EUROPAKIEST

Van 6 tot en met 9 juni 2024 zullen miljoenen Europeanen bij de Europese verkiezingen de toekomst van de Europese democratie helpen vormgeven.

Dit is een unieke kans waarop we samen kunnen beslissen over de toekomst van de Europese Unie.

Of het nu gaat om gemeenteraden, nationale parlementen of het Europees Parlement, jouw stem telt altijd. Het is een uitgelezen kans om je mening te laten horen over belangrijke onderwerpen.

Gebruik je stem om de wereld te veranderen

We realiseren ons niet altijd dat de uitslag van de Europese verkiezingen gevolgen heeft voor miljoenen mensen. De wetten die het Europees Parlement aanneemt, hebben invloed op ons allemaal: van grote landen tot kleine gemeenschappen, van machtige ondernemingen tot jonge start-ups, van het mondiale tot het lokale niveau.

De EU-wetgeving regelt kwesties die voor iedereen van belang zijn: milieu, veiligheid, migratie, sociaal beleid, consumentenrechten, economie en de rechtsstaat. Vandaag de dag heeft elk belangrijk nationaal vraagstuk ook een Europese dimensie.

Jouw stem bepaalt welke leden van het Europees Parlement jou zullen vertegenwoordigen bij het opstellen van nieuwe wetten. Ook heeft je stem invloed op de verkiezing van de leden van de Europese Commissie. Deze beslissingen zullen bepalend zijn voor jouw dagelijks leven en dat van vele anderen.

Pak wereldwijde uitdagingen aan met je stem

In een wereld die steeds complexer en instabieler wordt, en waarin landen steeds meer met elkaar verbonden zijn, pakt de Europese Unie mondiale problemen aan die geen enkel EU-land alleen kan oplossen. Het aanpakken van de vele uitdagingen waarvoor we staan, is geen eenvoudige opgave. Maar door te stemmen, kun je bepalen welke koers we inslaan. Laten we samen de wereld een beetje beter maken! 🗳️🌍🇪🇺

Wat zijn de belangrijkste partijen bij deze verkiezingen?

Bij de Europese verkiezingen kiezen we het Europees Parlement, waarin 720 parlementsleden zetelen, waaronder 22 Belgen. Nederlandstaligen kunnen 13 zetels verdelen, Franstaligen 8 zetels, en de Duitstaligen 1 zetel. Brusselaars kunnen kiezen tussen Nederlandstalige en Franstalige kandidaten1. Hier zijn enkele belangrijke partijen die deelnemen aan de Europese verkiezingen:

  • Europese Volkspartij (EVP): Een centrumrechtse partij die momenteel de grootste fractie in het Europees Parlement vormt. Ze pleiten voor economische groei, veiligheid en een sterkere EU.
  • Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D): Een sociaaldemocratische partij die zich inzet voor sociale rechtvaardigheid, arbeidsrechten en milieubescherming.
  • Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE): Een liberale partij die streeft naar individuele vrijheden, economische hervormingen en een verenigd Europa.
  • Europese Groene Partij (EGP): Een partij die zich inzet voor milieubescherming, duurzaamheid en mensenrechten.
  • Europees Unitair Links/Noords Groen Links (GUE/NGL): Een linkse partij die zich richt op sociale gelijkheid, arbeidersrechten en anti-bezuinigingen
  • Europa van Conservatieven en Hervormers (ECR): Een conservatieve partij die pleit voor subsidiariteit, nationale soevereiniteit en economische hervormingen.
  • Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EFDD): Een eurosceptische partij die kritisch staat tegenover de EU en meer macht wil teruggeven aan de lidstaten.

Dit zijn slechts enkele van de partijen die deelnemen aan de Europese verkiezingen. Het is belangrijk om je te verdiepen in hun standpunten en kandidaten om een weloverwogen keuze te maken. Stemmen is een kans om invloed uit te oefenen op de toekomst van Europa! 🗳️🇪🇺

10 redenen om te gaan stemmen

 Hier zijn tien belangrijke redenen waarom je zou moeten gaan stemmen bij de Europese verkiezingen van 6 tot en met 9 juni 2024:

  1. Beslissen over de toekomst van de Europese democratie: Tijdens de Europese verkiezingen hebben miljoenen Europeanen de kans om de toekomst van de Europese Unie mede vorm te geven. Of het nu gaat om gemeentes, het nationale parlement of het Europees Parlement, jouw stem is belangrijk.
  2. Impact op belangrijke onderwerpen: De wetten die het Europees Parlement aanneemt, hebben gevolgen voor ons allemaal. Denk aan onderwerpen zoals milieu, veiligheid, migratie, sociaal beleid, consumentenrechten, economie en de rechtsstaat1.
  3. Mondiale uitdagingen aanpakken: De EU pakt wereldwijde problemen aan die geen enkel EU-land alleen kan oplossen. Door te stemmen, bepaal je welke richting we opgaan bij het aanpakken van deze uitdagingen.
  4. Opkomen voor democratie: Democratie is niet vanzelfsprekend. Jouw stem draagt bij aan het behoud van de Europese parlementaire democratie en haar waarden1.
  5. Sociale media en gezondheid: Dankzij de EU kun je algoritmes uitschakelen die bepalen wat je op sociale media te zien krijgt. Ook verbiedt de EU reclame voor tabak en promoot gezond eten.
  6. Consumentenbescherming: EU-regels bieden jou minimaal 2 jaar garantie op alle elektronica.
  7. Belangrijke thema’s: Europeanen zien strijd tegen armoede, sociale uitsluiting, volksgezondheid, economie, banencreatie en Europese defensie en veiligheid als belangrijke thema’s voor de aankomende verkiezingen.
  8. Versterking van de democratie: Hoe meer mensen stemmen, hoe sterker de democratie wordt. Meld je aan om herinneringen te ontvangen en zorg ervoor dat je niet vergeet te stemmen.
  9. Europese dimensie: Veel nationale vraagstukken hebben tegenwoordig ook een Europese dimensie. Jouw stem bepaalt welke leden van het Europees Parlement jou zullen vertegenwoordigen bij het opstellen van nieuwe wetten.
  10. Betrokkenheid bij besluitvorming: Wie niet stemt, beslist niet mee over onze toekomst. Laat jouw stem horen en draag bij aan een sterke Europese democratie

Voordelen van eensterke Europese Unie

  1. Vrij verkeer: Als burger van de EU mag je in 27 EU-landen wonen, werken en reizen. Dit betekent dat je zonder belemmeringen door grenzen kunt reizen en je overal thuis kunt voelen1.
  2. Economische voordelen: De EU is een wereldmacht die handelsovereenkomsten sluit en de economie ondersteunt. Het bruto binnenlands product (bbp) van de EU vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van het mondiale bbp. Dit bevordert economische groei en welvaart voor haar inwoners2.
  3. Bescherming van rechten en milieu: De EU bevordert waarden zoals vrijheid, veiligheid en recht. Ze beschermt ook de rechten van haar burgers en het milieu. Denk aan regelgeving op het gebied van consumentenbescherming, privacy en milieubescherming.
  4. Onderwijs en mobiliteit: De EU moedigt leerlingen aan om nieuwe talen te leren en bevordert studentenuitwisselingen via programma’s zoals Erasmus. Dit vergroot de mobiliteit en het begrip tussen verschillende culturen en landen.
  5. Energie en vervoer: De EU zet zich in voor duurzame energie en efficiënt vervoer. Dit draagt bij aan een gezondere, schonere en betaalbaardere levensstijl voor haar inwoners.
  6. Vrede en stabiliteit: De EU heeft bijgedragen aan een continent dat in vrede leeft. Samenwerking tussen EU-landen bevordert stabiliteit en veiligheid voor iedereen.

Kortom, een sterke Europese Unie biedt voordelen op het gebied van vrijheid, economie, rechten, onderwijs, milieu en vrede. 🇪🇺✨

“Jouw stem vormt de toekomst van Europa.”

Wil je meer informatie over de verkiezingen? Bekijk de officiële website van de Europese verkiezingen voor details over de datum, stemprocedure en waarom stemmen belangrijk is.

 

 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren