juniores - r eel - front

Afgelopen weekend werd in Ravels-Eel de laatste manche van het wielercriterium voor juniores van de gemeente Ravels verreden. De Grote Prijs Café Van Dun trok 34 jongelingen die er een bijzonder aantrekkelijke wedstrijd van maakten. Het was zelfs wachten op de fotofinish om zekerheid te krijgen omtrent de winnaar.

juniores r_eel_-_valEen lekker najaarszonnetje was present op zondagmiddag, net zoals behoorlijk wat publiek. Echte koersliefhebbers ook, die naast 27 Vlamingen, 6 Nederlanders en een Waal aan de start zagen verschijnen. Allemaal klaar om 22 rondjes van 4 kilometer af te werken met als 1 doel... als eerste de eindstreep bereiken. Vooraf was al duidelijk dat dat voor de meeste juniores geen sinecure zou worden gezien het sterke deelnemersveld. Met renners als Van Den Berghe, Noyens en Berckmans, de eerste drie van het Ravelse criterium na de wedstrijden in Weelde en Ravels, aangevuld met Vanderveken, Peeters, Vastmans, Croonen, en Jacobs moet je immers altijd rekening houden. Dat wist ook Stefan Kolen, zeg maar de enige plaatselijke coureur gezien zijn papa een geboren en getogen Weeldenaar is.

Tijd om rustig in de wedstrijd te komen was er niet, want al in de eerste ronde gooide Jeroen Van Den Berghe samen met de sterke Nederlander Marten Kooistra de knuppel in het hoederhok. Berckmans deed in de tweede ronde nog een poging om aan te sluiten, maar bleef hangen op 10 seconden om zich dan weer te laten inlopen door het peloton. juniores r_eel_-_stefan_kolenDaarin was er plots opschudding op het einde van de tweede ronde toen er zich een flinke valpartij voor deed. Onze Noorderbuur Alexander Van Ark kreeg een klapband vooraan, verloor zijn evenwicht en sleurde drie renners mee over het asfalt. Anderen moesten even voet aan de grond zetten. De andere slachtoffers waren ondermeer Ferre Peeters, Jef Govaert, Dries Vastmans, Thomas Christiaensen, Nick Claessen en Jordi Govaerts. Er zo werd er een eerste echte afscheuring gemaakt in de groep.

Vooraan hield Van Den Berghe het drie ronden vol, zijn metgezel Kooistra (hij zou later uitvallen met een lekke band) trok nog even door met Frederic Mintjens, inderdaad een nakomeling van de wielerfamilie. Hun vlucht hield echter niet lang stand en ook een uitval van Nicolas Paquot uit Sprimont was hetzelfde lot beschoren. Een vrij stevige wind zat daar zeker voor iets tussen.

Het bleef onrustig in het peloton en na zeven ronden ging Jasper De Proost er vandoor. Hij kreeg alweer Van Den Berghe en Jacobs mee, later ook Yoran Vanderveken en Tom Van den Borne. juniores r_eel_-_jensMaar ook dit bleek niet de goeie vlucht.

Met nog zeven ronden te gaan werd de fundering van de beslissende vlucht gelegd toen een zevental de krachten bundelde. Hun namen : Vanderveken, Mintjens, Van Laer, Van Den Berghe, Croonen, Noyens en Jacobs. Enkel Berckmans en later ook de Nederlander Sander Wilhelm en Stefan Kolen konden de brug naar de kopgroep nog slaan.

Dit tiental werkte goed samen, hield het tempo strak en reed de rest op bijna twee minuten. Nog ontsnappen was niet echt meer mogelijk en zo stevenden de leiders af op een sprint met tien. Het werd een lange spurt met de wind pal op de neus. Robin Jacobs leek het te gaan halen maar werd op de meet nog nipt geremonteerd door de sterke Jens Berckmans die zo zijn vierde zege van het seizoen binnen haalde. De nummer twee was dus Robin Jacobs, Jeroen Van Den Berghe werd derde. Daarna volgden Vanderveken, Croonen, Mintjens, Kolen, Noyens, Wilhelm en Van Laer. Tom Van den Borne, zijn ouders hebben nog roots in Den Eel, was "the best of the rest" en finishte elfde.

juniores r_eel_-_podiumDat Jens Berckmans de wedstrijd in Ravels-Eel won mag eigenlijk een wonder heten. Daags voordien ging hij nog zwaar onderuit tijdens een koers in Geel en vader Nico "Chicco" had hem zelfs aangemaand om maar niet te starten. Maar Jens wilde zijn klassement van het Ravelse criterium niet zomaar opgeven en wist uiteindelijk nog op te schuiven naar een tweede plaats in die eindstand. "In het begin had ik nog wel veel last van mijn knie, maar naar mate de wedstrijd vorderde begon het steeds beter te draaien. Bij het opdraaien van de laatste rechte lijn voelde ik dat ik er dicht bij zou zijn en de sterke tegenwind was zeker niet in mijn nadeel. Zo kon ik de op papier betere sprinters als Jacobs en Vanderveken toch kloppen", aldus nog een tevreden Berckmans. Met zijn vier zeges lijkt hij trouwens klaar voor de overstap naar de beloften in 2015. Dan zal hij uitkomen voor het United Cycling Team van Sint-Truiden, zo liet hij ons verstaan.

We spraken ook nog even met Stefan Kolen. "Het was een harde koers en in het begin kon ik ter nauwernood een valpartij omzeilen. Toen ik vijf ronden van het einde nog net kon aansluiten bij de koplopers wist ik dat het goed zat. Ontsnappen zat er niet meer in, daarvoor lag het tempo te hoog, en in de sprint wist ik toch nog mooi zevende te worden". Kolen werd door deze knappe uitslag nog vierde in het eindklassement van het criterium van de Ravelse sportraad.

Daarin werd Jeroen Van den Berghe trouwens de eindlaureaat, vorig jaar werd hij nog derde. Meer over dat criterium lees je elders op dit forum.

Uitslag : Juniores GP Cafe Van Dun 2014

Fotoreeks : Juniores Ravels Eel 2014 - PdR

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren