50 JAAR DRW

Voor de 12de keer organiseert de oudste wielerclub uit Ravels op zondag 25 juni aanstaande de Herdenkingsrit Jefke de Rijk. Maar omdat de vereniging dit jaar aan zijn 50ste levensjaar toe is wordt dit een speciale editie met voor iedere deelnemer onder andere een verrassing.

Jefke de Rijk dd 1973De Jefke de Rijk-rit

Deze fietstocht zelf zal vertrekken bij de Sportcomplex ’t Molenslop aan de Gemeentelaan in Weelde. Het mooie parcours van 75km over rustige en langlopende Kempische wegen is volledig uitgepijld en brengt je door dorpen als Zondereigen, Rijkevorsel, Beerse, Merksplas en Baarle.  Inschrijven kan tussen 8u00 en 11u00.  Jefke de Rijk overleed bijna 13 jaar geleden, op 8 juli 2010 na een korte onomkeerbare ziekte. Hij was 40 jaar lang sponsor en lid van de organiserende club.

 

Ontstaan van de club

WTC De Rappe Wielen ontstond op 22 december 1972 toen enkele fietsvrienden, waarvan er enkelen lid waren van KAWS Turnhout, besloten om voortaan beter gewoon in Weelde te vertrekken en aan te komen. In het vroegere café Hofkens aan de Weeldestraat werden de koppen bij drw anno 1975elkaar gestoken en werd de clubnaam boven het doopvont gehouden. DRW verwees naar De Rappe Wielen en naar meubelhuis De Rijk Weelde, de naam van de sponsor van het eerste uur. Het eerste bestuur bestond uit voorzitter Jos Danneels, ondervoorzitter Rik Franken en secretaris en penningmeester Karel Mertens. Die laatste is trouwens nog steeds actief lid en maakt samen met Fons Franck uit Weelde Statie het jubileum helemaal vol. Later werden zowel Rik Franken als Leo Lauwers nog voorzitter.  

De Rappe Wielen organiseren al sinds hun eerste jaar zelf ritten, aanvankelijk voor de Belgische WielrijdersBond, de laatste jaren voor de Vlaamse Wielrijdersbond (VWB). Zo waren er in het begin de Ronde van Weelde, de Statierit en de Enclaverit, later werden dat proeven als de 8 van Weelde, de Hollandroute en de semi-klassieker Molenslop Express. Sinds 28 jaar houden ze ook de jaarlijkse en zeer succesvolle veldtoertocht Rondom Weelde op 1 november met vertrek aan de terreinen van KSK Weelde. Zeker vermeldenswaardig is ook de zeer geliefde Dag van de Fiets die de club in de jaren 70 telkens op 15 augustus op poten zette. Daaraan kon iedereen, ook de gewone fietser en zelfs kinderen, deelnemen onder de begeleiding van de wielertoeristen.

 

De prijzenkast en memorabele uitstappen

Vastleggen in volledig scherm 21032020 175007Als club behaalde DRW ook talrijke prijzen. Zo mochten ze tweemaal de beker Wim Blondeel mee naar Weelde brengen bij de 400km van Antwerpen en werden talrijke 300 en 400km-brevetten behaald waaronder Geel-Baraque Michel-Geel. Uitschieter onder de leden was destijds zonder twijfel Jan Schellekens die bijvoorbeeld het ereteken van het Gouden Wiel kreeg nadat hij tochten van  200, 300, 400, 600 en 1000km succesvol afrondde. Hij reed ook internationale klassiekers als Parijs-Brest, Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije, en kreeg trofeeën als de Zilveren en de Gouden Arend en de Gouden Palm.

Maar ook de anderen maakten grote uitstappen en zetten Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl, de meerdaagdse in de Moezelstreek, de rit naar Rudesheim, de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Races en de Elfstedenronde op hun naam. Ook werd tweemaal Milaan-San Remo (300km) gereden en ter gelegenheid van hun 10de verjaardag was er in 1982 de tocht naar Lourdes. Van die laatste is er destijds een film gemaakt en die zal aanstaande zondag 25 juni 2023 de hele voormiddag afgedraaid worden in het Molenslop. Daarop beelden van onderweg, maar ook van de feestelijke aankomst bij café Hofkens.

 

De Rappe Wielen vandaag

ONTWERP WTC De Rappe Wielen 2022 v2 002 TENUE 2022De club bestaat momenteel uit zowat 75 leden, waarvan er 34 actief zijn. Na het verdwijnen van café Hofkens verhuisde het clublokaal naar ’t Hoefijzer in Weelde Statie, sinds enkele jaren verblijft de club bij ’t Hegse Stalleke. Het huidige bestuur heeft als voorzitter Patrick de Rijk, ondervoorzitter en secretaris Leo Lauwers en als penningmeester Marco Schoormans. Samen met hun leden zijn zij de huidige sponsoren erg erkentelijk. Dat zijn Hair ID van Ilse Van Dommelen, Sanitair Sander Van de Pol, Pluimveebedrijf Wilki/Pluvera, DR Bikes Oosthoven, Bouwbedrijf en Kraanverhuur Koert Coeckelbergs, ’t Hegse Stalleke, Bouwbedrijf Werner Woestenburg en Mieke Pap.

Hoewel het voor de club nog even wachten is op de bevestiging van het Koninklijk Paleis vooraleer ze voortaan de titel Koninklijk mogen dragen wordt het zeer de moeite om komende zondag eens langs te komen bij ’t Molenslop. Naast de verrassing voor iedere deelnemer en de vertoning van de Lourdes-film, zal er ook een kleine tentoonstelling op gesteld staan over de voorbije 50 jaar De Rappe Wielen. Vele herinneringen zullen weer aan het oppervlak komen. Iedereen is van harte uitgenodigd.

 

Organisatie : WTC De Rappe Wielen – Vlaamse Wielrijdersbond. Info : 0499 752 549, 0471 830 142, www.derappewielen.be of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren