KWB Motoroefenterrein2

Onder een stralend zonnetje werd gisteren voormiddag het KWB motoren oefenterrein geopend In Weelde.

Onder ruime belangstelling mocht oefenvrijwilliger Gerd op zijn zware 35 jaar oude bolide het oefenterrein inrijden terwijl hij in de gaten werd gehouden door een 30tal “wannabe” instructeurs.

Nu het weer stilaan verandert in het mooie lenteweer worden de motoren weer van stal gehaald, maar na een dik half jaar zijn de skills van vele motards wat roestig en kunnen ze best wat worden bijgeschaafd.

Daarvoor is het oefenterrein de ideale plaats zonder een gevaar te betekenen voor jezelf als motorrijder of ander verkeer op de openbare weg.

KWB Motoroefenterrein2

KWB Motoroefenterrein1

Geschiedenis van het Auto-Oefenterrein in Weelde

Het auto-oefenterrein in Weelde heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1980. Laten we eens duiken in de tijd en ontdekken hoe dit terrein zich heeft ontwikkeld tot wat het nu is.

De vroege jaren...

Op 1 juli 1980, precies 44 jaar geleden, werd de aanvraag voor praktijklessen op het vliegveld Taxi-Noord (nu bekend als het Weelde-depot) goedgekeurd. Voor een bescheiden bedrag van 2000 Belgische frank per 4 maanden (wat neerkomt op 6000 BEF per jaar of €150 per jaar), konden leerlingen hier praktijkervaring opdoen.

Verhuizing naar het munitiedepot

In 1989 verhuisde het oefenterrein naar het munitiedepot aan Speeksel. Hier werden niet alleen praktijklessen gegeven, maar ook theorielessen door dezelfde instructeurs. Helaas is de exacte startdatum van deze theorielessen niet meer te achterhalen, maar ze werden gedurende vele jaren afwisselend gegeven in Ravels, Weelde, Poppel en Weelde-Statie.

Terug naar het huidige terrein

Sinds 2012 bevindt het oefenterrein zich op het huidige terrein, naast de militaire luchtkadetten. Ook hier betalen gebruikers nog steeds jaarlijks een retributie om het terrein te kunnen blijven gebruiken.

Begeleidingsmoment voor chauffeurs

Enkele jaren geleden werd het KWB-begeleidingsmoment ingevoerd om begeleiders van leerling-chauffeurs bij te scholen in de wegcode en pedagogische begeleiding. Hoewel dit initiatief later werd afgeschaft vanwege Europese wetgeving, is het sinds 1 maart van dit jaar weer verplicht voor begeleiders. Het begeleidingsmoment zal dan ook opnieuw op het programma worden gezet.

KWB Motoroefenterrein4

Een oefenparcours voor motorrijders

Naast auto’s kwam er steeds meer vraag naar een oefenparcours voor motorrijders. Ben Lavrijsen bracht deze specifieke vraag naar voren, en na een proefjaar waarin verschillende motorrijders langskwamen, werd parallel aan het auto-circuit een oefenstrook voor motorfietsen ontwikkeld. Hier zijn de verschillende maneuvers die nodig zijn voor een motorrijexamen:

 1. Motor van de standaard halen en achterwaarts in de garage plaatsen: Zonder hulp van de motor moet de bestuurder de motor achterwaarts in de garage manoeuvreren zonder buiten de lijnen te komen. Vanuit stilstand vertrekken uit de parkeerplaats, een rechtse haakse bocht maken en een slalom uitvoeren zonder de voeten op de grond te zetten of de lijnen te raken.
 2. Slalommen: Een behendigheidsoefening waarbij de motorrijder zigzagt tussen kegels.
 3. Lage snelheid door een smalle doorgang: De motorrijder moet binnen 12 seconden door een smalle doorgang rijden.
 4. S-bocht nemen: Er is ook de mogelijkheid om links uit de garage te vertrekken.
 5. Tweemaal een achtvorm rijden binnen de lijnen: Een uitdagende oefening om de behendigheid van de motorrijder te testen.

Het Weelde-oefenterrein blijft evolueren en biedt nu zowel auto- als motorrijders de kans om hun vaardigheden te verbeteren. 🚗🏍️

U kan het oefenterrein vinden langs de Militaire Baan – Leemputten recht tegenover de basis van de Militaire Luchtkadetten.

U dient daarvoor wel eerst een vergunning af te halen bij één van volgende verantwoordelijken:

 1.   Johan Jansen, Molenstraat 41, Weelde,   014 657 345 - 0483 392 956
 2.   Jan Leynen, Weteringstraat 39 Ravels,   0476 975 047 
 3.   Raf De Moor, Kerkstraat 40B, 2380 Ravels,   0479 610 362
 4.   Johan Van Den Broek, Kampdijk 9 Ravels,   0499 717 498
 5.   Herman Severijns, De Meerkens 29 Poppel,   014 658 779
 6.   Patrick Frank, Nonnenbos 26, Weelde-Statie,   0472 631 565
 7.   Theo Vandevelden, Merksplasseweg 15a, Weelde-Statie,   014 656 042 

Gebruik is enkel toegestaan indien je een leervergunning of voorlopig rijbewijs kan voorleggen. Op vraag van toezichthouders moet dit getoond worden.

Gebruiker stemt in met de opgelegde regels.

Gebruik van het terrein is op eigen risico. Inrichters kunnen op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor eventuele ongevallen of schade.

Steeds onder toezicht van een bevoegd begeleider oefenen.

Enkel de verharde betonwegen gebruiken.

Zich houden aan het verkeersreglement en de wegcode.

Oefenterrein achterlaten zoals het oorspronkelijk was opgesteld, dus geen aanpassingen maken of hekken verplaatsen enz…

Terrein netjes achterlaten (geen vuil achterlaten)

Snelheid aanpassen aan uw leerervaring en andere gebruikers van oefenterrein.

Gelieve onregelmatigheden te melden bij bovenvermelde personen zodat het oefenterrein terug in orde gebracht kan worden.

KWB Motoroefenterrein3

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren