poppelse janhagel groot

Vorig week ontspon zich een grote nostalgische discussie over de Poppelse Janhagel op de sociale media.

Ouderen onder ons kennen het betonharde kruidenkoekje zeker nog, en velen dachten er vol heimwee aan terug.

Ondertussen kan je al enkele jaren nergens nog de echte Poppelse Janhagel kopen. De vorige eigenaar van het recept verkocht het aan Marc Coomans, de bakker van bakkerij "Het Gouden Brood" uit Poppel en Ravels.

Geschiedenis Janhagel

De geschiedenis van de Janhagel gaat terug tot 1830, toen Lucas Dalleu trouwde met Maria De Jongh uit Watermaal-Bosvoorde. 

janhagel receptbakkerij janhagel nieuwe burchtZij begonnen in 1841 te Poppel een bakkerij en bakten volgens een nu nog geheim recept de Janhagel. Het is niet geweten of het recept van henzelf ofwel een toen reeds bestaand recept was. Nadat vader Dalleu naar Brussel verhuisde, nam zoon Lucas de bakkerij over. 

Later volgde diens zwager Franciscus De Jongh, die getrouwd was met Anna Dalleu, hen op in de bakkerij. Na het overlijden van Anna hertrouwde Franciscus met Catharina Daemen. Vader en moeder De Jongh stierven kort na elkaar, zodat de nog jonge kinderen Louis en Gustaaf de bakkerij moesten overnemen. Louis had één zoon, Gustaaf. Met de hulp van zijn vader zette die een paar honderd meter verder in het Dorp de bakkerij voort. Neef Frans hielp hem daarbij geregeld en nicht Aliske verkocht vlijtig de Janhagel in haar winkeltje dat nog steeds gevestigd was in het oorspronkelijke bakkershuis. 

Na 150 jaar De Jongh-janhagel verkocht Gustaaf wegens ziekte het recept aan Herman Bax uit Baarle-Nassau, waarna het in handen kwam van achtereenvolgens Jo Robben, Jan Buyckx en bakker Gatzen die de Poppelse Janhagel het laatst bakte. Nadat bakker Gatzen stopte met zijn bakkerij kocht Marc Coomans van Het Gouden Brood het recept over dat sindsdien wacht op een nieuwe kans.

De bakkers die het experiment momenteel uitvoeren mogen altijd op ons rekenen om mee te proeven. Hoewel ze een ware geseling waren voor onze tanden, blijven ze toch nog altijd bij de lekkerste koekjes behoren uit ons geheugen.

Velen hadden er in de post op facebook een mening over en als alles klopt zouden er enkele durvers ondertussen bezig zijn met het bakken van enkele proeven om de echte janhagel in ere te herstellen.

janhagel doosjanhagel info doosHet Gouden Brood

Naar aanleiding van ons artikel nam de famuilie Coomans van het Gouden brood contact op met Rawepo met de vraag hoe ze de Poppelse specialiteit opnieuw onder de aandacht zou kunnen brengen. De bakker is nog altijd op zoek naar een originele manier om de Janhagel nieuw leven in te blazen wat we enkele kunnen toejuichen. 

Ze stuurden ook nog enkele foto's van de doos van de Janhagel mee ter info, waarvoor dank.

Bron: Facebook post & oude websiteToerisme Ravels

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren