luchtkadetten weelde

WEELDE/RAVELS- 2015 is een bijzonder jaar voor het “Smaldeel Weelde” van de  Luchtkadetten :
50 jaar geleden vonden  haar eerste zweefvliegactiviteiten plaats op het militair vliegveld van Weelde.
Aan deze unieke verjaardag wordt tijdens de ‘Weelde Cup’  die  op 6 juni voor de derde maal wordt  georganiseerd, speciaal aandacht geschonken.  In dat kader is een delegatie van het gemeentebestuur van Ravels uitgenodigd voor een bezoek aan de activiteiten gekoppeld aan kennismakingsvluchten.
 logoaircadets

De Koninklijke Luchtkadetten van België

De Luchtkadetten is een burger v.z.w. die haar oorsprong heeft in de Belgian Air Scouts van voor WO II. Zij is  in 1956 opgericht met steun van de toenmalige Luchtmacht. Sindsdien heeft zij nog steeds als doel jonge mensen via het zweefvliegen warm te maken voor de luchtvaart en voor een eventuele loopbaan als vliegend personeel bij de Luchtcomponent van Defensie in het bijzonder.  Elk jaar krijgen een 50-tal jongeren van 15 en 16 jaar de kans om toe te treden en tot hun volle 19 jaar een zweefvliegopleiding te volgen. De beste cadetten mogen langer blijven en kunnen zelfs doorstromen naar kaderfuncties binnen de organisatie. Een groep vrijwilligers bestaande uit militairen en burgers, waarvan velen met beroepservaring uit de militaire of burgerluchtvaart, zorgen voor de begeleiding (www.belgianaircadets.be).
 


De Luchtkadetten te Weelde

cockpit lr

In de jaren vijftig start de Luchtkadetten met zweefvliegactiviteiten op het militair vliegveld van Oostmalle. Ten gevolge van het groot aantal cadetten midden jaren zestig, dient men om op zoek te gaan naar een tweede site. Het vliegveld van Weelde, waar de militaire activiteiten met de jaren zijn afgenomen, blijkt de meest geschikte locatie inzake infrastructuur, luchtruim en omgeving . In 1965 vinden er de eerste zweefvliegactiviteiten van de Luchtkadetten plaats. Sindsdien worden er jaarlijks zweefvliegkampen en -weekends georganiseerd. De eerstejaars, aspiranten genoemd, doen hun eerste zweefvliegkamp tijdens de zomer in Weelde. Normaal mogen ze na drie weken opleiding voor het eerst solo vliegen. De zwevers worden er met de lier de hoogte ingetrokken wat minder geluidsoverlast geeft voor de omgeving. Ten gevolge de reorganisaties binnen de Luchtkadetten, blijft Weelde als enige locatie van de Luchtkadetten in de Vlaamse regio over.
 

De Weelde Cup

zwever4Om de onderlinge verstandhouding te verbeteren en mekaar beter te leren kennen wordt jaarlijks  de  “Weelde Cup” georganiseerd. Dit is een niet-officiële wedstrijd tussen de drie zweefvliegverenigingen in Weelde:  de Kempische Aero Club, de Vlaamse Zweefvliegacademie  en de Luchtkadetten. Zij delen immers hetzelfde belang: ook in de toekomst hun passie kunnen blijven uitvoeren op het vliegveld van Weelde.  De wedstrijd bestaat uit een opgelegde navigatieproef. De club die de meeste punten bijeensprokkelt wint de wisselbeker. Tegelijkertijd worden er uitwisselingsvluchten uitgevoerd op de toestellen van de clubs. De dag wordt in alle vriendschap afgesloten met een gezamenlijke BBQ. De verstandhouding is ooit anders geweest, vooral toen begin jaren 70 de pas opgerichte Kempische Aeroclub zich naast de Luchtkadetten  wenste in te planten op het vliegveld.
 
Meer historische informatie en anekdotes hierover kan je vinden in het boek  “60 jaar vliegen in Weelde” van André en Dirk Jansens, dat kan besteld worden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
 
 

Op deze foto staat nog een kadet uit Weelde, wie kan hem vinden ?

 
luchtkadetten
 
 
zwever1
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren