tumulus grafheuvel

Er waren gisteren twee verschillende sites waar je terecht kon op  Open Monumentendag.

Naast het Bels Lijntje kon je ook ’t Heike bezoeken waar wandelingen werden georganiseerd door Moos en Burn ook het "Ravels Tumulieke" van bakker Koen Dilen werd gepresenteerd.

 

tumulus1

Veel volk voor de geleide wandeling naar de Tumuli.

Om 14:00 kwamen meer dan 200 mensen opdagen voor de interessante wandeling langs enkele historische plaatsen zoals de Blauwe Kei, Het Ravels Kamp en het urnenveld aan ’t Ravels Heike.

Op deskundige wijze loodste Mies Paulussen ons langs enkele interessante plekken en vertelde met veel bravoure verhalen en wetenswaardigheden uit de tijd van het ontstaan van België. Het verhaal van  10 daagse veldtocht met de Nederlanders die het Ravels Kamp kenden als hun broekzak door de veelvuldige manoeuvres die ze er hielden was één van de zaken die voor velen voor de eerste keer werden gehoord...

tumulus3

Ook het verhaal van de twee waterlopen die onder het kanaal werden gegraven was er één die velen onbekend in de oren klonk. Zoals de meesten wellicht wel weten ligt Ravels hoger gelegen en vormt het de grenslijn tussen het Maasbekken en het Scheldebekken. Bij de aanleg van het kanaal Dessel-Schoten moest er rekening worden gehouden met bepaalde beken/lopen die op natuurlijke wijze naar het één of het andere bekken vloeiden. Daarom zijn er twee beken die onder het kanaal doorlopen om naar het juist bekken terug te vloeien. Deze zijn goed zichtbaar als je weet waar te kijken langs het kanaal ter hoogte van bijv. Geleg waar de Aa onder het kanaal vloeit.

tumulus boetserentumulus urnenveldAan de site ’t Heike was er door Moos/Burn, de organisatie die deze dit pareltje van ons erfgoed in de kijker zette een speciale uiteenzetting door de experts van Erfgoed Noorderkempen die op een verstaanbare manier uitleg gaven met maquettes en foto’s van het urnenveld. 

Terwijl de volwassenen aandachtig de uitvoerige uitleg aanhoorden konden de kinderen zich uitleven bij de urnenboetserij waar ze zelf een persoonlijke urn mochten ontwerpen van en blok verse klei. 

Als uitsmijter werden op deze site de Tumuli voorgesteld, een heerlijke lekkernij die is ontwikkeld door bakker Koen Dilen. 

Het “Ravels Tumulieke” is een zandkoek(je) dat is opgebouwd uit een stevige basis, helemaal niet droog maar lekker vol smaakt, niet te zoet… maar ook niet te flauw. Het oogt ook smakelijk, heeft de vorm van een grafheuvel met een hele amandelnoot als urn bovenin en wordt afgewerkt met enkele amandelschilfertjes. Een aanrader en een blijver voor Ravels als streekproduct als je het ons vraagt.

Hier lusten we er nog wel wat van en blijkbaar waren we niet alleen. Wanneer we terug kwamen van onze uitstap aan het urnenveld waren de Ravese Tumuliekes al geheel uitverkocht. Gelukkig was bakker Koen ook aanwezig op de wandeling en kon hij snel een nieuwe lading Tumuliekes halen.

 

NKE lang

20 oktober: BURN 

Sagen, legenden en volksverhalen op een archeologische site uit de ijzertijd

Prij op grafheuvel edited1Op vrijdag 20 oktober werken de drie erfgoedcellen van de Antwerpse Kempen: Erfgoed Noorderkempen, k.ERF en Kempens Karakter, samen aan een uniek concept:

DE NACHT VAN HET KEMPENS ERFGOED.

Tal van erfgoedverenigingen doen mee, ook collectief MOOS heeft die avond een mooi programma in petto:

Na een korte wandeling door het Ravelse bos bereik je een urnenveld uit de ijzertijd. 

Dit urnenveld is gelegen op de oude landduinengordel die zich links van de dorpskernen van Ravels, Weelde en Poppel uitstrekt.

Ter plaatse worden er korte verhalen verteld waarbij je zelf kiest naar welk verhaal je gaat luisteren.

Als kers op de taart krijgt iedereen een gratis proevertje posteleinsoep uit grootmoeders tijd.

Het nieuwe streekverhaal 'De IJle Prijen', dat collectief MOOS schreef naar aanleiding van het project BURN, zal deze nacht voor het eerst verteld worden.

tumuliekes edited2

* Doorlopend tussen 19.00u en 21.00u

* Kindervertelling

* Dit is een buitenactiviteit: aangepaste kleding is gewenst, een zaklamp is handig.

* gratis posteleinsoepje

* sfeervol verlichte bospaden

* Proef onze heerlijke koekjes, de 'Tumuliekes'

* gratis toegang

* gratis parkeren

posteleinsoep edited1

Interesse?

We weten graag hoeveel mensen we kunnen verwachten. 

Je mag (niet verplicht) ons via mail op de hoogte stellen van je deelname, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

 bron/foto's : BURN  /  MOOS

 

 

1rawepo camera     Fotoreportage Open Monumentendag  |  Urnenveld 't Heike  © RAWEPO

 

tumulus burn

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren