag hadden gedaan. Dat er van geprofiteerd wordt is natuurlijk zo, maar dat heb je met alles…. Profiteurs vind je overal.
Remember de antikernwapenbetogingen uit de jaren 80.
Wat zij nu doen deden wij in de jaren 80 in de kernwapenbetogingen. Wij dachten toen in alle ernst ook dat we een verschil konden maken en uiteindelijk zijn de kernwapens er toch gekomen. Toch was er een kentering in de internationale wapenwedloop die er later voor heeft gezorgd dat er onderhandelingen werden gestart zodat de START en SALT akkoorden werden bereikt die er voor zorgden dat de wapenarsenalen werden afgebouwd.
De groep die kritiek heeft op de initiatieven van de jongeren vergeten dikwijls wel dat de jongeren niet diegenen zijn die de beslissingen nemen in het gezin. Het zijn de ouders die dit bepalen, jongeren kunnen hooguit wat accenten proberen te verleggen die dan dikwijls nog worden omschreven als puberaal gedrag. We merken wel dat er veel meer draagvlak is dan pakweg 20 jaar geleden om iets te doen aan het evenwicht en de jeugd staat wellicht in hun latere leven voor moeilijke beslissingen.