Dat het asielbeleid in onze gemeente op korte voet wordt gevolgd moeten we niet nog eens benadrukken. Met ons asielcentrum als naaste gebuur gaat deze problematiek ons allen nauw aan het hart. Omdat ook de politieke garde in onze gemeente zo snel mogelijk een oplossing wil forceren stuurde Burgemeester Walter Luyten een "gepeperde" brief naar Staatssecretatis voor Asiel en Migratie Maggie De Block toen ze bekend maakte dat het transitcentrum van Weelde nog tot eind 2012 zou open blijven, en dit ondanks eerdere (sluitings-)beloften. Het schrijven van onze burgervader viel duidelijk niet in dovemansoren, want gisterenmiddag om twee uur kwam Maggie De Block in hoogst eigen persoon naar het gemeentehuis van Ravels voor een gesprek met Walter Luyten.

Noodopvangcentrum WeeldeExact om twee uur werden de Staatssecretaris en haar kabinetschef afgezet voor de deur van het gemeentehuis aan de Gemeentelaan. Na een vriendelijke begroeting bij de onthaaldienst, waar De Block al meteen haar bewondering toonde voor ons mooie gemeentehuis, werd ze naar het bureau van Burgemeester Luyten geleid. Ze nam daarbij alle tijd om haar asielbeleid en de plaatselijke situatie toe te lichten en te bespreken. Pas even over half vier kwam ze terug buiten. 

Achteraf sprak Burgemeester Luyten van een ongedwongen en interessant onderhoud. Daarin bevestigde de huisarts van opleiding dat het noodopvangcentrum in Weelde met zekerheid geen permanent opvangcentrum wordt. Meer nog, de eerste centra die zouden sluiten zullen die met de noodopvang geleid door het Rode Kruis zijn. Toch kon Maggie De Block niet garanderen dat het centrum aan het Geeneinde in Weelde echt sluit op 31 december 2012. Dat hangt ondermeer af van de inpact van haar uitgezette beleid waarmee ze de instroom van asielzoekers wil terugschroeven.  

Walter LuytenVolgens Walter Luyten werd er ook specifiek gesproken over een eventuele afbouw in Weelde. Hij vroeg de Staatssecretaris om het aantal plaatsen in ons dorp de komende maanden stelselmatig te verminderen. Het gemeentebestuur van Ravels stelde voor om tegen eind mei nog slechts 300 asielplaatsen over te houden, dat zijn er 100 minder dan vandaag. Mevrouw De Block wenstte het voorstel eerst te onderzoeken, maar gaf de belofte om over een vijftiental dagen met haar standpunt te komen. We zijn benieuwd of de Open Vld-politica deze keer wel haar belofte nakomt.

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren