Wat is speltbrood?
Als je het over graansoorten hebt, wordt meestal direct gedacht aan tarwe, maar ook aan rogge, gerst en natuurlijk haver! Echter, de moeder van al deze graansoorten is speltgraan en is écht druk bezig met een sterke opmars in Belgie.
En terecht, want spelt heeft veel gezondheidsvoordelen! “…Spelt is het beste graan. Het is vet , warm, krachtig én het heeft een hoge voedingswaarde. Spelt wordt beter verdragen dan alle andere granen. Het graan geeft de persoon die het eet goed vlees en goed bloed. Het zorgt voor een opgewekt en blij gemoed. Hoe spelt ook wordt gegeten, als brood of verwerkt in andere spijzen, het is goed om te eten en het is licht verteerbaar.…” Spelt wordt niet voor niets het ”oergraan” genoemd.
Wat is speltgraan?
Wanneer we tarwe vergelijken met speltgraan is het grootste verschil duidelijk te zien. De voedingsstoffen in het speltgraan bevinden zich allemaal in de speltkorrel. Dit is precies het tegenovergestelde van tarwe. Bij tarwe zitten deze voedingsstoffen in de kiem en zemel. Wanneer tarwe gemalen wordt zal het veel van de goede voedingsstoffen verliezen door dit proces. Wanneer spelt gemalen wordt, zal het overgrote deel van de goede voedingsstoffen aanwezig blijven. Dit betekent dus eigenlijk dat wanneer je speltbrood eet, dat je per sneedje meer goede voedingsmiddelen binnenkrijgt dan enig ander brood.
Daarnaast is spelt vergeleken met de gezondste graansoorten 30 tot 60% rijker aan micro- en macronutriënten.
Niacine is erg belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam: het helpt onder andere hormonen gerelateerd aan seks en stress aan te maken, zorgt voor een goede bloedcirculatie en verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed.
Goed voor mensen met een graan-intolerantie.
Behalve dat het erg rijk is aan deze voedingsstoffen biedt spelt nog een aantal voordelen voor onze gezondheid. De moleculaire structuur van de eiwitten in speltbrood is anders dan die van gewoon brood.
Zo is spelt beter wateroplosbaar. Dit maakt dat deze broodvariant beter te verteren is voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met een graan-intolerantie.
Een grote groep van deze mensen, die geen gewoon brood kunnen verdragen, zeggen dat ze speltbrood wel kunnen eten zonder maag- en darmklachten.
Speltbrood en huidaandoeningen.
Wanneer je last hebt van huidproblemen zoals acne, rosacea, eczeem, psoriasis of andere klachten zijn vaak het gevolg van problemen met het verteren van gluten. Bij de meeste mensen met deze klachten is er zelfs sprake van een voedselallergie.
Het klopt dat in speltbrood ook gluten zitten. Echter, veel mensen met een voedselallergie kunnen spelt wel goed verdragen. Vergeet niet dat spelt gemaakt is van complexe koolhydraten, dat betekent dat het langer duurt voor je spijsvertering om de koolhydraten op te nemen en verteren, hetgeen een zeer positieve invloed heeft op je spijsvertering en je huid
En perfect voor een dieet…
Spelt is rijk aan vezels waardoor het goed past in een dieet dat gericht is op afvallen. Diëtisten zijn het er al lang over eens dat één van de problemen met het overmatig consumeren van witbrood (en pasta en rijst) is dat deze je niet echt een langdurig vol gevoel geven.
Door meer producten op basis van spelt te gaan eten zul je merken dat afvallen gemakkelijker gaat!
Vanaf dinsdag 7oktober kan je bij Bakkerij Marc Gatzen voortaan dit 100% vers speltbrood kopen, of bestellen.