Internationaler Weinpreis 2020 Valclegge

In 2006 startten Roos Kindt en Lucas Bols met de aanplant van 400 druivenstokken, Sirius en Johanniter.

Omdat ze wijn wilden maken op zo natuurlijk mogelijk wijze kozen ze resoluut voor soorten die resistenter zijn tegen schimmels en dus minder bekend bij het grote publiek.

Eerste wijnen in 2009

De eerste wijnen verschenen in de fles in 2009. Na 2 jaar opleiding tot wijnbouwer en een jaar meelopen in de wijngaard bij Andreas Erz, wijnboer langs de Moezel kwam de eerste Johanniter wijn in 2016 op de markt. De wijngaard werd ondertussen uitgebreid met 1000 stokken Johanniter en nog enkele andere druivensoorten “om te proberen”.

Zilveren medaille in prestigieuze Wine Award.

Internationaler Weinpreis Valclegge 2020 2Frasdorf – Duitsland: Voor het International PIWI Wine Award 2020 werden tijdens 3 proefdagen van 13 tot 15 november 413 verschillende wijnen afkomstig uit Duitsland, Italië, Oostenrijk, maar ook uit Frankrijk, België, en andere Europese landen geproefd en beoordeeld. Dat gebeurde volgens het internationaal erkende PAR-systeem door gekwalificeerde wijn experten die de wijnen beoordelen op 24 parameters, tot in het kleinste detail, om zo tot een finale quotering te komen op 100 punten. De witte wijn “Johanniter 2019” van Roos Kindt en Lucas Bols van de wijngaard Valclegge uit Ravels kreeg van de internationale jury 89 punten en een zilveren medaille! Daarmee behoort de wijn tot de beste in de groep “excellente” wijnen, sensationeel opmerkelijk en van kenmerkende inhoud welke de aandacht trekken van elke ervaren proever.

De Valclegge witte Johanniter 2019 is mooi helder, schitterend licht geel van kleur, limoen en complexe exotische vruchten in de neus, rijpe zuren, kruiden, appel, peer, en gele perzik op een minerale achtergrond en een volle prima gebalanceerde nasmaak in de mond. De wijn is de perfecte compagnon als aperitief en aan tafel bij gerechten met pure smaken zoals luikse salade met makreel of forel, rundscarpacio, zalmtartaar, garnaalkroketjes, pasta salade, ook bij oosters getinte gerechten en zachte lokale kazen brie of camenbert-achtig en geitekaas.

Mono cépage wijn.

De Valclegge Johanniter 2019 is een mono cépage wijn, van slechts één druivensoort gemaakt. De Johanniter druiven voor deze wijn zijn geoogst midden oktober van het super droge jaar 2019 van een mengeling van druivenstokken geplant in 2006 en in 2016. Ze werden zo natuurlijk mogelijk, zonder pesticiden, herbiciden geteeld en uiteindelijk zo rijp mogelijk op het juiste moment met de hand geplukt. Een dik jaar later, na persen, vergisten, opvoeden en uitklaren in inox tanks in de kelder werd de wijn begin oktober 2020 zonder te filteren gebotteld.

Brons in 2016 voor de Johanniter.

In 2017 kreeg de Johanniter 2016 van de Valclegge al een bronzen medaille op de wijnkeuring van de Lage Landen. Deze zilveren medaille is de beloning voor heel veel hard werk en toewijding in de wijngaard en de kelder om het elk seizoen, elk jaar toch weer beter te doen en stappen te maken.

“Valclegge”.

De wijngaard ontleent zijn naam “Valclegge” aan de geschiedenis van de valkenjacht in Ravels. Een valclegge was in het verleden de naam voor een vlakke plaats waar valken, welke zouden opgeleid worden voor de jacht, gevangen werden. Ravels bezat in de Bourgondische tijd, zo’n 500 jaar geleden zo een “Koninklijke Valclegge”.

Momenteel worden er stille witte wijnen gemaakt van de Johanniter druiven en de Souvignier Gris druiven, stille rode wijnen van Cabernet Cortis en Cabernet Jura druiven en een mousserende wijn van een combinatie Sirius, Johanniter druiven. Voorlopig worden alleen van de mousserende wijn en de stille witte wijn van Johanniter druiven voldoende aantal flessen gebotteld voor de verkoop. De wijngaard werd vorig jaar uitgebreid met 400 stokken van de andere soorten zodat ook daar flessen beschikbaar komen voor verkoop vanaf 2022. Er is inderdaad wat geduld voor nodig.

Valclegge foto wijngaard

Assortiment wijnen "Valclegge"

assortiment valclegge2020

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren