circulaire led display belgische nederlandse innovatie

Net over onze RAWEPO grens, in Baarle Hertog/Nassau is Q-Lite bezig met de transitie naar een renoverend circular business model.

Wat is da?   ….. we horen het jullie al zeggen.

Q-Liteqlite logo

Net over de grens trekken dagelijks ook heel wat mensen uit onze gemeente naar Q-Lite, de firma waar ze hun brood verdienen.

Q-Lite is niet zomaar een gewoon bedrijf, het bedrijf is momenteel bezig om zichzelf te transformeren naar een circulair business model, iets wat in de niet zo verre toekomst wellicht noodzakelijk zal worden voor vele bedrijven uit deze sector.

Het circulaire LED display, een Belgische of Nederlandse innovatie?

q lite2

Het antwoord hierop is beide. Het idee ontstond bij Q-lite dat in de enclavegemeentes Baarle-Hertog (België) en Baarle-Nassau (Nederland) gevestigd is. Net zoals de Belgische/Nederlandse grens door de fabriek van Q-lite loopt, werken de Belgische en Nederlandse werknemers hier samen aan een circulair LED display.

In 2015 speelde onze operationeel directeur Dirk Geenen reeds met het idee om circulair te gaan werken. Hij werd geïnspireerd door enkele seminaries van Thomas Rau en het Light as a Service model van Philips bij Schiphol.

leddisplay oudNa veel brainstormen stelde hij in 2017 als doel om op korte termijn een circulair DaaS (Display as a Service) model te gaan uitrollen. Dit business model zou inhouden dat Q-lite de eigenaar van het display blijft. Op die manier kunnen wij de materiaalwaarde behouden en de levensduur van het display verlengen met een upgrade. Zo zijn wij ook zeker van een goede recyclage. Bij een normale verkoop weten wij vaak niet wat er na de levensduur van het scherm gebeurt. Hierdoor gaan veel hoogwaardige grondstoffen (bv. goud en koper) verloren. Door eigenaar van het scherm te blijven en een jaarlijkse allesomvattende vergoeding te vragen kunnen wij de grondstoffen die gebruikt worden bij de productie van het display beheren tijdens de levensduur en bij de ontmanteling van het product, waardoor wij deze de beste bestemming kunnen geven.

Dit is een modulair design met veel schroeven en geen lijm en harde kunststoffen die het materiaal vervuilen. Modulair is echter een breed begrip. Hieronder een voorbeeld van een “standaard Aziatisch modulair display” en ons duurzaam modulair display.

Deze Aziatische modulaire schermen worden opgebouwd met aparte waterdichte kunststoftegels. Door siliconen over de LEDs en kunststoftegel aan te brengen, wordt de voorzijde waterdicht gemaakt. De achterkant bestaat uit een kunststofkast, die waterdicht gemaakt wordt door aan de binnenkant foam, lijm en coatings aan te brengen. Hierdoor is het onmogelijk om de elektronica, glas en het kunststof van elkaar te scheiden. Na de levensduur gaan deze LED-modules in zijn geheel door een shredder. Daardoor gaan er veel waardevolle materialen verloren en zijn degene die teruggewonnen kunnen worden van slechtere kwaliteit.

Ons modulaire display bestaat uit 1 grote waterdichte kast gemaakt van 80% gerecycleerd aluminium. Dit maakt de achterkant waterdicht. Het gebruik van lijm en harde kunststoffen, die het materiaal vervuilen, wordt hiermee vermeden. Alle elektronica wordt er ingeschroefd en aan de voorkant beschermd door een glaspaneel. Hierdoor is de kast 100% recyclebaar. Door alles te schroeven kunnen onderdelen gemakkelijk vervangen worden en kunnen nieuwe innovaties ingebouwd worden. Zo kunnen wij garanderen dat hetzelfde display 15 jaar lang kan werken en het optimaal gerecycleerd kan worden. Op deze manier creëren we zuivere afvalstromen.

leddisplay circulair

Na dit duurzame modulaire design is Q-lite in 2018 begonnen met het verduurzamen van de gehele bedrijfsvoering, zodat dit binnen een circulair model past. Hiermee zijn wij nog volop bezig. Om dit te versnellen hebben wij werkgroepen rond dit thema opgericht. Daarnaast is er een circulair medewerker aangenomen, die full-time aan deze transitie werkt. De doelstelling voor 2019 is om ons modulair LED-scherm, de Q-led TV, in de markt te kunnen zetten in een circulair business model. Is het hierna afgelopen? Nee, hierna willen wij dit uitrollen over andere productgroepen en de genomen maatregelen nog verder optimaliseren.

Groei

Met ongeveer 65 werknemers is Q-lite momenteel reeds de grootste werkgever van Baarle-Hertog. Om de groei van Q-lite door te kunnen blijven zetten, zijn wij op zoek naar verschillende technische profielen voor stages en vaste tewerkstelling.

Wilt u ons helpen met onze uitdagingen of meer info? Check onze website https://www.q-lite.com/nl/circulair/ of spreek onze circulair medewerker Jeroen Raeijmaekers aan.

De circulaire economie: hoe werkt dat precies?

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren