2022 10 22 natuurbegraafplaats ravels 3

Gisterennamiddag werd onder ruime belangstelling de natuurbegraafplaats van Ravels geopend.

Onze gemeente heeft er een prioriteit van gemaakt om dit belangrijke project door te voeren naar aanleiding van het groeiend aantal aanvragen dat binnenkwam bij natuur en bos.

Onze gemeente beheert in totaal 7 hectare aan begraafplaatsen in de deelgemeenten en zeker in de komende periode wordt veel belang gehecht aan het onderhoud. Zo moeten alle begraafplaatsen tegen het weekend van Allerheiligen er perfect bijliggen en dat eist grote inspanningen van het personeel van de technische dienst.  

2022 10 22 natuurbegraafplaats ravels 15

Na de toespraak van de burgemeester die u hieronder kan beluisteren werd ontwerper Kris de Hoon gevraagd om voor te gaan en wat meer informatie te verstrekken over hoe hij tot het ontwerp van de ingang en de gedachtentuin was gekomen. De dienst burgerzaken was vanaf de start betrokken bij het project, samen met de technische dienst die trots mogen zijn op het resultaat.

1 filmcamera TOESPRAAK BURGEMEESTER

2022 10 22 natuurbegraafplaats ravels 7

Voor de aanleg werd vooral beroep gedaan op lokale ondernemers zoals Paulissen, Wim Van Der Moeren, Tuytelaers, Panaché, Rob Hoefs en Heyns-Heykants.

Extra ruimte voor Sterrenweide.

Net voor de ingang van de natuurbegraafplaats zal er ook plaats worden gemaakt voor een sterrenweide.
Een sterrenweide is erg belangrijk voor de ouders van kindjes die levenloos geboren zijn. Het wordt een bloemrijk perceel dat verzorgd en beheerd wordt door de gemeente Ravels. Sterrenkindjes kunnen hier begraven of uitgestrooid worden na crematie. Sterrenkindjes worden begraven in een uit organische materialen vervaardigd en biologisch afbreekbaar omhulsel.

Op de sterrenweide mag als grafteken een gegalvaniseerde vlinder geplaatst worden. Op deze vlinder mag de naam en de geboortedatum van het kindje geplaatst worden. De vlinders hebben geen vaste plaats op de sterrenweide en kunnen bij onderhoud verplaatst worden door de bevoegde gemeentediensten. De vlinders blijven minstens 5 jaar staan en kunnen daarna verwijderd worden door de bevoegde gemeentediensten.

Waar kan je de natuurbegraafplaats “Raaftuinen” vinden?

De natuurbegraafplaats met bezinnings- of gedachtentuin is aangelegd naast de huidige begraafplaats aan de Raaftuinweg in Ravels. De ingang van de natuurbegraafplaats vind je tussen de overdekte afscheidsruimte en de gedenkplaats van de overledenen die overgebracht werden van de begraafplaats St.-Servaas. Op deze gedenkplaats verrees een nieuw monument ter nagedachtenis aan de overledenen.  De witte geperforeerde wand symboliseert de overgang naar een andere wereld.

“In deze nieuwe natuurbegraafplaats zal je assen kunnen verstrooien of begraven in een biologisch afbreekbare urn. Begraven worden in een kist zal niet mogelijk zijn” vertelde  burgemeester Walter Luyten “Om de natuurlijke omgeving te behouden, zullen er geen uiterlijke tekenen van een begraafplaats zijn. Blijvende gedenktekens zijn niet toegelaten”.

Centraal in de natuurbegraafplaats is er de ruime gedachtentuin. Dit is een open plek waar men kan bezinnen, ontmoeten en verzamelen. Meerdere wandelpaden leiden je over het domein. Verpozen kan je op de zitbanken. Het bewaren van een sereen en respectvol karakter op de begraafplaats voor overledenen en nabestaanden is prioritair.

2022 10 22 natuurbegraafplaats ravels 5

Wat is een natuurbegraafplaats?

Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar de graven zijn gesitueerd in een natuurlijke omgeving. Natuurbegraafplaatsen liggen in een bos- of parkachtig landschap en hebben graven met ornamenten en bloemen in plaats van speciaal vervaardigde grafstenen. Eén van de voorwaarden bij het  “natuurbegraven” is dat overledenen worden begraven zonder materialen die belastend kunnen zijn voor het milieu. Ook Ravels wil naast de traditionele wijze van begraven overgaan tot het aanbieden van een laatste rustplaats in de natuur.

“De jongste jaren is de hele visie rond begraafplaatsen veranderd. De focus komt steeds meer te liggen op het behouden van het groen op de begraafplaatsen” zegt burgemeester Walter Luyten “Zo werden er in Ravels al meerdere oude graven opgeruimd om plaats te maken voor de aanplanting van meer groen.”

Vanaf wanneer kan er begraven worden in de natuurbegraafplaats?

Vanaf 1 januari 2023 is het mogelijk om er natuurlijk begraven te worden.

Voor inwoners van Ravels is het uitstrooien van assen of het begraven van een biologisch afbreekbare urne in de natuurbegraafplek gratis.

Onze burgemeester Walter Luyten legt uit: “Er worden verder geen grafmonumenten of herkenningstekens toegelaten, uitgezonderd de vlindergedenktekens. Op deze vlinder mag de naam en het jaar van de geboorte en overlijden van de overledenen geplaatst worden. Deze vlinders mogen maximaal 6 maanden op de weide van de asverstrooiing blijven staan. Daarna verhuist de vlinder naar de  gedenkwand aan de ingang van de natuurbegraafplaats.

Voor de vlinder wordt een bijdrage gevraagd van 75 euro.

Wie niet in Ravels woont, betaalt een vergoeding van 250 euro.  

Wil je meer informatie over natuurbegraven, neem dan contact op met dienst Burgerzaken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 014 65 67 04.

1rawepo camera Fotoreportage opening natuurbegraafplaats "RAAFTUINEN"

2022 10 22 natuurbegraafplaats ravels 44

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren