kerken ravels

Vanaf 1 januari 2025 nog slechts 1 enkele eucharistieviering in onze gemeente?

We gaan op betrekkelijk korte termijn in onze gemeente naar één enkele parochie voor onze 6 parochies die er momenteel nog bestaan in de Ravelse dorpskernen.

Pastorale Eenheid Heilige Nicolaas Van Poppel

In samenwerking met de gemeente Ravels en in samenspraak met de Pastorale Eenheid Heilige Nicolaas Van Poppel organiseerde het centraal kerkbestuur van Ravels daarom op dinsdagavond in de kerk van St Michiel te Weelde een open infoavond over de kerken en de parochies in onze gemeente.

De afgelopen jaren is er een heel traject afgelegd met betrekking tot de toekomst van de kerken en de parochies. Wist je dat de eerste gesprekken hierover al plaats vonden in 2011?

In 2017 werd een kerkenbeleidsplan over de toekomst van de kerkgebouwen in onze gemeente opgesteld en goedgekeurd. Vandaag en sinds een paar jaar wordt hier verder werk van gemaakt.

In 2023 werd er gesproken over het samenvoegen van parochies binnen onze gemeente. Dit jaar werd een dossier afgewerkt en ingediend dat moeten leiden tot een samenvoeging van de 6 parochies in onze gemeente naar 1 parochie, zijnde deze van St Michiel.

Intussen is sinds 2017 ook de Pastorale Eenheid Heilige Nicolaas van Poppel actief, die vormgeeft aan de samenwerking tussen en met de parochies in Arendonk, Baarle-Hertog en Ravels. In 2024 en in 2025 zullen hier ook verdere stappen gezet worden.

Toelichting door de burgemeester over de toekomst der kerken.

Onder leiding van Frans Verhoeven die de presentatie voor zijn rekening nam was ook burgemeester Luyten aanwezig om de visie van de gemeente toe te lichten.

We namen de gesprekken op zodat iedereen die er interesse voor heeft de opnames kan beluisteren, er zijn nogal wat veranderingen op komst die sommige gemoederen zullen doen opwaaien. De geesten zijn niet in alle parochies rijp om de grote wijzigingen te accepteren, maar zoals spreker Johan Luyten benadrukte is Ravels heel erg volwassen in de aanpak van deze hele problematiek.

1 microfoon

Omdat de presentatie nogal omvangrijk was hebben we de stijl en beetje aangepast en wat opgesmukt met beelden zodat het geen saaie boel wordt. Je kan deze best samen beluisteren met de geluidsopname van Frans Verhoeven, dan wordt alles duidelijker.

pdfPRESENTATIE TOEKOMST KERKEN EN PAROCHIES RAVELS2-compr_web .pdf4.87 MB

De toelichting van de burgemeester kan u hieronder beluisteren…

1 microfoon 

Nadat burgemeester Luyten voor elke kerk een duidelijk traject had geschetst dat de gemeente voor ogen heeft was het de beurt aan Juan Luyten die als adjunct van de bisschoppelijk vicaris bevoegd voor het Dekenaat Kempen-Oost ook de visie van het Bisdom Antwerpen kwam voorleggen aan de toehoorders.

Als laatste spreker was voorzitter Godecharle aan de beurt die voor de christelijke kern in het WZC kwam spreken. Met de vernieuwing van het woonzorgcentrum zijn grote stappen gezet en is er ook veel aandacht voor het spirituele geweest. Waar vanaf 2025 nog slechts enkele eucharistievieringen op de wekelijkse kalender zullen staan, blijven er in het WZC elke week drie vieringen gepland. De heer Godecharle sprak met vuur over het WZC als een laatste bolwerk van het christelijke geloof en appelleerde aan alle aanwezigen om zich kandidaat te stellen in het woonzorgcentrum om bij te dragen aan de spirituele en andere zorg van de bewoners.

Ook zijn betoog kan u beluisteren in onderstaande opname.

Voorzitter Godecharle

1 microfoon 

 

 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren