OrionRangeinformatieve foto

In een grote Vlaamse investering zullen er miljoenen euro’s worden besteed aan de ontwikkeling van nieuwe sportcomplexen in de provincie, waaronder twee belangrijke projecten in de Kempen.

Een van deze projecten betreft de oprichting van een hypermodern schietsportcentrum in hal 9 van het voormalige NAVO-depot in Weelde, gerealiseerd door de vzw Orion Center.

Dit schietcentrum, uitgerust met geavanceerde technologieën, zal unieke faciliteiten bieden voor zowel sportieve als professionele schietoefeningen en richt zich ook op G-sport.

Financiering van Eén Miljoen Euro

Schepen van Sport Koen Rombouts (CD&V) was verrast door de toekenning van een miljoen euro door de Vlaamse overheid voor het schietsportcentrum. "Orion Center, dat anderhalf jaar geleden hal 9 in erfpacht kreeg, wil een 30-, 50- en zelfs een 100 meter schietstand bouwen. We zijn verheugd dat zij ook in G-sport willen investeren," aldus Rombouts. Het centrum zal ook door politie en defensie gebruikt kunnen worden voor trainingsdoeleinden.

Procedure en Toewijzing

Het voormalige militaire vliegveld van Weelde-Depot, dat herontwikkeld wordt, was een verkiezingsbelofte van de CD&V, die de meerderheid in de gemeenteraad heeft. Twee kandidaten reageerden op de oproep voor de erfpacht van hal 9: Be Leather bvba uit Oud-Turnhout en Orion Center vzw uit Ravels. Be Leather stelde een indoor kartbaan voor, terwijl Orion Center plannen had voor een Olympische schietstand. Ondanks dat Be Leather een hoger financieel bod van 69.000 euro per jaar deed, scoorde Orion Center beter op visie, businessplan en plan van aanpak, wat resulteerde in de toewijzing van de erfpacht.

Kritiek en Discussie

Tijdens de gemeenteraad in 2022 onthield Groen zich van stemming. Raadslid Kim Buyst uitte bezorgdheid over het gebrek aan transparantie in de beoordelingscriteria en de toegevoegde waarde van een schietstand voor de gemeente. "Beslissingen moeten gebaseerd zijn op objectieve criteria," aldus Buyst. Sommigen in de gemeenschap vragen zich af of een kartbaan niet meer voordelen had kunnen bieden, gezien het brede gebruik voor evenementen zoals kinderfeestjes en bedrijfsuitjes.

Vooruitzichten voor Orion Center

Vanaf 1 maart 2023 heeft Orion Center voor 33 jaar de erfpacht van hal 9 verworven. De vereniging, opgericht door Alfons Maes, Tim D’Haese en Carl Van Rooy, heeft al lokale bouwbedrijven benaderd voor de herinrichting van het gebouw. Hoewel de exacte openingsdatum nog niet bekend is, zijn de plannen voor trainingen, kampen en nationale en internationale wedstrijden veelbelovend. Orion Center zal naast airsoft ook balboog, kruisboog, bijlwerpen en katapult schieten aanbieden.

Deze investeringen benadrukken de focus van de Vlaamse overheid op sport en inclusiviteit, en de regio kijkt uit naar de ontwikkeling van deze moderne sportfaciliteiten.

schiethal weelde depot

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren