Juniores Weelde kop

Tradities dienen om in ere gehouden te worden en dus was het weer koers op de zondag van Weeldestraat kermis.
Het wielertweeluik van voorheen werd wel gereduceerd tot EEn enkele wedstrijd, de Grote Prijs Van Raak - Heda Citroen voor juniores. Aan de start stond ook dit jaar een uiterst internationaal gezelschap van in totaal 56 renners. Alleen de weergoden werkten niet mee en zo moesten de renners zowat de hele wedstrijd lichte regen trotseren.

Juniores Weelde_2015_314 Nederlanders, 2 Nieuw-Zeelanders, een Duitser, een Let en een Amerikaan vergezelden de 37 Belgische licentiehouders tijdens de 20 ronden van 3,9 kilometer, goed voor 78 kilometers. De zeventien- en achttienjarigen hielden er al vanaf het begin een stevig tempo op na in Weelde. Aanvallen bleven dan ook niet uit, de eerste "vluchtelingen" waren Ide Schelling uit Den Haag, Thomas Christiaensen uit Kessel en Jorn Volkers uit Barendrecht. Lang hielden ze echter niet stand.

Door het pittige tempo en de stevige wind ging de deur achteraan het peloton al snel open, uiteindelijk zouden maar liefst 22 renners de strijd vroegtijdig moeten staken. Daarbij ondermeer Maarten Van Staeyen, Mark Van der Pijl en Floris Van Den Broek die na een val op de glibberige kasseitjes aan het Heilig Hartplein geen aansluiting meer konden maken met het peloton.

De wedstrijd raasde inmiddels verder en elke twee ronden werd er gespurt voor een premie van 10 euro. Na zes ronden vond Martin Pluto het welletjes, hij trok er alleen op uit... een hopeloze actie dachten velen. Maar zijn drie teamgenoten, de 17-jarige Let Pluto is aangesloten bij het Nederlandse Restore Cycling, legden de rest het zwijgen op en counterde iedere tegenaanval. De wedstrijdleider reed zo in een mum van tijd 40 seconden vooruit.

Juniores Weelde_2015_2Even voorbij half koers probeerden Brent Meeus, Niels Boele, Dylan De Peuter, Dimas De Ridder en ook Jan Roelands om alsnog een achtervolging op touw te zetten, maar telkens kregen ze Ide Schelling, ploegmaat van Pluto, mee als waakhond. Intussen raakten ook Jorn Volkers en Djoerd Van Dessel betrokken in een valpartij (een schuiver) bij het opdraaien van de Elzenstraat ter hoogte van de Burcht, wat ook meteen het einde van de wedstrijd betekende voor het duo.

En daarmee was alle leed nog niet geleden, want ook in de 16de ronde gingen een aantal renners tegen de vlakte, alweer op de natte kasseien van het Heilig Hartplein. Ondermeer Dries Van Dyck, Wies Schelfhout, Prem Sprangers, Dries De Proost en Matthias Van Dingenen moesten even voet aan de grond zetten, maar wisten toch terug te keren in de groep. Minder geluk bij dit debacle had de Nieuw-Zeelander Thomas Carter, die vermoedelijk met een elleboogbreuk werd afgevoerd naar de hulppost.

Verder gebeurde er niks meer in de koers. Pluto vergrootte zijn voorsprong tot 1 minuut en de rest bereidde zich voor op een laatste cartouche om alsnog op de resterende podiumtreden terecht te komen. En zo won eerstejaars junior Martin Pluto oververdiend de tweede wedstrijd van het Ravelse wielercriterium. 50 Seconden later finishte Niels Boele tweede en Ide Schelling derde. Zij waren in de laatste kilometers nog weggesprongen uit het peloton dat nog eens 15 tellen later kwam aanstormen. Diederik Pemen werd vierde voor Dries Van Dyck, Lucas Commissaris en Karl Van Den Borne. 34 Renners werden geklasseerd.Juniores Weelde_2015

Onze enige dorpsgenoot in het gezelschap, Glenn Eestermans uit Ravels, reed een verdienstelijke wedstrijd en werd finaal 30ste. Hij keek tevreden terug op zijn race en wist ons te vertellen dat er weinig te beginnen was tegen het perfecte ploegenspel van het Restore Cycling Team. "Het was ook moeilijk rijden op het natte parcours waar het op sommige plaatsen flink oppassen was voor schuivers", vertrouwde hij ons nog toe.

En zo kreeg wielerminnend Weelde alweer een volledig buitenlands podium, net zoals vorig jaar toen er drie Amerikaanse juniores op het schavotje mochten. Nu werd een Let in Nederlandse dienst geflankeerd door twee echte noorderburen.

Winnaar Pluto is geen simpele jongen. Vorig jaar wist hij vijf wedstrijden te winnen bij de nieuwelingen en ook dit jaar, als eerstejaars junior, liet hij zich al een aantal keer opmerken wat hem toch al enkele ereplaatsen opleverde. De bloemen die de in Den Haag verblijvende Let in Weelde pakten zullen zeker niet zijn laatste zijn, daar zijn we zeker van.

CRITERIUM RAVELS

Juniores Weelde_-_Dries_Van_DyckIn de tussenstand van het Ravelse wielercriterium staat Dries Van Dyck uit Kessel momenteel aan de leiding. Na zijn 2de plaats in Poppel en zijn 5de in Weelde telt hij nu 7 punten. Lucas Commissaris volgt op vier punten (5 + 6), Dries De Proost op 8 punten (6 + 9). Verder volgen Alec Van Doninck met 17, Karl Van Den Borne en Thomas Christiaensen met 20, Dylan De Peuter met 24 en Brent Meeus met 26 punten.

De gemeentelijke sportraad van Ravels en de 4 organisatoren van de wedstrijden voor junioren voorzien extra geldprijzen voor renners die aan minstens 3 wedstrijden deelnemen. Wie viermaal deelneemt mag zijn slechtste uitslag laten vallen. Op 24 juni staat de derde manche van dit regelmatigheidscriterium alweer gepland. Dan wordt er gestreden op het Gilseinde in Ravels waar de GP IJsklokje, een avond wedstrijd, op het menu staat. Hopelijk krijgen ze ook daar veel jongelingen aan de start.

Fotoreeks : GP Van Raak - Heda Citroen 2015 (PdR)

Uitslag : Juniores Weelde