Molens hebben een diepe stempel gedrukt. Niet alleen in het landschap, maar ook in de ziel van onze voorouders.
Geen enkel voorwerp heeft zo tot de verbeelding gesproken als de molen. Maar die molen was dan ook van levensbelang en dagelijks aanwezig.
Voordracht van Walter Van den Branden.
De meesten van onze voorouders konden amper schrijven of lezen, maar spraken des te meer met beelden. Deze voordracht biedt door de bril van onze Kempense voorouders een aparte kijk op de molen, als symbool, metafoor en allegorie: van het allerverhevenste tot het grofste en meest boerse. We gaan geen schaamteloos onderwerp uit de weg. “Peer den Drol” (Pieter Brueghel) is dus uw meest voor de hand liggende gids.
Het resultaat is een heel ander beeld over het denken en beleven van boer, stedeling, geestelijke en edelman. Een meer dan vol uur durend verhaal, doorspekt met beeld en… lied.
De spreker is Walter Van den Branden en afkomstig van de Antwerpse Kempen. Hij studeerde Moderne Geschiedenis aan de Universiteit van Gent. Hij was medestichter van de Heemkundige Kring ‘Norbert de Vrijter’ van Lille en verdiepte zich in de Kempense sagen en legenden.
Walter is tevens erkend als lesgever Geschiedenis van de Voeding bij de Vlaamse Overheid, departement Landbouw en Visserij, afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling en als Meestermolenaar. Hij is conservator van het Provinciaal Molencentrum Mola in Wachtebeke.
Data: dinsdag 23 april 2019 om 20.00 uur
Locatie: Molen Arbeid Adelt
Prijs: € 4,00
Deelnemers: minimum 20, maximum 50
De Wouwer i.s.m. Vormingplus Kempen