Ria en André Leemans bedachten het concept voor het Molengraantje, dat Koen Dilen en Ann Bols in de praktijk brachten.

RAVELS – Als zelfstandig bakker moet je creatief uit de hoek komen om op te tornen tegen supermarkten en bakkerijketens. Met dit idee in het achterhoofd creëerde bakker Koen Dilen uit Ravels 2,5 jaar geleden zijn eerste Molenbrood. Zondag 26 oktober stelt hij zijn intussen vierde Molenbrood voor, het Molengraantje. Het bijzondere is dat hij zijn klanten liet bepalen hoe dat eruit moest zien en daarvoor kreeg hij meer dan 500 suggesties binnen. Voor Koen’s Molenbrood komen intussen klanten vanuit de wijde regio naar de winkels in Ravels en Weelde.
 
“We wilden een brood ontwikkelen waar wij, maar ook onze regio, trots op konden zijn”, vertelt bakker Koen Dilen. “Het idee was een authentiek, lekker en smaakvol brood te gaan maken zoals vroeger en dat is Koen’s Molenbrood geworden.” Hij kreeg de medewerking van de vrijwilligers die de oude stellingmolen Arbeid Adelt in Weelde draaiende houden. Op de oude molenstenen malen zij een selectie van tarwesoorten die Koen zorgvuldig uitkiest.
 

Molengraantje2Meer smaak en langer vers

Koen’s Molenbrood bestond tot dusver uit drie variëteiten – wit, grof en dubbel donker – met daarnaast Koen’s Molensteentje, een klein zacht broodje. De bijzondere bakwijze bezorgt de broden extra smaak en een krokante korst. “Het deeg krijgt een lange tijd om te rijzen vanuit het idee dat hoe trager de deegbereiding verloopt, hoe smaakvoller het brood zal zijn. Aansluitend wordt het in twee keer gebakken, eerst als halfafgebakken brood en later wordt het verder afgebakken. Op die manier hou je maximaal het vocht in het brood waardoor het langer vers blijft zonder dat er bewaarmiddelen worden gebruikt.”
 

Dertien granen en zaden

Bakker Koen vond de tijd rijp voor een vierde Molenbrood en deed daarvoor een beroep op zijn klanten. Twee maanden lang konden die een formulier invullen waarin ze omschreven hoe dat eruit moest zien, welke ingrediënten het moest bevatten en welke naam het moest krijgen. Meer dan 500 mensen reageerden. “Het was overduidelijk dat mensen een gezond granenbrood wilden”, weet Koen Dilen. “En daaruit is ons nieuwe Molengraantje ontstaan met dertien soorten granen en zaden. Ik heb al enkele proefbaksels gemaakt en het staat nu helemaal op punt. Ook voor dit brood komt het meel van de molen van Weelde.”
 

Prijzen voor de klanten

Uit de inzendingen die betrekking hadden op een granenbrood, werd een hoofdprijswinnaar geloot en dat zijn André en Ria Leemans uit Weelde. Zij werden deze week al uitgenodigd in de bakkerij om mee een Molengraantje te maken. Verder ontvangen ze een  ballonvlucht voor twee en een half jaar gratis Molenbrood. Nog eens vijf gelukkigen krijgen 1 maand gratis Molenbrood.
 

Nu zondag is D-Day

Zondag 26 oktober kan het grote publiek voor het eerst kennismaken met het nieuwe Molenbrood. “Ik maak er enkele honderden klaar zodat ik er zeker geen te kort heb”, lacht Koen Dilen, die opnieuw een groot succes verwacht. “Nu al maken de Molenbroden meer dan de helft uit van het totaal aantal broden dat we verkopen.” Bakkerij Dilen heeft een vestiging aan Klein Ravels in Ravels en de Gemeentelaan in Weelde.
 
 
Bij de foto: Ria en André Leemans bedachten het concept voor het Molengraantje, dat Koen Dilen en Ann Bols in de praktijk brachten
 
 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren