GP Van Gils 2015 kop

Afgelopen woensdagavond was het weer koers op het Gilseinde in Ravels en zoals dat daar meestal het geval is werd er weer hard gefietst. De vele premies die hier jaarlijks te grabbel liggen zullen hier zeker niet vreemd aan zijn. De sterkste man bleek na 86 kilometer Pieter Van de Water te zijn.

GP Van_Gils_2015_449 Renners verschenen in Ravels aan de inschrijftafel voor de Grote Prijs Van Gils, de avondwedstrijd voor juniores die al vele jaren plaatsvindt op de eerste woensdag na de examens. Een wedstrijd die ook meetelt voor het regelmatigheidscriterium van de Ravelse Sportraad waaraan nog drie andere wedstrijden binnen de gemeente verbonden zijn. De wedstrijden in Poppel en Weelde werden reeds beslecht, in september is er nog de kermiskoers in Ravels-Eel.

Leuk voor de organisatie, mooi ook voor het goed opgekomen publiek was de aanwezigheid van drie vrouwen aan de start. En dat waren niet van de minsten, want naast Els Belmans gingen ook Kaat Hannes uit Lille en haar dorpsgenote en veel winnares in het veldrijden Sanne Cant van start. Belmans zong het vijf ronden uit, Hannes en Cant streden mee tot het bittere einde.

GP Van_Gils_2015Al in de eerste ronde ontsnapte een vijftal dat na amper twee ronden, na het wegvalen van Stef Amelinckx en Lennert Van Tendeloo, herleid werd tot een trio. Hier lag meteen de beslissing van de wedstrijd, want Cedric Beullens, Diederik Pemen en Pieter Van de Water hielden er een bijzonder stevig tempo op na. Het ging al snel van 25 seconden naar 45 seconden voorsprong na amper 5 van de in totaal 20 rondjes.

Het peloton bleef echter niet stil zitten, de deur ging achteraan meermaals open staan en negen renners moesten dan ook vroegtijdig de remmen dicht knijpen. De Nieuw-Zeelander Cory Cannings probeerde solo naar het trio toe te knallen maar slaagde daarin niet, hij bleef steken op een dertigtal seconden.

GP Van_Gils_2015_2Ook Ruben Dillen probeerde de brug te maken met de koplopers. Hij kreeg Gert Smets, Jarno Mondelaers, Brent Meeus en een andere Nieuw Zeelander, Thomas Carter, in steun. Deze vijf konden in de twaalfde ronde de aansluiting met de kop maken. Het tempo ging weer de hoogte in en door de goeie onderlinge samenwerking werd al snel duidelijk dat de winnaar vooraan zat. Het peleton volgde al vlug op bijna twee minuten.

In de laatste ronde probeerde Jarno Mondelaers uit Laakdal de rest nog te verschalken met een uitval, hij kreeg echter geen vrijgeleide. Het bleef spannend, en net op het moment dat iedereen zich aan het klaar maken was voor een eindsprint met acht en het tempo er even uit ging demarreerde Pieter Van de Water. Met zijn laatste krachten pakte hij direct een vijftigtal meter om er op de streep nog amper eentje van over te houden. Er nog aandringende Cedric Buellens werd tweede voor Ruben Dillen, Gert Smets (vorig jaar nog IJsklokje Cycling Team),
Diederik Pemen en Thomas Carter. Mondelaers werd 7de op 11 seconden, nog iets verder volgde Brent Meeus. De spurt van de eerste achtervolgers werd gewonnen door Yoran Vanderveken.IMG 2554-001

Bart Van Gael uit Ravels werd knap 11de, onze andere dorpsgenoot Glenn Eestermans 33ste. Beste dame werd Kaat Hannes. De renster van Topsport Vlaanderen finishte als 21ste met ruim 30 seconden voorsprong op het overblijvende peloton waarin Sanne Cant als 36ste werd geklasseerd.

Voor Pieter Van de Water uit Kasterlee is het de eerste zege bij de juniores. Vorig jaar werd de 17-jarige renner van De Kastelse Durvers als tweedejaars nieuweling ondermeer Kampioen van Vlaanderen.

Kaat Hannes werd ook in de bloemen gezet. Ze was tevreden over haar prestatie en vond ook dat het er stevig aan toe ging op en rond het Ravelse Gilseinde. Van Sanne Cant vernamen we dat ze de wedstrijd vooral reed in functie van het Belgisch kampioenschap van de Dames Elite waarbij ze gisteren nog zevende werd.GP Van_Gils_-_Klassement_criteriumGP Van_Gils_2015_3

In de ranking van het regelmatigheidscriteriuim van de Ravelse sportraad is het Brent Meeus die de leiding heeft genomen met een totaal van 34 punten. Dat zijn er evenveel als Alex Van Doninck en eentje meer dan Dries Van Dyck, de vorige leider. Op amper 6 punten volgen Karl Van Den Borne en Dylan De Peuter. En zo blijft er nog heel veel mogelijk wat betreft dat eindklassement. Renners moeten immers slechts 3 van de 4 wedstrijden die meetellen meerijden, wat wil zeggen dat bij deelname aan alle vier de koersen de minst goede uitslag mag gecanceld worden. Dat wordt nog rekenen na de kermiskoers van "Den Eel".

UITSLAG : Juniores Ravels 24 juni 2015

FOTOREEKS : GP Van Gils Gilseinde Ravels (PdR)