Wie nog durft beweren dat je in onze groene gemeente weinig kan beleven op wandelgebied moet eens even goed naar bovenstaande foto kijken.
André Van Steen nam deze met zijn mobieltje terwijl hij langs het jaagpad wandelde richting Liereman. Hij nam deze op 16 oktober en wilde deze graag met ons delen in de categorie “leuk voor op de website”.
We hoeven dus niet meer uren in de auto naar de Ardennen te rijden om een echte wilde sanglier op ons pad te vinden.
Toch een kleine waarschuwing, als het beestje zich aan dezelfde kant van het kanaal zou bevinden zouden we er toch niet helemaal gerust in zijn…. Wie weet hoeveel honger heeft dat beest wel !!
Richtlijnen van de gemeente.
Everzwijnen komen sinds 2005 steeds vaker voor in Vlaanderen. Ook in Ravels zijn er intussen enkele gesignaleerd. Het zijn geen kieskeurige eters, maar verorberen alles wat hun pad kruist en energiewaarde bezit. Ze woelen in graslanden, plunderen maïs- en graanvelden en laten hun eetplek zelden net-jes achter. Om hun bezoek en de bijhorende schade zoveel mogelijk te ver-mijden, moeten preventieve maatregelen genomen worden.
De bestrijding van de everzwijnen wordt afgestemd in overleg met het Agentschap voor Natuur en Bos en de wildbeheereenheden.
Om de populatie in kaart te brengen en snel en effectief gepaste maatregelen te nemen, kunnen meldingen van everzwijnen (of sporen ervan) door landbouwers, recreanten, … ingegeven worden op de website www.waarnemingen.be. Hier kan op kaart de exacte locatie aangeduid worden waardoor een overzicht wordt verkregen voor gans Vlaanderen.
Schadegevallen door everzwijnen kunnen gemeld worden op de gemeentelijke technische dienst (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ), indien mogelijk verduidelijkt met foto’s en een plan met aanduiding van de locatie waar schade werd aangericht. Deze meldingen van schadegevallen worden verzameld met het oog op de jacht op de everzwijnen.
Meer info vindt u eveneens in het handboek “De natuur als goede buur” van het Agentschap voor Natuur en Bos, dat online te lezen is via de website www.natuuralsgoedebuur.be of in onderstaande bijlage. Meer informatie over het everzwijn vindt u ook op www.natuurenbos.be.