openmonumentedag2017

Zondag 10 september 2017  is het Open Monumentendag en kan je meer leren over het urnenveld met grafheuvels 'Het Heike' waarop gemeente Ravels haar logo heeft gebaseerd.

Je kan dit evenement bezoeken en ondertussen nog enkele interessante activiteiten mee-pikken. Naast het urnenveld “Het Heike” is er namelijk ook de gegidste rondleiding en is er ook de workshop urnen boetseren voor kinderen. In Weelde-Statie kan je terecht voor een expo over 150 jaar Bels Lijntje.

 

Verschillende programma’s voor iedereen.

 

GEGIDSTE RONDLEIDING: Ravels Kamp, NAVO Vliegveld en de archeologische site ‘Het Heike’. 

 tumulus

Adres

Kruispunt Onze-Lieve-Vrouwstraat (Ravels) - Kampheidelaan (Turnhout), Kruispunt Onze-Lieve-Vrouwstraat (Ravels) - Kampheidelaan (Turnhout), 2380 Ravels

Wanneer

10/09 van 11:00 tot 12:00

10/09 van 14:00 tot 15:00

Omschrijving

1ste gegidste rondleiding START 11.00u

2de gegidste rondleiding: START 14.00u

Heb je altijd al willen weten waarom Ravels Kamp in Turnhout ligt? Waarom het NAVO vliegveld in Weelde ligt en de munitieopslag in Ravels? Waarom onze voorouders uit de ijzertijd deze plaats uitkozen om de assen van hun doden te begraven?

Kom dan tijdens Open Monumentendag een gegidste rondleiding volgen in de Ravelse bossen. De gidsbeurten duren ongeveer 1 uur en starten om 11u00 en om 14u00.

 

Urnen boetseren op de archeologische site ‘Het Heike’

pottenbakken 

Adres

Kruispunt Onze-Lieve-Vrouwstraat (Ravels) - Kampheidelaan (Turnhout), Kruispunt Onze-Lieve-Vrouwstraat (Ravels) - Kampheidelaan (Turnhout), 2380 Ravels

Wanneer

10/09 van 11:00 tot 16:00

Omschrijving

Kinderen kunnen op Open Monumentendag zelf een urn boetseren op een wel heel bijzondere locatie: een gerestaureerd urnenveld uit de ijzertijd. 

Tijdens de gratis workshop wordt aan de kinderen uitgelegd hoe ze de urn kunnen ‘besmijten’ en waar ze hun vingertoppen mogen indrukken als versiering.

De kleinste kinderen kunnen een prachtige vertelplaat over grafheuvels inkleuren. (geïllustreerd door Tinne Driesen)

 

Urnenveld 'Het Heike' in de gemeentebossen van Ravels

tumulus2 

Adres

Kruispunt Onze-Lieve-Vrouwstraat (Ravels) - Kampheidelaan (Turnhout), Kruispunt Onze-Lieve-Vrouwstraat (Ravels) - Kampheidelaan (Turnhout), 2380 Ravels

Wanneer

10/09 van 11:00 tot 16:00

Omschrijving

In de Ravelse bossen ligt een goed verscholen archeologische parel: 'Het Heike'. 

Dit gerestaureerde urnenveld met grafheuvels of tumuli uit de vroege ijzertijd is ongeveer 2700 jaar oud en bevindt zich in een uitzonderlijk mooie staat. 

In de jaren ’80 zijn op deze site crematieresten, urnen en een bijzetpotje opgegraven, zowel in grafheuvels als in vlakgraven.

Speciaal voor deze gelegenheid heeft bakker Koen Dilen, in samenwerking met collectief MOOS, een koekje gecreëerd: de Ravelse ‘tumuliekes’. Benieuwd hoe dat smaakt?

tumuliekes

 

Bels Lijntje: expo over spoorwegverleden op de grens

© Heemkring Amalia Van Solms

foto: © Heemkring Amalia Van Solms 

Adres

Bels Lijntje verdwenen grensstation, Stationsstraat , 2381 Weelde (Ravels)

Wanneer

10/09 van 13:00 tot 17:00

Omschrijving

Open Monumentendag staat dit jaar in Baarle-Grens/Weelde-Station in het teken van 150 jaar Bels Lijntje. Ben je nieuwsgierig naar het verhaal van dit verdwenen station? Wil je weten welk bouwkundig erfgoed er nog aanwezig is aan beide landsgrenzen? Bezoek dan de expo of volg een gegidste rondleiding! 

Om bezoekers een idee te geven hoe groots dit station destijds wel niet was, werd het idee opgevat om enkele metalen spanten terug te plaatsen. De afgelopen maanden is druk gewerkt hieraan en op 10  september is het zo ver: om 13:30 worden de nieuwe spanten op het voormalige perron in bijzijn van burgemeesters, schepenen en wethouders van de gemeenten aan weerszijde van de grens langs het Bels Lijntje ingehuldigd!

  

In 1867 reden de eerste treinen tussen Turnhout en Tilburg. Het Bels Lijntje heeft niet gebracht wat er van werd verwacht. Al in 1934 werd het reizigersvervoer gestaakt. De laatste goederentreinen reden in 1973. Toch is de betekenis van de spoorlijn voor de streek niet te miskennen. De laatste 25 jaar is het Bels Lijntje een gekend toeristisch fietspad. Anderhalve eeuw Bels Lijntje wordt aangegrepen om het spoorverleden weer tastbaar te maken. Routeschildjes herinneren je de volle 30 km aan de spoorlijn en maken ook duidelijk wat er allemaal aan spoorverleden was (en nu nog te zien is).

 

Om de lijn Antwerpen-Roosendaal deels te ontlasten vond in 1906 een grote uitbreiding plaats tussen de twee grensstations Weelde en Baarle-Nassau. Midden in de heide werd een majestueus station uit de grond gestampt. Omdat de voorzieningen in dit station veel uitgebreider waren dan het station Weelde-Merksplas, moest er ook meer personeel ge-huisvest worden. Samen met het nieuwe station, dat deels op Belgisch, deels op Neder-lands grondgebied gelegen was, verschenen er dus talrijke woningen.

 

Het grensstation werd 1959 gesloopt, maar er zijn nog allerlei bouwkundige relicten van het emplacement terug te vinden. Ook de woningen van het personeel zijn nog bewaard. Vrijwilligers vanuit de heemkundekringen aan beide zijden van de grens hebben er het afgelopen jaar voor gezorgd dat het meer dan 350 meter lange perron weer perfect zichtbaar is. Om bezoekers een idee van de grootsheid van het station te geven, worden er een aantal monumentale spanten terug geplaatst. Ook de draaischijf waar de Neder-landse locomotieven keerden, spreekt door hun inzet weer tot de verbeelding.

 

Ben je nieuwsgierig naar het verhaal van dit verdwenen station? Wil je weten welk bouw-kundig erfgoed er nog aanwezig is aan beide landsgrenzen? Bezoek dan de expo! De hele dag kan je binnenlopen in een oplegger voor de reizende expo “150 jaar Bels Lijntje” waar je de geschiedenis en foto’s van het station voorgeschoteld krijgt.

 

Je kan ook één van de gegidste excursies volgen. Je krijgt dan niet enkel de kans om de woningen van het personeel te bekijken, maar je kan er ook eentje bezoeken.

 

Elk half uur: twee gegidste excursies.

 

  1. Spoorweg gerelateerde woonbebouwing met bezoek aan monumentale woning. In een van de woningen staat een maquette van het spoorwegemplacement opgesteld.
  2. Wandeling, met uitleg, over het emplacement van het Grensstation, met bezoek aan monumentale spanten op het reizigersperron.

 

De activiteit speelt zich aan beide zijden van de landsgrens af. Met de wagen bereikbaar via de Stationsstraat in Weelde. Parkeren kan achter Snuffelland. Met de fiets kun je natuurlijk over het Bels Lijntje naar het voormalige station op de grens komen. De activiteit is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk.

Kijk voor meer informatie op www.openmonumentendag.be

 

 

 

 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren