gemeenteraad sept16
De eerste gemeenteraad van de vakantie bracht weinig verrassingen op tafel.
De agenda was dan ook kort en beperkte zich tot 10 punten waarover weinig debat moest worden gevoerd.
 

wouwerBrochure GC De Wouwer.

Als één van de punten die ons als lokale nieuwssite wel kon interesseren was de komende algemene vergadering over de programmatie in onze gemeentelijke cultuurtempel aan de Kerkstraat in Ravels.
In de komende vergadering zou ook een beslissing vallen over de papieren versie van de programmatie van De Wouwer. Er zou twijfel zijn over het nut van deze papieren versie die iedere bewoner elk jaar een paar maal in zijn bus krijgt gedeponeerd. Als digitaal platform durven we daar zelfs hardop aan twijfelen, en willen ons tezelfdertijd als goedkoper alternatief aanbieden als PR kanaal voor de toekomst. De kostprijs van de gedrukte programmatieboekjes en het verdelen is een kost die in acht moet worden genomen, bij velen gaan publicaties als deze linea recta verticaal de vuilbak in en raadplegen liever op internet de cultuurkalender uit de regio.
 

Schoolzwemmen

zwembad ravelsHet zwembad van onze gemeente staat garant om alle kinderen uit onze Ravelse scholen zwemlessen te geven zodat ze allen de zwemkunst onder de knie kunnen krijgen in de Lagere School. Omdat de gemeente hierop in het verleden speciaal heeft ingezet hangt daaraan ook een prijskaartje vast dat echter verantwoord was omdat elk kind dat in Ravels naar school ging kon zwemmen dank zij de wekelijkse zwemuurtjes.
De schoolinspectie heeft echter onlangs te kennen dat er nog maar één uurtje per twee weken zwemles mag worden gegeven. 
Dat betekent dat er een pak uren vrij kwamen in het gemeentelijke zwembad. 
Om deze vrije uren terug in te vullen omwille van de onderhouds- en personeelskosten werden andere scholen uit omliggende gemeenten geraadpleegd of zij interesse hadden om uren over te nemen om schoolzwemmen in te voeren.
Er is een school bereid gevonden om hun kinderen in het Ravelse zwembad schoolzwemmen te geven. Onze Ravelse kinderen betaalden € 1,00/zwembeurt, maar de gemeente legt daar nog een deel bij om rond te komen. Eén euro per zwembeurt dekt de kosten niet. 
Als retributie voor andere scholen wordt nu een  bedrag van € 2,50/ zwembeurt inclusief leraar zwemles voorgesteld. 
Ondanks een aarzelend protest van Carine Van Gorp van N-VA, dat werd weerlegd door de argumenten van schepen Koen Rombouts werd het voorstel unaniem aangenomen. Onze gemeente heeft indertijd een zware investering gedaan om een zwembad te bouwen om onze kinderen te kunnen leren zwemmen, daarbij is ook de begeleiding een zware kost die door onze gemeente moet worden gedragen, niet door de naburige gemeentes die hun kinderen in de Ravelse infrastructuur kunnen laten zwemmen. De prijs van € 2,50 is dan ook een redelijke vergoeding , alles in acht genomen.
 

Varia

Interessant weetje vanuit de varia was het feit dat volgens Patrick van den Borne, schepen van Openbare Werken enz…   dat het kruispunt aan Weelde-Statie donderdag aanstaande zou opengaan.
We vroegen ons af of N-VA  gemeenteraadslid Carine Van Gorp , als betrokken partij, het lint zou willen doorknippen bij deze gelegenheid. 
Het heeft lang geduurd maar eindelijk zou het toch zover zijn. We hopen dan ook van harte dat de veiligheid van het kruispunt dan ook adequaat zal zijn en zijn nut zal bewijzen.
 

Graaicultuur?

ipad airAls één der laatste puntjes kwamen de tablets aan bod die de gemeenteraadsleden ter beschikking worden gesteld voor hun werk bij de gemeenteraad.
We vernamen dat van N-VA niemand dit aanbod heeft aangenomen. 
Het leek ons in het begin ook wel wat bij de haren getrokken, of op zijn minst discutabel, maar zover als Gert Laurijssen van N-VA zouden we niet willen gaan. We zijn ondertussen echter al wat van de N-VA kopman gewend, maar geven graag zijn al dan niet terecht geargumenteerde uitbarsting mee.
Laurijssen sprak over een “graaicultuur” in budgettair moeilijke tijden, over de “Ipadgrap” en viel uiteindelijk persoonlijk Dorpslijst raadslid Lou Haagen aan die dit voorstel de eerste keer lanceerde, meer dan een jaar geleden.
Op dat moment werd het voorstel  door velen weggelachen als zijnde belachelijk en redikuul, maar er werd overeen gekomen om het toch ernstig te onderzoeken. Zelf moesten we ook eens de wenkbrauwen fronsen toen we dit alles aanhoorden. 
Ondertussen hebben we ons echter gaan verdiepen hoe in andere gemeentes wordt omgegaan met de digitale verspreiding van alle verslagen, oproepen, enz.
Er zijn verschillende gemeentes waar de gemeenteraadsleden ook al de digitale weg zijn opgegaan.
In deze gemeentes krijgen raadsleden notebook + breedband internetaansluiting (adsl of telenet naar keuze) op kosten van het bestuur.
Uitnodiging voor gemeenteraad, agenda, jaarverslag, begroting, rekening enz.. moeten dan voortaan wel digitaal van extranet worden gehaald, geen papieren versie meer. Via het extranet hebben ze ook inzage in notulen schepencollege. 
Dit betekent voor de gemeente een besparing in de enorme papierberg, geeft ook een kleinere ecologische footprint en bespaart tegelijkertijd op de bode die heel deze papierberg moest ronddragen tot bij de gemeenteraadsleden.
 
De toekomst zal uitwijzen in hoeverre de Ravelse Gemeenteraad voorloopt op de moderne verspreiding van informatie. 
 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren