natuurbegraafplaats

Het aanleggen van natuurbegraafplaatsen is overal in opmars.

Ook Ravels sprong op de kar en opent op 22 oktober hun natuurbegraafplaats waarop alle inwoners vriendelijk worden uitgenodigd vanaf 14 u 30.

Eind vorig jaar werd aan de Raaftuinweg in Ravels gestart met de aanleg van de eerste natuurbegraafplaats. Deze natuurbegraafplaats is nu klaar en zal ingehuldigd worden op zaterdag 22 oktober 2022 om 14u30, iedereen is hierbij van harte welkom. Vanaf 1 januari 2023 is het mogelijk om er natuurlijk begraven te worden.

Wat is een natuurbegraafplaats?

Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar de graven zijn gesitueerd in een natuurlijke omgeving. Natuurbegraafplaatsen liggen in een bos- of parkachtig landschap en hebben graven met ornamenten en bloemen in plaats van speciaal vervaardigde grafstenen. Eén van de voorwaarden bij natuurbegraven is dat overledenen worden begraven zonder materialen die belastend kunnen zijn voor het milieu. Ook Ravels wil naast de traditionele wijze van begraven overgaan tot het aanbieden van een laatste rustplaats in de natuur.

“De jongste jaren is de hele visie rond begraafplaatsen veranderd. De focus komt steeds meer te liggen op het behouden van het groen op de begraafplaatsen” zegt burgemeester Walter Luyten “Zo werden er in Ravels al meerdere oude graven opgeruimd om plaats te maken voor de aanplanting van meer groen.”

Waar situeert de natuurbegraafplaats in Ravels zich?

De natuurbegraafplaats is aangelegd naast de huidige begraafplaats aan de Raaftuinweg in Ravels. De ingang van de natuurbegraafplaats vind je tussen de overdekte afscheidsruimte en de gedenkplaats van de overledenen die overgebracht werden van de begraafplaats St.-Servaas. Op deze gedenkplaats is een nieuw monument ter nagedachtenis aan de overledenen geplaatst.

“In deze nieuwe natuurbegraafplaats zal je assen kunnen verstrooien of begraven in een biologisch afbreekbare urn. Begraven worden in een kist zal niet mogelijk zijn” vervolgt burgemeester Walter Luyten “Om de natuurlijke omgeving te behouden, zullen er geen uiterlijke tekenen van een begraafplaats zijn. Blijvende gedenktekens zijn niet toegelaten. Er is wel de mogelijkheid tot het plaatsen van een speciaal ontworpen vlindergedenkteken met naam op de wand bij de ingang van de natuurbegraafplaats”.

Centraal in de natuurbegraafplaats bevindt zich een gedachtentuin. Dit is een open plek waar men kan bezinnen, ontmoeten en verzamelen. Meerdere wandelpaden leiden je over het domein. Verpozen kan je op de zitbanken. Het bewaren van een sereen en respectvol karakter op de begraafplaats voor overledenen en nabestaanden is prioritair.

Vanaf wanneer kan er begraven worden in de natuurbegraafplaats?

Vanaf 1 januari 2023 zal de natuurbegraafplaats in gebruik genomen worden.

Voor inwoners van Ravels is het uitstrooien van assen of het begraven van een biologisch afbreekbare urne in de natuurbegraafplek gratis.

Wie niet in Ravels woont, betaalt een vergoeding van 250 euro.

Wil je meer informatie over natuurbegraven, neem dan contact op met dienst Burgerzaken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 014 65 67 04.

 natuurbegraafplaats2

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren