award of excellence

Op dinsdag 2 september vaardigden de Vlaamse hotelscholen hun beste leerlingen af voor een trendtour langs succesvolle horecazaken in Antwerpen.
Jasper Engelen uit Ravels-Eel werd bekroond met de ‘horeca award’ als beste hotelschoolstudent 2014.
 
21 leerlingen, die vorig schooljaar afstudeerden aan de Vlaamse hotelscholen, trokken met de fiets door culinair Antwerpen. Hun tocht begon aan het Centraal Station, in het Lindner hotel. De tweede stop was al meteen het gerenommeerde restaurant The Jane van Sergio Herman in ’t Groen Kwartier. Met een ongeziene concentratie gaven de leerlingen hun ogen de kost en luisterden ze hoe het er in The Jane aan toegaat. Dat ze de beste studenten van de Vlaamse hotelscholen over de vloer kregen, had het restaurant snel begrepen. “We zijn altijd op zoek naar goede en geëngageerde collega’s”, klonk het. “Dus aarzel niet om te solliciteren.” Na de rondleiding vertrok de bende naar The Chocolate Line op de Meir, maar niet voor ze een selfie genomen hadden met de Nederlandse sterrenchef.
 
Meer dan lekker eten
De leerlingen hielden halt bij elf Antwerpse horecazaken, waaronder Brasserie Appelmans in het Papenstraatje, Fiskebar op de Marnixplaats en Normo Coffee op de Minderbroedersrui. Het Felix Pakhuis op ’t Eilandje was de laatste stop. Daar kregen de leerlingen uitleg over de toekomst van de horeca. “Ik was eigenlijk heel kortzichtig”, vertelt Joshua Coeck (20), leerling van het PIVA. “De horeca is meer dan lekker koken en goede wijn kiezen. Het concept van een zaak is enorm belangrijk. Een horecazaak is een ontmoetingsplaats en meer dan eten alleen.” Samen met Youssef Aoulad (19) werd Coeck geselecteerd door het Provinciaal Instituut PIVA. “We zijn gepassioneerd bezig met koken”, vertelt Aoulad. “We waren dus erg blij dat we geselecteerd werden. Het betekent veel voor ons.”
 
jasper engelenErkenning voor zeven jaar werk
Horeca Vlaanderen en Foodservice Alliance, die de trendtour in Antwerpen organiseerden, zetten één leerling extra in de bloemetjes. Jasper Engelen (19) uit Ravels-Eel, kreeg de horeca award voor beste hotelschoolstudent van 2014 uit handen van Danny Vanassche, gedelegeerd bestuurder van Horeca Vlaanderen en Gert Laurijssen, directeur van Foodservice Alliance. “Een erkenning voor zeven jaar hard werken”, zegt de jonge kok trots. Engelen studeerde vorig jaar af aan het VTI Spijker in Hoogstraten en gaat nu voor een diploma als praktijkleraar. “Ik heb mijn eerste schooldag gemist door de trendtour, maar het was een kans die ik niet kon laten liggen. Antwerpen is de max. Ik heb zo veel nieuwe en originele concepten ontdekt die ik in de toekomst zeker kan gebruiken.” Engelen speelt met het idee om later een eigen zaak op te starten. “De horeca verandert heel snel”, vertelt hij. “De ideeën of concepten waar ik van wakker heb gelegen, blijken toch niet te voldoen aan de nieuwe trends. Die trendtour was dus eigenlijk een slag in mijn gezicht. (lacht) Ik woon in Ravels, een boerengat in de Kempen. De horeca daar is nul, daar moeten we eerlijk in zijn. Turnhout is de dichtstbijzijnde plek waar je verschillende horecazaken hebt, maar dan kom je in Antwerpen en word je bijna omver geblazen.”
 
Diplomaat
Dat horeca nul is in Ravels is wel wat overdreven, maar Jasper is nog jong en nog geen echte diplomaat. Dat zal met de jaren nog wel komen, feit is dat deze duizendpoot niet alleen in de keuken zijn mannetje staat. Ook het verenigingsleven kent Jasper als een jongeman die veel hooi op zijn vork neemt. 
We hoorden vorige week ook dat Jasper niet de enige is uit Ravels die de wereld van de kookkunst wil veroveren. Eerder kreeg het Forum in Weelde, toch ook een deelgemeente van Ravels de Zilveren Lepel  en momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een kookboek met culinaire hoogstandjes waarin een recept is opgenomen van Lode Verheyen uit Ravels.

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren