belair app

De kwaliteit van de lucht die we met z’n allen inademen heeft het laatste jaar heel wat interesse gegenereerd. 

Vooral het Curieuze Neuzen initiatief was er eentje om even bij stil te staan en ook voor Ravels zijn de resultaten van de Curieuze Neuzen actie online beschikbaar.

Minder animo dan in de rest van Vlaanderen.

Er meldden zich 61 Curieuze Neuzen aan in Ravels. Dat maakt Ravels minder enthousiast dan de gemiddelde Vlaamse gemeente.

Daaruit kwamen een veertigtal gemeten resultaten tevoorschijn die u op deze link kan bekijken.

Het citizen-scienceproject “CurieuzeNeuzen Vlaanderen” heeft de concentraties van stikstofdioxide (NO2) in de buitenlucht in Vlaanderen zeer fijnmazig in kaart gebracht. Het project is een samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij en de krant De Standaard, met ondersteuning van HIVA-KU Leuven en VITO. Stikstofdioxide is een belangrijke indicator voor luchtvervuiling door verkeer.

Gelukkig kunnen we er in onze landelijke gemeente nog van uitgaan dat we in vergelijking met de steden of langs grote verkeersaders nog relatief gunstig zitten. De hoogste waarde in onze uitgestrekte gemeente werd gemeten in de Weeldestraat met een maximum gemeten NO2 concentratie van 32,1 microgram/m³.

Deze metingen zijn echter niet helemaal representatief want er werd enkel gemeten op de plaatsen waarvoor mensen zich hadden aangemeld. De maximum meting in de Weeldestraat kan ook een momentopname zijn geweest door de werkzaamheden die er vorig jaar gebeurd zijn.

curieuzeneuzen map ravels

Zelf op de hoogte blijven van de luchtkwaliteit in uw buurt?

Als u op de hoogte wil blijven van onze luchtkwaliteit kan u op deze site dagelijks de drie belangrijkste factoren in de gaten houden waarmee de luchtkwaliteit wordt afgemeten: 

Het gehalte Stikstofdioxide (NO2)

Het microgram gehalte aan Fijn stof (>PM10)

Het microgram gehalte aan Fijn stof (>PM2.5)

Hier kan u elke dag de luchtkwaliteit in de gaten houden tot op gemeentelijk lokaal niveau of in uw eigen straat indien dit nodig is.

Nieuwe App voor meting lokale luchtkwaliteit.

Wie een smartphone heeft, kan met een nieuwe app van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in realtime de luchtkwaliteit opvragen.

De app beoordeelt op elke locatie in België de actuele luchtkwaliteit en de impact op de gezondheid. De VMM stelt in ‘Belair’ de data van haar luchtmeetnet ter beschikking. De app interpreteert de aangeleverde waarden en zet die om in een BelAQI-luchtkwaliteitsindex. Zo krijgt de gebruiker meteen een cijfer tussen 1 en 10, die de impact van de actuele luchtkwaliteit op de gezondheid inschat.

We werden bij de installatie wel onaangenaam verrast wanneer zoals op de afbeelding helemaal hier boven bleek dat de luchtkwaliteit in onze straat als ondermaats werd bestempeld….. 

 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren