RL 03186

Gisteren verbeten de molenaars en vrijwilligers van onze gemeentelijke trots “Arbeid Adelt” de koude en legden symbolisch de eerste steen van hun nieuwe “Rosmolen” project, uniek in heel Europa.

De rosmolen zal een plaatsje krijgen naast de molen en zal dienen om olie uit granen te pletten door middel van een paard of indien er geen paard beschikbaar is met elektrische aandrijving.

Unieke gebeurtenis

Een groot aantal bestuurders van onze gemeente, alsook vrijwilligers en sympathisanten waren paraat om te zien hoe de molensteen in het voorlopige bouwwerk werd gehesen. De molenaars waren geen beetje trots op hun project dat ze eindelijk werkelijkheid zien worden.

Onze man ter plaatse was Roger L. die enkele molenaarts de microfoon onder de neus stak om hen enkele vragen te stellen:

Info van de specialisten

Twee gewichtige molenstenen rollen door middel van de aandrijving van een ingenieus middeleeuws houten overbrengsysteem dat wordt aangestuurd door het paard , vandaar de naam rosmolen, over elkaar waardoor de granen worden geplet en de olie vrijkomt in het opvangsysteem.

Bakker Koen Dilen was alvast een erg geïnteresseert toeschouwer want ook het graan voor zijn gekende molenbrood wordt al geleverd door de molenaars en wie weet wat hij nog allemaal kan verzinnen met deze unieke authentieke produkten. Onderaan dit artikel kan u een uitgebreide beschrijving vinden van het project en de werking ervan.

Bouw Rosmolen

Voor de bouw van de rosmolen zijn de molenaars op zoek gegaan naar mensen die hen kunnen helpen in eigen gemeente, daarbij kwamen ze voor het metselwerk uit bij Gilbert Versmissen die graag het truweel nog eens ter hand wilde nemen om de molenaars uit de nood te helpen. Voor de meer technische molenzaken werd weer beroep gedaan op wereldmolenaar Eric Van Leene. Van Leen is naast West-Vlaming ook een wereldautoriteit op gebied van molens. Hij trekt de hele wereld rond om molens te restaureren en is ook in Weelde weer de man waarop met terugvalt bij de restauratie van deze rosmolen.

Speech Eerste Steenlegging

Audio is niet optimaal door de wind....

RL 03223

Nog wat extra sponsoring nodig.

In de gedetailleerde beschrijving wordt ook duidelijk dat de financiën nog niet helemaal rond zijn. De gemeente heeft al een mooi deel bijgedragen en ook de verschillende erfgoedverenigingen en zelfs Europa zagen de waarde van het project en deden een duit in het zakje, maar toch is de begroting nog niet helemaal rond.

De molenkring “Arbeid Adelt” startte een crowdfunding op om het project helemaal rond te krijgen. Als ons gemeentelijk erfgoed u dierbaar is kan u altijd een gift doen via deze weg, we geven graag het banknummer mee :

BE96 7440 7269 3005
Met mededeling:
gift Molenkring Arbeid Adelt

1rawepo camera Fotoreportage Rosmolen Eerste Steenlegging  |  © RAWEPO

Foto's by Roger Lemmens ©

RL 03185

Meer info over het Rosmolen Project

Indien u hieronder het project niet ziet kan u ook op deze link klikken omhet bestand te openen : pdfPresentatie_rosmolen_klein.pdf

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren