marie verwimp1

Met een gevoel van machteloosheid staan we even stil bij het overlijden van Marie Verwimp, één der laatste echte dorpsfiguren uit Poppel.

Marie overleed vorige week in het WZG de Lusthoven te Arendonk op 93 jarige leeftijd.

Voorbeeld voor velen

Marie was voor vele mensen in Poppel een voorbeeld van inzet voor de medemens. Als gewezen vroedvrouw en verpleegster heeft ze heel haar leven ten dienste gesteld van de gemeenschap, met een apart plekje in haar grote hart voor de zwakkeren in de maatschappij.

Eén der mooiste voorbeelden van haar rechtvaardigheidsgevoel kwam er al in de jaren veertig tijdens WO 2. 

Verwimp Marie rouwkaart2

Toen de Duitse bezetter tijdens de tweede wereldoorlog probeerde de Poppelse bevolking te verdelen in twee kampen, kon de jonge Marie dit niet langer aanzien en tartte de bezetter door in het holst van de nacht, gewapend met kalkemmer en borstel  de "pro" Duitse slogan aan te vullen die in het midden van het dorp op de weg gekalkt was. Door NOOIT  toe te voegen aan "Duitsland wint" zodat het “Duitsland wint NOOIT”  werd, riskeerde ze zelfs haar leven, maar Marie is nooit een bangerik geweest, het is altijd heel erg duidelijk geweest waar ze voor stond, geen twijfel mogelijk.

Als vroedvrouw en verpleegster had ze geen tijd voor een gezin, daar was ze te druk voor. Sociaal zijn was haar echter aangeboren. Ze richtte de Poppelse Missie Naaikring ten voordele van Congo op en was er de drijvende kracht, een naaikring die goede doelen steunde die later veranderde ten voordele van India. 

Was het als vrijwilligster van de parochiekerk Sint Valentinus of voor de Heemkundekring Het Kaske, of als lid van de voormalige KVLV en OKRA, iedereen kon op haar rekenen .

Uiteindelijk heeft het gebrek aan sociaal contact van de laatste coronaweken haar zo danig parten gepeeld dat ze is bezweken onder de eenzaamheid.

Er wordt in zeer beperkte kring afscheid genomen omwille van de corona richtlijnen in de parochiekerk van Sint Valentinus in Poppel op donderdag 9 april.  

 marie verwimp2

Foto's: archief Marie José De Mulder

Boven: Marie samen met pastoor Herman toostend voor de show en het lekkere eten van de avond. Traditioneel werd éénmaalper jaar na de H Mis een etentje gepland waar zijn erg van kon genieten.

Onder: Marie samen met de Afrikaanse bisschop die haar persoonlijk thuis kwam danken voor haar 52 jaar missiewerk.

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren