20180523 Herinzegening grot Klein Ravels 0023

Er werd al enkele weken naar uitgekeken door de Maria liefhebbers en gisteren in de vooravond was het dan ook zover, de her-inzegening van de grot op Klein Ravels.

De Lourdes grot op Klein Ravels kreeg van de gemeente een fikse update en zal nu als Lourdesgrot 3.0  een nieuwe glorieperiode tegemoet gaan.

Grondige opknapbeurt.

We vroegen onze gemeentelijke schepen van dorpsontwikkeling Hans Heylen om meer uitleg...  

 "Zoals iedereen de laatste jaren wel kon merken kon de grot op het Klein Ravels dringend een opfrisbeurt gebruiken. De grot is eigendom van het Dekenaat Kempen en werd in 2016 door de gemeente in erfpacht genomen. De grot zelf is een constructie met een frame van ijzer overdekt met cement en vertoonde her en der barsten en verkleuringen. De beschadigingen werden hersteld, de volledige oppervlakte werd gereinigd en kreeg een nieuwe afwerkingslaag. 
Ook de beelden (Maria & Bernadette) hadden in de loop der jaren heel wat van hun kleur en details verloren en werden grondig gerestaureerd.  Daarnaast werd ook de omgeving van de grot aangepakt. De verwilderde struiken in het plantsoen werden verwijderd, de klinkerverharding opnieuw aangelegd en er worden nieuwe zitbanken voorzien," aldus Hans.

grot2018

Veel volk voor de plechtigheid

Er was onverwacht veel volk afgekomen voor deze speciale gelegenheid. De ruimte binnen het nieuw geschilderde hekwerk was ternauwernood groot genoeg om de belangstellenden toe te laten de plechtigheid van nabij bij te wonen.

Naast de grote lokale opkomst was er ook een afvaardiging van de Gasthuiszusters uit Turnhout, de verre opvolgsters van het voormalige Preventorium dat bijna 100 jaar geleden de grot bouwde.

20180523 Herinzegening grot Klein Ravels 0007

Toespraken van mijnheer de burgemeester en mijnheer pastoor.

Walter Luyten mocht als burgemeester de aanwezigen eerst toespreken en schetste in het kort de geschiedenis van de grot en vooral de gelegenheid die de gemeente te baat nam toen de grot dreigde teloor te gaan. De gemeente heeft mooi werk verricht en maakte van de grot een plek waar men opnieuw tot rust kan komen, de wildgroei rondom de grot is aan banden gelegd en het ziet er weer  allemaal proper en netjes uit dank zijn de gemeentewerkers.

Speciale dank ging uit naar de restaurateur van de beelden van Maria en Bernadette. Jos Timmermans heeft tijd noch moeite gespaard om de beelden terug in een perfecte staat te brengen waarvoor hij veel waardering en respect mag ontvangen.

Na de burgemeester was het de beurt aan pastoor Herman Janssen die met enkele korte gebeden de gerestaureerde grot opnieuw inzegende. 

Als buren hebben Lisa & Fons al vele jaren zorg gedragen voor het altaar en de dagelijkse zorg die de grot toch opeist waarvoor ze ook uitvoerig werden bedankt door mijnheer pastoor en de burgemeester.

Als afsluiter werden nog enkele Maria liederen gezongen waarna de aanwezigen nog werden uitgenodigd op een korte receptie die doorging in de kantine van KFC Flandria.

1rawepo camera    Fotoreportage  Plechtigheid Lourdesgrot Klein Ravels. 

© RAWEPO  |  @ndreJ

20180523 Herinzegening grot Klein Ravels 0014

Filmreportage Her-inzegening Lourdesgrot Klein Ravels

 

Historiek van de grot 

grot Ravels1927Deze kunstmatige grot werd in mei 1927 plechtig ingewijd en ingehuldigd door kanunnik Jansen, pastoor-deken van Turnhout. De grot is eigendom van de kloostergemeenschap van het vroegere preventorium, thans woon- en zorgcentrum home Onze Lieve Vrouw van de Kempen. De Gasthuiszusters zelf zijn verhuisd naar Turnhout. 

Vroeger werd deze grot veelvuldig bezocht door kinderen uit het toenmalige luchtpreventorium, en tehuis waar verzwakte kinderen (meisjes) de gezonde Ravelse lucht kwamen opsnuiven (nu is het preventorium een rusthuis). 

Het is een mooie nagemaakte grot. In de grot is er plaats voor een altaar. Ook is er een nis met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes maar ook van de knielende Bernadette is er een beeld. 

Aan de voorkant is een origineel stuk rots ingebouwd die afkomstig is van de Lourdes grot in de Franse bedevaartplaats.

 Achter de grot vindt men een datum '6-3-1990' vermoedelijk de datum van een grondige opknapbeurt. 

grot Ravels2grot Ravels3 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren