banjul challenge 2014 01

Poppel: Nieuwsbrief 17, maart 2015
De voorbereidingen voor de 2014 Challenge werden overschaduwd door de terreurdreigingen in de te doorkruisen landen en het oprukkende ebola virus in Afrika.
Van de 17 oorspronkelijk ingeschreven teams haakten er twee af vanwege deze dreigingen.
 

Start vanaf de Waalse kaai in Antwerpen.

Uiteindelijk gingen er 14 auto’s en een motor van start aan de Waalse Kaai in Antwerpen weer uitgewuifd door een groot aantal familieleden, vrienden en supporters. Onder de deelnemers een Brandweer auto en een ambulance hetgeen extra aandacht trok van de media. Het lokale tv station RTV Kempen maakte een verslag van het vertrek en dagelijkse reportages over de voortgang van dit team. De groep kon met name in Mauritanië rekenen op de begeleiding en bescherming van 60 gewapende  militairen in 12 jeeps.
 

banjul challenge_2014_02Veilingopbrengst : € 28.235.00

Er werden 10 auto’s en een motor geveild die gezamenlijk 1.529.550 Dalasis (28.235 Euro) opbrachten. Waarvan 15 % veilingkosten berekend werd door de Jammeh Foundation, de organisator van de veiling. Dit maal werd de doorbetaling van de veiling correct afgehandeld. Wel moesten er bij de biedingen weer enkele vraagtekens gezet worden omdat de veilingmeester in vier gevallen te snel een bod toewees terwijl er nog geboden werd.
Het bestuur van de Jammeh Foundation werd na de afwikkeling van de veiling ontheven van hun taken. Vermoedelijk zijn de signaleringen van eerdere malversaties hier debet aan.
De Brandweerauto en ambulance en een landrover werden rechtstreeks aan een project gedoneerd.
De organisatie reed terug met de Toyota Landcruiser en deze is beschikbaar voor de volgende Challenge als assistentie car.
Naar goed gebruik waren de deelnemende auto’s weer tot de nok toe afgeladen met hulpgoederen die onderweg en bij aankomst in Gambia uitgedeeld werden.
Op 26 oktober werden de voertuigen openbaar geveild in het voetbalstadion van Bakau. Hieronder een opsomming van de donaties aan de projecten uit de veilingopbrengsten en de voor zover ons bekende extra donaties door de teams.
 
banjul challenge_2014_03Het hospitaal Thierry Sabine in Niaga Peulh bij het Lac Rose in Senegal ontving 100 euro cash en diverse medische middelen en knuffels voor de kinderen van team Flower Power (1607) Het schooltje in het dorp ontving 500 pennen en 100 key cords van dit team. 
De medische post in Bulayhatte ontving de VW T4 Volkswagen Caravelle 2.5 TDI ambulance van team Hallo (1600) De bevolking kwam de deelnemers al zingend en feestend tegemoet op de dag van overdracht. Een domper op de feestvreugde dat teamlid Dick Hermsen, uit Harderwijk (NL) onderweg moest afhaken wegens ziekte en voortijdig het vliegtuig naar huis moest nemen. 
 
De school op het eiland Jinack ontving een hele lading schoolbenodigdheden meegebracht met de ambulance van team Hallo (1600).
 
banjul challenge_2014_04Het crisisopvangcentrum voor dakloze kinderen in Bakoteh zorgde voor een warm onthaal van de deelnemers en bezoekers met hapjes en drankjes. Ook was er gelegenheid de kinderverblijven te bezoeken. De directrice, Fanta Bai Secka, werd uit een bespreking gehaald om bij de ontvangst aanwezig te zijn.
Naast de auto opbrengst van Team Swaroo(1601) 86.700 Dalasis ( 1806 Euro) lieten ze hier ook hun onderweg gebruikte kook en slaapspullen achter. De auto van Team Firewolf Racing (1615) leverde 3145 euro op voor het project. Naast deze veilingopbrengst schonk dit team hun kampeerspullen, zoals fornuis, gasfles, opbergdozen, blikken voedsel, klamboe en een grote fles Dettol ontsmettingsvloeistof. Team Warme Gloed (1610) doneerde 1560 euro cash aan dit project. Deze geste werd dankbaar in ontvangst genomen door de directrice, Fanta Bai Secka en de manager Omar Bojang.
 
banjul challenge_2014_05De Kingstom Nursery and Basic School in Daranka Lamin ontving de veilingopbrengst van de auto van team Wie het niet trekt moet duwen (1602) 107.100 Dalasis ( 2231 Euro)
Naast dit bedrag doneerde dit team ook gereedschappen, kampeerspullen, schoolschriften en pennen. Topteam T&T(1609) steunde dit project met de veilingopbrengst van hun Renault Espace 85.850 Dalasis ( 1788 Euro) De teams werden hartelijk ontvangen door de in keurige uniformen gestoken leerlingen die uit volle borst hun welkomstlied vertolkten. Na de verwelkoming volgde een rondleiding door het twee verdiepingen tellende schoolgebouw. De initiatiefnemers van dit project Peter en Tiny Volkers uit Halsteren waren speciaal overgevlogen om de feestelijke opening op 18 oktober bij te wonen en bij deze ontvangst aanwezig te zijn. Er werd door team Warme Gloed (1610) 3.000 euro overgemaakt t.v.v. Sponsor a child. Wat ook ten goede komt aan de Kingstom School. Hierdoor kunnen een 50-tal kinderen hun lagere school volledig afmaken. 't Geeft een warme gloed om zo centen te kunnen schenken, aldus de woordvoerder van dit enthousiaste team. Het geld is afkomstig van de kleuterschool 't Kranske (2.755 euro) uit Bonheiden en werd door Warme Gloed aangevuld tot ze een mooi rond bedrag hadden.
 
My Farm van de organisatie Gambia Start Up in Sukuta mocht de solar cooker in ontvangst nemen die Top Team T&T (1609) mee brachten op hun lange tocht uit Nederland. Het was een nieuw type Solar Cooker voorzien van een speciaal type binnen bakken die ze gevuld hadden met schoolspullen zoals tassen, pennen, sleutelhangers en puzzels die ze eerder van team Warme Gloed (1610) ontvingen. Bij een kleermaker in een klein dorpje werden de twee meegebrachte naaimachines afgegeven door Team T&T die op hun beurt verrast werden met een door hem gemaakte jurk.
 
banjul challenge_2014_06banjul challenge_2014_07Het Fire en Rescue station in Kotu mocht de zeer goed uitgeruste Volvo Brandweerwagen van team Warme Gloed(1610) in ontvangst nemen. Tevens werd er ook een gigantische hoeveelheid toebehoren en extra brandweermateriaal bijgeleverd zoals pompen, slangen, koppelstukken, aggregaten, pakken, persluchtapparatuur etc. Het restant van de in een extra tank aanwezige diesel brandstof werd uiteindelijk onder de nog aanwezige Challenge deelnemers verdeeld. Dit uit pure frustratie omdat er voor twee flesjes frisdrank de hoofdprijs betaald moest worden op de brandweerkazerne en omdat de brandweerlieden meegebrachte voetballen uit de brandweerauto begonnen te stelen en er onder hun kleding mee wegliepen. Ondanks dit voorval werden er emblemen van de brandweer uit Geel en Kotu uitgewisseld. De brandweerauto zal ingezet worden in het gebied met 400.000 inwoners van de plaatsen Kotu East en West, Bijilo, Sukuta, Nema-su Brusubi en Brufut. Intussen rijdt de auto al rond met een Gambiaans kenteken. Team Warme Gloed stuurde later nog een zeecontainer met brandweermaterialen en een grote partij medische materialen naar Gambia.
 
banjul challenge_2014_08De aanleg van een vrouwentuin in Aljamdu kan weer verder met de volgende fase, het omheinen, dank zei de veilingopbrengsten van de voertuigen van Teams Bresla 1(1603) (3239 euro) 155.500 Dalasis, Team Bresla 2 (1604) ( 2001 Euro) 96.050 Dalasis, Bresla 3 (1605) Motor( 885 euro) 42.500 Dalasis. Het dorp was uitgelopen om de Bresla teams feestelijk te begroeten. Met muziek en dans voelden ze zich eregasten. Een kind verkleed als boom met verschillende bladeren en takken, kids drummen op oude jerrycans met stokken, speelden gitaar op een soort gespannen boog en er werd hard gedanst. Ze werden officieel toegesproken door verschillende inwoners van Aljamdu. Het voelde voor de teams Bresla onwerkelijk om bijna als een held te worden ontvangen.. maar ook heel erg mooi !
 
Het project bouw kraamkamers en opleiding vroedvrouwen in Sifoe kreeg een extra boost dank zij de veilingopbrengst van de auto van Team Lets’s Go For It (1606) 98.600 Dalasis ( 2054 Euro)Tevens schonk dit team een grote hoeveelheid verbandspullen, medicijnen, koelbox en al het onderweg gebruikte gereedschap, kampeerspullen en kleding eten en drinken. Team Warme Gloed(1610) maakte 2000 Euro over aan dit project dat op 7 februari de kraamkamers feestelijk in gebruik nam. Dank zij hen kregen ze naast kleren, klein medisch materiaal, een onderzoekstafel, een bevallingstafel … en een sirene voor de ambulance! En de inzamelingen gaan nog steeds door van team Warme Gloed !
 
banjul challenge_2014_09De Kunkujang Nursery School in Kunkujang, mocht de veilingopbrengst in ontvangst nemen van team Flower Power (1607) 181.050 Dalasis ( 3771 Euro) Hiermee kan begonnen worden met de uitbreiding van een extra blok lokalen. Het team heeft samen met een docent van de school voor 500 euro schoolmiddelen gekocht, 1500 pennen en potloden, schriften en blocnotes en de toezegging gedaan om 1000 euro in voorjaar 2015 te besteden. De schoolkinderen zorgden voor een erehaag toen het team bij de school arriveerde. Met toespraken van o.a de Ward Counceller, Lamin Jammeh en optredens door de schoolkinderen werd het een feestelijke verwelkoming.
banjul challenge_2014_10Het hospitaal in Lamin ontving een grote hoeveelheid medische materialen en medicijnen van team Flower Power (1607)
De Woonvoorziening voor gehandicapten in Kololi had de hele compound feestelijk versierd met slingers en ballonnen voor de komst van de teams van de Challenge.
Team Rinke Zorg(1611) kon dit project steunen met 77.000 Dalasis( 1604 Euro) uit de veilingopbrengst van hun auto. Daarnaast maakte dit team ook nog eens 3365 Euro over op de rekening van Second Home, de organisatie achter dit project. Voor de nog op te zetten winkel kocht dit team ook alvast twee volle dozen met tientallen doosjes kleurpotloden, speelgoed en kleding accessoires in. 
De auto van team Opa’s on tour (1608) bracht netto 189.550 Dalasis (3948 euro) op voor dit project. Als extra geste namen de teamleden Tiny Rombout en Mari van der Donk alle kinderen en verzorgsters mee uit om een koele traktatie te nuttigen in een nabijgelegen restaurant. De kinderen genoten met volle teugen van deze uitstap. Het was een feestelijke middag! Team Warme Gloed(1610) heeft nog 1000 euro klaarliggen om over te maken naar dit project.
 
  
banjul challenge_2014_11banjul challenge_2014_12Het tehuis in aanbouw voor opvang van gehandicapten in Madina Talokoto ontving de Landrover Discovery van team Art of Resque. Deze auto wordt ingezet als company car voor het project.
Met de auto werden ook een heel assortiment reserve onderdelen, gereedschappen en andere automaterialen gedoneerd door dit team.
De overdracht was een beetje teleurstellend door miscommunicatie maar dat werd snel geregeld. Met een geïmproviseerde toespraak en sleuteloverdracht van de auto was het een goede afsluiter voor dit team, dat hun naam eer aan heeft gedaan tijdens de reis. Ze waren steeds de reddende engel bij het oplossen van technische problemen van de andere auto’s en motoren. Chapeau !!  
 
 
Het Hart House in Sinchu Alaghie, een tehuis voor kinderen met een leerbeperking,  ontving 250 euro van team De stille Hoop (1526). Guy Mertens die de Challenge in 2013 op de motor reed, zamelde dit bedrag in onder de bewoners van Widar in Merksplas Belgie, een tehuis voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze donatie werd meegebracht en overhandigd door team Dual Task (1616). Team Flower Power (1607) deed de toezegging om 1500 euro over te maken naar dit project.
 
Intussen zijn de voorbereidingen voor de volgende Challenge weer in volle gang.
Deze gaat van start op zaterdag 3 oktober 2015 vanaf de Waalse Kaai in Antwerpen.
 
banjul challenge_2014_13banjul challenge_2014_14banjul challenge_2014_15
 
 
  
 
 
 
 
 
 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren