ER luifel2

Maandagavond stond in het gemeentehuis de laatste gemeenteraadsvergadering op het programma voor de vakantie.
 Er stonden slechts enkele punten op de agenda, drie en een rondje varia om af te sluiten.
 

Erfpacht voor monumenten.

grot ravelshhartpleinAls eerste punt op de agenda werd voorgesteld om enkele Ravelse monumenten in erfpacht te nemen om ze op die manier een blijvend karakter te geven in onze gemeente.
Het betreft vooral religieuze, katholieke plaatsen die in het verleden een belangrijkere rol in de gemeenschap in hebben genomen maar toch een zekere waarde hebben, de grot op Klein Ravels, de kapel in Weeldestraat en het Heilig Hartbeeld voor het OCMW. 
Het voorstel werd unaniem aanvaard door alle raadsleden.
 

Bouwplannen lokalen Eykantpad.

Sinds vorig jaar de gebouwen aan het Eykantpad in erfpacht zijn genomen is achter de schermen gewerkt aan de toekomst van deze gebouwen en de invulling ervan.
De bouwplannen zijn zo goed als klaar en deze werden dan ook voorgesteld ter goedkeuring.
Het geheel krijgt een flinke opknapbeurt waardoor het gebouw een nieuwe frisse look krijgt als layer over het bestaande gedeelte. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan vast met een raming van bijna 1.5 miljoen euro want dit lijkt wel heel erg duur voor deze klus. De aanbestedingen zijn echter nog niet begonnen, we hopen wel dat er enkele lokale bouwheren zich zullen mengen in deze openbare aanbesteding zodat de prijs toch nog aanzienlijk zou kunnen zakken.
ER-luifel3Het gebouw dat na de make-over voor een duurzaam gebruik zal moeten zorgen voor verschillende nieuwe doelen  zal de thuisbasis gaan vormen voor de KSA die een ferm deel van de ruimte zal gaan gebruiken. De ruimtes zijn meestal polyvalent te gebruiken wat meerdere verenigingen ten geode kan komen.
Naast de KSA die vanuit de oude schoolgebouwen van de Hegge zal verhuizen blijft er ook ruimte voor Wirrel Warrel en het Warreltje. 
Het Warreltje zal zelfs zijn plaatsen kunnen uitbreiden van 56 naar 75 plaatsen,  aan deze uitbreiding was dringend behoefte gezien de grote vraag naar opvang tijdens de vakanties.
Binnen enige tijd zal ook Kind & Gezin zijn intrek nemen in de gebouwen aan het Eykantpad, in Ravels zal de locatie waar ze nu verblijven worden afgebroken.
Buiten de leden van Dorpslijst die zich onthielden werd dit voorstel door alle andere raadsleden goed gekeurd.
 

Varia...

 

Vraag over betoging vluchtelingen.

Ook de varia, waar er soms al eens wat animo is bleef het rustig na een dagje met protesterende asielzoekers op het gemeenteplein, toch kwamen er wel wat vragen over het optreden van de burgemeester.
Op vraag van raadslid Langenhuizen aan de burgemeester of er enig zicht was op de accuraatheid van de grieven van de bewoners,  kon deze niet anders dan de woorden herhalen die hij ook al vroeger tegen de betogers had gezegd. Vrijdag zal de lijst met vragen worden voorgelegd aan het Rode Kruis, zo mogelijk persoonlijk aan Hilde van Gastel. 
Burgemeester Luyten: “ Het centrum is en blijft een kwestie van Rode Kruis Vlaanderen, de gemeente is echter op drie punten bevoegd en draagt er ook verantwoording voor.  Deze drie punten zijn veiligheid , onderwijs voor de kinderen en het medische aspect. Voor de rest draait dit centrum autonoom op regels van het Rode Kruis en daar gaan we als gemeente niet tussenkomen. Het gebrek aan respect is het grootste struikelblok voor de bewoners. Er is op geen enkel moment enige dreiging geweest van de bewoners, ze wilden enkel gehoord worden.
Als de bewoners willen koken in hun container is dat echter ook voor ons als gemeente onaanvaardbaar, dat is een zaak van veiligheid.  Als de mensen echter wat brood willen sparen in de ramadan om na zonsondergang te nuttigen moet dit bespreekbaar zijn, maar dit is niet onze beslissing. Dat is een hygiënisch vraagstuk.
Het is mogelijk dat sommige Rode Kruis medewerkers een zekere frustratie voelen nu er een einde zal komen aan hun tewerkstelling, veel vroeger dan dat ze oorspronkelijk hadden verwacht. We zullen dit ook in vraag stellen naar het Rode Kruis toe, er is een verslag opgemaakt en morgen (n.v.d.r: dinsdag 5/07) is er een vergadering belegd met de gouverneur en vele partners over de spreiding en huisvestigingsprobleem van de vluchtelingen die hun papieren weldra zullen ontvangen.”
 
protest2

 

Verwilderd kerkhof Weelde-Statie.

Van Karin Van Gorp kwam de vraag of er niet iets kon worden gedaan aan het kerkhof aan Weelde-Statie. Ook vorig jaar reeds was dit een puntje op de varia zodat het lijkt of dit een organisatorisch probleem is. Patrick Van den Borne repliceerde dat de aannemer die dit kerkhof moet onderhouden te laat in actie is geschoten en dat de fout daar ligt.
Burgemeester Luyten wilde wel even opmerken dat iedereen op het gemeentehuis  terecht kan om een klacht neer te leggen of en vraag te stellen via telefoon of meldingskaart. Waarom wachten tot de gemeenteraad als een probleem zich voordoet dat al veel sneller kan worden opgelost.
Ook het stinkende gras op het speelveld aan Weelde-Statie kwam nog even aan bod, volgende keer zal dit na het maaien worden verwijderd.
 
Op voorstel van raadslid van Langenhuizen werd de zitting afgesloten met een korte drink als bekroning op een vruchtbare politieke samenwerking, al kunnen de meningen hierover natuurlijk verschillen. We leven voorlopig nog steeds in een democratie.
 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren