bels lijntjeOM2017

Open monumentendag beleefde gisteren aan Weelde-Statie een speciaal moment.

Er werden namelijk twee spanten voorgesteld, identiek met de vroegere contouren van het oude spoorgebouw met een perron van meer dan 350m lengte. 

 

Zwarte contouren van vergane glorie.

150 jaar geleden waren er grootse plannen om de Kempen te verbinden met Nederland via een spoorlijn, toen nog relatief nieuw in onze contreien.

Omwille van allerhande oorzaken is het nooit zover gekomen, maar het stationsgebouw heeft wel bestaan. Meer kan u hierover lezen op de website van Erfgoed Noorderkempen.

 

150 jaar Bels Lijntje  ( www.bl150.eu )

Dit jaar herinneren vele festiviteiten aan dit glorierijke verleden en dit weekend werden ter gelegenheid van Open Monumentendag de twee spanten onthuld door enkele Nederlandse en Belgische bestuurders. De Ravelse delegatie die ook een financiële duit in het spreekwoordelijke zakje deed was Jef Van de Pol die als schepen van (in dit geval vooral) toerisme de honneurs waarnam. 

Symbolisch droegen beide spanten een nationale vlag, zowel de Belgische als de Nederlandse.  Na  de toespraken waren er nog geleide wandelingen die meer uitleg boden over het spoorcomplex van 150 jaar geleden. 

Het grensstation werd 1959 gesloopt, maar er zijn nog allerlei bouwkundige relicten van het emplacement terug te vinden. Ook de woningen van het personeel zijn nog bewaard. Vrijwilligers vanuit de heemkundekringen aan beide zijden van de grens hebben er het afgelopen jaar voor gezorgd dat het meer dan 350 meter lange perron weer perfect zichtbaar is. Ook de draaischijf waar de Nederlandse locomotieven keerden, werd terug bloot gelegd en spreekt  weer tot de verbeelding van de bezoekers. 

 

Veel belangstelling voor restanten van een ver verleden

Er was ruime belangstelling voor dit evenement aan Weelde-Statie. De gegidste excursies waren goed bezet voor de wandeling met uitleg over het emplacement van het Grensstation en een bezoek aan een monumentale woning waar een maquette van het spoorwegemplacement stond opgesteld. U kan nog een fotoreportage bekijken in volgende link.

 

1rawepo camera      Fotoreportage Open Monumentendag Bels Lijntje 150   © Rawepo

 bels lijntjeOM2017b

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren