Hij was de laatste dagen al enkele malen in het nieuws en nu ook heeft ook in Ravels onze spotter Roger Lemmens Neowise voor zijn lens gekregen.
C/2020 F3 (NEOWISE), of kortweg Neowise, is een komeet met een elliptische baan die op 27 maart 2020 door de NEOWISE-ruimtetelescoop werd ontdekt en kort daarna vanaf de aarde ook met het blote oog zichtbaar werd.
Zichtbaar
De komeet blijft waarschijnlijk bij helder weer in de maand juli (met name van 10 t/m 18 juli) met het blote oog zichtbaar. In de eerste periode daarvan is de komeet vanuit Nederland en België vooral aan het einde van de nacht goed te zien, vanaf 15 juli vooral aan het begin van de nacht.[2] Om de staart goed te zien is waarschijnlijk een verrekijker nodig.[3] Gedurende deze periode zal de komeet steeds minder helder worden.[4]
Eind juli is de komeet naar verwachting niet meer zichtbaar, mogelijk is hij dan ook uit elkaar gevallen door de hitte van de zon. Dat gebeurde eerder met kometen Atlas en Swan.[4] Kometen bestaan uit ijs en gruis. In de buurt van de zon verdampt het ijs en ontstaat een staart, die door het zonlicht zichtbaar is.
Ontdekking
De komeet werd op 27 maart 2020 ontdekt door de NEOWISE-ruimtetelescoop. De komeet werd ontdekt op foto's met infrarood licht, waaruit de beweging van de komeet bleek ten opzichte van de vaste sterren en melkwegstelsels. De foto's werden bewerkt zodat de signalen van het 3,4 micrometer kanaal van NEOWISE in een blauwe kleur, cyaan, werden afgebeeld, en de signalen van het 4,6 micrometer kanaal in rood. De komeet blijkt op deze foto veel roder te zijn dan de op de foto zichtbare sterren, omdat de komeet veel koeler is dan die sterren, en meer licht uitstraalt bij langere golflengtes. Op de foto's was de uitgestrekte halo van de komeet al zichtbaar.
bron: Wikipedia