Het heeft wat extra voeten in de aarde gehad, maar gisteren kon het organisatieteam van de Agridagen op hun persconferentie in de raadzaal van het gemeentehuis van Ravels de komende editie van hun landbouwbeurs presenteren.

Uitstel is dit keer geen afstel geworden, en ondanks het kiezen van een geschikte datum later op het seizoen geen sinecure was, blijkt ook deze editie een succes te worden.

agridagen persconferentie1

Afgelasten of uitstellen?

Toen in oktober vorige jaar  het organisatieteam van AgriBevents voor de keuze stond was de uitdovende coronapandemie nog een groot vraagteken. Toch werd besloten voor de traditionele maarteditie omdat het er op dat moment op leek dat 2022 eindelijk het jaar van de vrijheid ging worden.

Toen bleek dat een andere covidvariant roet in het eten kwam gooien werd beslist om het even aan te kijken of er zich nog een mogelijkheid zou aanbieden om Agridagen op een later tijdstip te laten doorgaan.

Met het risico dat de standhouders zich zouden terugtrekken wegens de drukkere periode in het voorjaar van de landbouwers werd toch besloten om een window open te houden in mei. Meerdere tekenen kwamen uit het bedrijfsleven dat er nood was aan sociaal contact en ook de landbouwers zelf drongen erop aan om te organiseren.

Niet enkel corona was een groot vraagteken. Ook de PAS problematiek die een tijd terug door het ministerie werd uitgevaardigd is in onze regio zeer actueel en zorgt al enkele maanden voor onrust bij de landbouwers. Onze gemeente heeft namelijk meer dan 200 actieve landbouwers met daarbij ook nog enkele belangrijke bedrijven die grotendeels afhangen van de landbouw en de ontwikkeling daarvan in de nabije toekomst. Honderden, zeg maar duizenden mensen in onze gemeente zijn afhankelijk van de landbouw voor hun dagelijkse inkomen en levensonderhoud. Burgemeester Walter Luyten benadrukte dan samen met schepen van landbouw Eric Van Gestel als Ravelse stakeholders nog maar eens het belang van de landbouwsector in Ravels.

Vanuit de sector kwamen dus vele vragen wat de toekomst wel zou brengen, en hoewel de beurs eerder een positieve noot wil uitdragen over hoe landbouwers de toekomst hoopvol tegemoet willen zien blijft het PAS decreet toch nadrukkelijk in de marge aanwezig.

Bezoekers

Bij de eerste editie kon de beurs rekenen op 15.500 bezoekers, de vorige editie haalde de kaap van 20.000 en voor 2022 is het koffiedik kijken. Vele onzekerheden zorgen ervoor dat naar alle waarschijnlijkheid dit aantal niet zal worden gehaald, toch blijft de organisatie al een overwinning op zich waar velen naar uitkijken om elkaar weer te zien.

agridagen persconferentie2.jpeg

Persbericht Agridagen 2022

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren